Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους γητευτές της στρογγυλής θεάς. Ένας παίκτης που θα ήθελε κάθε φίλαθλος στην ομάδα του και κάθε προπονητής στο δυναμικό του. Το καλύτερο δεκάρι που πέρασε από τον Παναθηναϊκό και την Εθνική Ελλάδος.Ο Μίμης Δομάζος άρχισε σήμερα (24/1) το ταξίδι του για τη γειτονιά των αγγέλων.
Το παρατσούκλι του ήταν «Στρατηγός», ένας χαρακτηρισμός που του δόθηκε λόγω της διορατικότητας, των οργανωτικών ικανοτήτων και της ηγετικής του φυσιογνωμίας εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου. Ήταν ο ποδοσφαιριστής που ξεχώρισε για τη δεξιοτεχνία, το θέαμα που εντυπωσίαζε την κερκίδα και την ουσία που δεν χανόταν ποτέ από το παιχνίδι του.
Τράβηξε τα βλέμματα από το πρώτο άγγιγμα της μπάλας
Γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου του 1942 στους Αμπελόκηπους της Αθήνας και από τα πρώτα του βήματα ήταν εμφανής η αγάπη του για τη στρογγυλή θεά. Ο πατέρας του ήταν υγειονομικός υπάλληλος με καταγωγή από τη Σάμο και η μητέρα του νοσοκόμα μικρασιάτικης καταγωγής. Στα 13 του έβγαλε δελτίο στην Άμυνα Αμπελοκήπων δηλώνοντας ψεύτικη ηλικία για να μπορεί να αγωνίζεται.
Κάθε φορά που έπαιζε στις αλάνες της γειτονιάς του, όσοι τον παρακολουθούσαν μιλούσαν με εγκωμιαστικά σχόλια για εκείνον και συμφωνούσαν ότι το παιδί αυτό θα μπορούσε όχι μόνο να παίξει στον Παναθηναϊκό αλλά να γίνει και ηγέτης της ομάδας. Δεν χρειάστηκε χρόνος για να κάνει το πρώτο βήμα προς την «πράσινη» οικογένεια.
Μόλις στα 17 του χρόνια εντάχθηκε στις ακαδημίες του συλλόγου με την προτροπή του τότε προπονητή της ομάδας, Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς. Τα παιχνίδια κυλούσαν και ο μικρός Δημήτρης είχε εκπλήξει άπαντες και η ευκαιρία δεν άργησε να έρθει. Η πρώτη του εμφάνιση με την πράσινη φανέλα το 1959 δεν ήταν παρά η αρχή μιας εντυπωσιακής πορείας. Ο νεαρός τότε Δομάζος ξεχώρισε αμέσως για την τεχνική του κατάρτιση, την ακρίβεια στις πάσες και την ικανότητά του να οργανώνει το παιχνίδι. Η δυνατότητά του να διαβάζει το παιχνίδι και να δημιουργεί φάσεις από το μηδέν τον ανέδειξαν σε βασικό πυλώνα της ομάδας του Παναθηναϊκού.
Χρυσή Εποχή με τον Παναθηναϊκό
Αγωνίστηκε με τα «πράσινα» για περίπου 15 χρόνια, κατέκτησε 10 πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα Ελλάδας. Υπήρξε η ψυχή της ομάδας, ο παίκτης που μπορούσε να πάρει την ευθύνη στα δύσκολα και να οδηγήσει τους συμπαίκτες του στο νικηφόρο αποτέλεσμα. Η κορυφαία στιγμή της καριέρας του με τον Παναθηναϊκό ήταν η συμμετοχή της ομάδας στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971.
Οι «πράσινοι» κατάφεραν να φτάσουν στον τελικό του Wembley και να αντιμετωπίσουν τον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ στην πρώτη συμμετοχή ελληνικής ομάδας σε ευρωπαϊκό τελικό. Το «τριφύλλι» ηττήθηκε με 2-0 αλλά η πορεία του μέχρι τον μεγάλο τελικό είναι γεμάτη με σπουδαία επιτεύγματα. Ο Δομάζος, με την εμπειρία και την ψυχραιμία του, ήταν καθοριστικός στους αγώνες της προκριματικής φάσης, όπου ο Παναθηναϊκός απέκλεισε Έβερτον και Ερυθρός Αστέρας.
Η στάση στην ΑΕΚ και το αντίο
Το 1978 ο Δομάζος αποφάσισε να αποχωρήσει από τους «πράσινους» και να υπογράψει στην ΑΕΚ. Έμεινε μόλις δύο χρόνια στην ομάδα της Ένωσης και τη βοήθησε να σηκώσει ένα πρωτάθλημα. Το 1980 επέστρεψε στον Παναθηναϊκό, όπου και αγωνίσθηκε για μια μόλις χρονιά και έπειτα πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από την ενεργό δράση. Συνολικά έχει καταγράψει 536 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, και βρίσκεται στην πρώτη θέση όλων των εποχών σε παρουσίες και παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πλέον περισσότερα από 30 χρόνια, παραμένει στην κορυφή του σχετικού πίνακα. Με τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ κατέκτησε συνολικά 14 τίτλους.
Γιατί ξεχώριζε;
Πρόκειται για έναν παίκτη που χαρακτηριζόταν από την ευφυΐα, την τεχνική αρτιότητα και την ικανότητά του να ελέγχει τον ρυθμό του αγώνα. Ήταν ένας κλασικό «δεκάρι», με εξαιρετική αίσθηση του χώρου και της συνεργασίας. Η δυνατότητά του να εκτελεί στημένες φάσεις με ακρίβεια και οι μακρινές του πάσες ήταν αξεπέραστες. Αποτελούσε τον ηγέτη της ομάδας εντός των τεσσάρων γραμμών, διακρινόταν για την αποφασιστικότητα και την αφοσίωση του στον στόχο και ενέπνεε τους συμπαίκτες του με τον επαγγελματισμό και το πάθος του για το ποδόσφαιρο.
Η Θητεία στην Εθνική Ομάδα
Η παρουσία του Μίμη Δομάζου στην εθνική ομάδα της Ελλάδας υπήρξε εξίσου σημαντική. Είναι 50 φορές διεθνής με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας και έχει σημειώσει τέσσερα τέρματα, ενώ για αρκετά χρόνια φορούσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού.
Έκανε το ντεμπούτο του με τη γαλανόλευκη φανέλα στις 2 Δεκεμβρίου 1959 στη Λεωφόρο στο παιχνίδι εναντίον της Δανίας.
Στις 11 Νοεμβρίου 1980 στο ίδιο γήπεδο διεξήχθη φιλικός αγώνας εναντίον της Αυστραλίας, στον οποίο τιμήθηκε για την πολυετή προσφορά του στο εθνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αλλά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα.
Στον συγκεκριμένο αγώνα χρίστηκε σκόρερ, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο σε ηλικία παίκτη που σκόραρε ποτέ με τη φανέλα της Ελλάδας (σε λιγότερο από τρεις μήνες θα συμπλήρωνε τα 39 του χρόνια τότε). Την εποχή εκείνη ήταν δεύτερος σε συμμετοχές στην ιστορία της εθνικής Ελλάδας, πίσω από τον Μίμη Παπαϊωάννου.
Ο Μίμης Δομάζος υπήρξε ένα σύμβολο αφοσίωσης, ήθους και πάθους για το ποδόσφαιρο. Η προσφορά του στον Παναθηναϊκό, την Εθνική ομάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα παραμένει ανεκτίμητη. Οι επιδόσεις του, οι επιτυχίες του και η ηγετική του φυσιογνωμία τον καθιστούν πρότυπο για κάθε νέο αθλητή που ονειρεύεται να αγωνιστεί σε κορυφαίο επίπεδο.