Το τιμ Φερέιρα θυμίζει.... Σάντος

Τι ψάχνεις;
Πρωινό Παρασκευής, στο Κλουζ της Ρουμανίας. Ο Λέο Ζαμπά νιώθει ενοχλήσεις στο ισχίο, μένει για λίγο στα αποδυτήρια και επανέρχεται στο γήπεδο για χαλαρό ατομικό πρόγραμμα. Μαζί του βγαίνει και ο Βίτορ Καστανέιρα που κάνει τον γύρο του γηπέδου αρκετές φορές, συζητώντας μαζί του.
Το παραπάνω στιγμιότυπο αποτυπώνει ένα μόνο από τα πολλά τετ-α-τετ που κάνουν οι συνεργάτες του Αμπέλ Φερέιρα με παίκτες της ομάδας, στην προσπάθεια να αναπτυχθεί ισχυρό δέσιμο μεταξύ των ποδοσφαιριστών και του νέου τεχνικού τιμ.
Ο 41χρονος Καστανέιρα που στο αεροδρόμιο του Κλουζ δοκίμαζε να μετρήσει στα ελληνικά από το ένα έως το δέκα και τα πήγε περίφημα, είναι ο πιο μεγάλος ηλικιακά της παρέας. 41 ετών, έναν χρόνο μεγαλύτερος από τον Αμπέλ Φερέιρα.
Ο Καστανέιρα είναι και ο πλέον “αθόρυβος” της πορτογαλικής παρέας. Του αρέσει πολύ να μιλά από κοντά, πρόσωπο με πρόσωπο με τους παίκτες, και έχει πάντα δεύτερο ρόλο στις ασκήσεις.
Θα μπορούσε κανείς να τον παρομοιάσει στην τρόπο που λειτουργεί με τον Ζορζ Ροζάριο, βοηθό του Φερνάντο Σάντος στην περίοδο που είχει το τιμόνι του ΠΑΟΚ.
Σε αντίθεση με τον Καστανέιρα, ο δεύτερος βοηθός του Φερέιρα, ο 32χρονος Κάρλος Μαρτίνο είναι αρκετά πιο “θορυβώδης”. Του αρέσει να μιλά φωναχτά σε όλους ορισμένες φορές (ειδικά όταν ο ίδιος αναλαμβάνει να κάνει ασκήσεις με ένα γκρουπ παικτών), να επιβραβεύει, αλλά και να παρατηρεί με φιλικό τρόπο πάντα τους ποδοσφαιριστές. Όπως και ο Καστανέιρα, συνήθως βγαίνει από τα αποδυτήρια έχοντας συνομιλία με έναν παίκτη, στον οποίο βρίσκει τον τρόπο να περνά πιο εύκολα και γρήγορα τη φιλοσοφία του προπονητή του. Πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, επιχειρεί να αναπτύξει προσωπική σχέση με τους παίκτες.
Ο τρίτος των συνεργατών που ακολούθησαν τον Φερέιρα στον ΠΑΟΚ, είναι ο 33χρονος γυμναστής Ζοάο Μαρτίνς. Για να είμαστε ακριβείς, ο όρος γυμναστής, τον αδικεί γιατί συμμετέχει σαν δεύτερος προπονητής ουσιαστικά σε όλες τις ασκήσεις τακτικής. Το ύφος του λίγο πιο αυστηρό, προσπαθεί αν βάζει έναν τόνο στρατιωτικής πειθαρχίας στο πρόγραμμα και αποφεύγει τα πολλά τετ-α-τετ. Αναμενόμενο είναι ότι φωνάζει περισσότερο από τους άλλους δύο βοηθούς του Φερέιρα, ενώ είναι εκείνος, πλην του Φερέιρα, που έχει συχνή επαφή με τον γιατρό και τους φυσιοθεραπευτές για την κατάσταση των παικτών που βγάζουν μικροτραυματισμούς ή εμφανίζουν σημάδια κόπωσης μετά το πρόγραμμα.
Οι τρεις Πορτογάλοι τα κάνουν όλα υπό την επίβλεψη του Φερέιρα, με εξαίρεση όταν αποφασίζει εκείνος να αναλάβει δράση. Στο τέλος κάθε προπόνησης γίνεται μία μίνι σύσκεψη του τεχνικού τιμ, ενώ ο Φερέιρα έχει πάντα συζήτηση και με τον Γιώργο Σκιαθίτη που ολοκληρώνει πάντα λίγο πιο αργά το πρόγραμμα των τερματοφυλάκων και δίνει την ενημέρωσή του στον προπονητή.
Δεν πρέπει να παραλείψουμε τον ρόλο του Αλέξανδρου Μανιάτογλου στη λειτουργία του τεχνικού τιμ. Μπορεί στα μάτια του απλού κόσμου να είναι απλά ο μεταφραστής του τιμ, ωστόσο, για όσους ζουν από κοντά την καθημερινότητα της ομάδας, αντιλαμβάνονται πόσο κομβικός είναι για να προσαρμοστεί η παρέα των Πορτογάλων στον ελληνικό τρόπο ζωής και σκέψης. Ας μην ξεχνάμε ότι και ο ίδιος έχει φροντίσει να αποκτήσει δίπλωμα UEFA A προκειμένου να είναι απόλυτα εξοικειωμένος με το αντικείμενο και το πώς πρέπει να μεταφράζει τις οδηγίες του προπονητή και των βοηθών του στους παίκτες.
*Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (14/7)
Ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα τελεταία νέα, απευθείας στο email σας