Κυριάκος: «Δε θέλω να με ψηφίσουν γιατί είμαι ΠΑΟΚ» (aud)

Διαβάστε σχετικά
- Έχασε την πρωτιά η ΑΕΚ
- Καλλιθέα: 11χρονο αγοράκι ΑΜΕΑ ακροβατεί στο περβάζι τρίτου ορόφου
- Εγραψε ιστορία το «4ο Διεθνές Συνέδριο Αθλητικών Επιστημών»
Τι ψάχνεις;
Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης έδωσε στο Metropolis 95.5 o Κυριάκος Κυριάκος.
Ο υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με το Κίνημα Αλλαγής ανέλυσε στην εκπομπή «Η πλάκα τέλος» τους λόγους που τον ώθησαν να αφήσει τη θέση του υπέυθυνου επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και να πολιτευτεί.
Αναλυτικά όσα είπε ο Κυριάκος Κυριάκος:
Για το αν η είσοδός του στην πολτική είναι αχαρτογράφητο ταξίδι: «Οχι, δεν μπορώ να το πω αυτό . Είναι σίγουρα μία ωραία διαδικασία. Νομίζω ότι όποιος περνάει από τη φάση της υποψηφιότητας γίνεται καλύτερος πολίτης, μαθάινει πολλά πράγματα σε βάθος χρόνου, μαθαίνει να κρίνει πράγματα που τα έκρινε εύκολα με μεγαλύτερη επιείκεια. Με έχει ενθουσιάσει η διαδικασία, το είχα μέσα μου. Η πολιτική είναι ένα πεδίο που αν έχεις διάθεση, δεν υπάρχει ταβάνι στο πόσο μπορείς να προσφέρεις».
Για τους λόγους που κατεβαίνει στην πολιτική την ώρα που ο κόσμος φάινεται να την απαξιώνει: «Η ίδια ερώτηση δίνει και την απάντηση, δείχνοντας ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται την πολιτική στο υποσυνείδητό του ως κάτι το υποδεέστερο. Για μένα η πολιτική είναι ύψιστο δικαίωμα και μέσα από αυτή τη διαδικασία εξυψώνεται ακόμα περισσότερο. Η ίδια η απαξίωση της πολιτικής είναι η απάντηση για τον λόγο που πρέπει να κατέβουν κάποιοι άνθρωποι από έναν επαγγελματικό στίβο και να προσπαθήσουν συμμαζέψουν την εικόνα που έχει ο κόσμος για αυτήν».
Για το αν αυτό απαιτεί νέα πρόσωπα: «Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω αν είναι νέα ή παλιά τα πρόσωπα αλλά πρέπει να βρούμε μια νέου είδους προσέγγιση με τον κόσμο ώστε να μην τον αφήνουμε να απαξιώνει και να γυρίζει την πλάτη του στην πολιτική εξαιτίας κάποιον κακών πολιτικών. Θα πρέπει να τους κάνουμε να ξαναγαπήσουν την πολιτική. Η πολιτική είναι ο πυλώνας της δημοκρατίας για χιλιάδες χρόνια στην Ελλάδα. Θα πρέπει να της δώσουμε ένα ηθικό βάρος και κάποια κοινωνικά και επαγγελματικά ένσημα γιατί νόμιζω ότι αυτός είναι ένας λόγος που ο πολύς κόσμος δεν νιώθει κοντά με τους πολιτικούς. Οι πολιτικοί αυτοανακηρύσσονται εύκολα ως «ελίτ», κλέινονται στα γραφεία τους και σε «γυάλες» ενδεχομένως. Η καθημερινότητα και η τριβή είναι αυτή που κάνει έναν πολιτικό, δε θα πω αρεστό αλλά κατανοητό στους πολίτες.
Για το αν συνάντησε προκατάληψη λόγω της παρουσίας του στον ΠΑΟΚ και πώς το αντιμετώπισε: «Εγώ θέλω να σηματοδοτώ κάποια πράγματα με τις πράξεις μου. Η παραίτησή μου από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν ήταν απαραίτητη για να πολιτευτώ, είχε να κάνει με σεβασμό προς την ομάδα και το όνομα που έφτιαξα μέσω αυτής επί 20 χρόνια και δεν ήθελα να μπλέξω την πολιτική μου ταυτότητα με την ομάδα».
Για τη φράση της Μαρίας Γκοντσάρεβα για πιθανή επάνοδό του στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ: «Αυτό έχει τελιώσει για μένα. Εχω ολοκληρώσει τον κύκλο μου στη θέση του υπέυθυνου επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Το «εις το επανειδείν και δε λέμε αντίο» έχει να κάνει με την επαφή μας στο γήπεδο, στην καθημερινότητα είμαστε φίλοι. Προφανώς και δε λέμε αντίο σε ανθρώπους που συνεργασ΄τηκαμε και είμαστε φίλοι. Ο ΠΑΟΚ ασφαλώς είναι ένα εύσημο και ένα παράσημο που έχω την τιμή να κατέχω. Αλλά δεν νιώθω την ανάγκη να το «ανεμίσω» για να εκλεγώ για αυτό. Νιώθω την ανάγκη σε ένα κοινό πολιτικά ταλαιπωρημένο όπως αυτό της κέντροαριστεράς και του ΠΑΣΟΚ, να δείξω το πολιτικό μου περιεχόμενο, την πολιτική μου πρόταση, τη δυναμική που θέλω να αναπτύξει το ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη με τη δική μου εκπροσώπηση. Δε θέλω να με ψηφίσουν επειδή είμαι ΠΑΟΚ. Θέλω να με ψηφίσουν για τη δουλειά που έκανα στον ΠΑΟΚ που σε πολλά κομμάτια τους ήταν πολύτιμη».
Για το πού τοποθετεί ιδεολογικά το Κίνημα Αλλαγής και τι περιμένει να δείξει: «Εχω την αίσθηση ότι ακόμα και αυτοί που στέκονται απέναντι στο ΚΙΝΑΛ δεν μπορούν να του χρεώσουν ιδεολογική ασυνέπεια. Το ΚΙΝΑΛ είναι ένα κεντροαριστερό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα όλα του τα χρόνια και ακόμα και το κόστος που είχε στα ποσοστά του είχε να κάνει με το ότι επέμεινε σε αυτή του θέση και δεν έψαξε να βολευτεί ιδεολογικά αριστερότερα ή δεξιότερα όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα να χωρέσει στο ίδο κόμμα και την κ. Παπακώστα και τον κ. Πολάκη».
Για το μνημονιακό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ που πιθανόν επηρεάζουν τα ποσοτά του ΚΙΝΑΛ: «Ολα τα κόμματα που κυβέρνησαν προφανώς έχουν ευθύνη για ό,τι πήγε στραβά αλλά πρέπει και να πιστωθούν ό,τι πήγε καλά. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πιστωθεί όλες τις σπουδαίες μεταρρυθμίσεις της μεταπολίτευσης που άλλαξαν την ελληνική κοινωνία και δημιύργησαν μια άλλη οικονομική ανασύσταση, τη μεσαία τάξη. Οπως επίσης πρέπει να κατηγορηθεί για τα πράγματα που του ξέφυγαν όπως πολλά ζητήματα διαφθοράς. Κυρίως, όμως, για το ότι ενώ έπρεπε να πάρει την μοναδική, όπως φάνηκε, απόφαση της σωτηρίας της Ελλάδας με την υπογραφή του μνημονίου, δεν μπόρεσε να απορροφήσει την οργή και άφησε τους άλλους να κάνουν αντιμνημονιακά πάρτι στην πλάτη του. Παίρνοντας, λοιπόν, αποφάσεις και μέτρα κόντρα στην ιδεολογία του μόνο και μόνο για να σωθεί η χώρα, πυροβόλησε στην ουσία τα πόδια του. Ομως ακόμα και αυτό, 10 χρόνια μετά από εκείνες τις μέρες, είναι μία πολιτική υπευθυνότητα και σταθερότητα. ΤΟ ΠΑΣΟΚ δεν μπορέι να κατηγορηθεί για ιδεολογικές ντρίμπλες. Υπαρχουν συνιστώσες στη Νέα Δημοκρατία, στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά το ΠΑΣΟΚ είναι το ΠΑΣΟΚ. Κεντροαριστερό, σοσιαλδημοκρατικό και με συνέπεια».
Για το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να «χτυπήσει την πόρτα» του ΚΙΝΑΛ για συνεργασία αν η Νέα Δημοκρατία δεν καταφέρει να σχηματίσει Κυβέρνηση: «Αυτό θέλει πολύ μεγάλη κουβέντα. Το ΠΑΣΟΚ έχει ανοιχτές τις πόρτες σε όποιον θέλει να έρθει ή να επιστρέψει στον βασικό πόλο και στον κύριο και υπεύθυνο εκφραστή της κεντροαριστεράς. Οποιος θέλει να επιστρέψει και νιώθει κεντροαριστερός και σοσιαλιστής, μπορεί να το κάνει. Μια πρόταση συνεργασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει φθαρεί υπό την έννοια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει για ευκαιριακές συνεργασίες και να ενώσει συγκυριακά κάποια κομμάτια για να κρατηθεί σε επίπεδο εξουσίας. Οι άνθρωποι που ξεκίνησαν από το 3%-4% γλυκαίνονται πολύ πιο εύκολα από τις καρέκλες από ότι εκείνοι που έχουν μια παράδοση κυβερνησιμότητας. Αρα ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει να κάνει μια συνεργασία για να παραμείνει σε ένα ποσοστό για να ελπίζουν οι ψηφοφόροι του ότι θα επανέλθει στα πράγματα. Εχω την εντύπωση ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ δύσκολη η διαχείριση της επόμενης μέρας».
Για το τι μπορεί να κάνει εφόσον εκλεγεί βουλευτής: «Δε χρειάζεται να λές μεγάλα πράγματα αν δεν μπορείς να τα κάνεις. Νομίζω ότι και ένα πρόσωπο είναι ικανό να αρχίσει να βάζει στην ατζέντα τα προβλήματα που λύνουν ζητήματα γραφειοκρατικά και καθημερινότητας, ορατά στον πολίτη αλλά που δε φέρνουν πολιτικό όφελος για έναν πολιτικό. Για αυτό ενδεχομένως να έχουν αφεθεί στην άκρη. Π.χ. το ότι το 2019 ένας πυροσβέστης πρέπει να συμπληρώσει 14 κόλλες Α4 για να πληρωθεί 9 ευρώ έξοδα κίνησης, είναι το παράδοξο γιατί ή Ελλάδα δεν μπορεί να ξεμπλοκάρει εύκολα. Δηλαδή πρέπει να καταστρέψει ένα δάσος σε χαρτί για να σώσει ένα άλλο. Αυτά τα προβλήματα είναι δαιδαλώδη με τη γραφειοκρατία αλλά θέλουν διάθεση και όρεξη να βρεις την άκρη του νήματος για να τα λύσεις. Επειδή είναι προβλήματα κοινής λογικής, κανείς δεν τα αρνείται, μπορεί και ένας άνθρωπος να βρει την άκρη και να προτείνει λύσεις. Αλλά κανείς δεν ασχολείται γιατί δεν φέρνουν το πολιτικό όφελος που ψάχνει ένας βουλευτής».
Ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα τελεταία νέα, απευθείας στο email σας