Φινάλε στο Europa League με γηραιότερη ομάδα τον ΠΑΟΚ για 2η σερί σεζόν
Η Άστον Βίλα κατέκτησε το τρόπαιο του Europa League και ο ΠΑΟΚ παρέμεινε στην κορυφή των γηραιότερων ενδεκάδων της διοργάνωσης για 2η σερί σεζόν, με την Ελλάδα να κατέχει την πρωτιά για 3η συνεχόμενη χρονιά και να συνεχίζει την… παράδοση που έχει χτίσει τα τελευταία έτη.
Ο Ουνάι Έμερι αποφάσισε να ξεκινήσει στον τελικό της ευρωπαϊκής διοργάνωσης με πολλούς παίκτες που βρίσκονταν σε προχωρημένη ηλικία, με αποτέλεσμα να καταγράψει την 8η πιο γερασμένη ενδεκάδα ολόκληρης της φετινής διοργάνωσης. Ωστόσο, η Άστον Βίλα επικράτησε με ευκολία στο μεγάλο «ραντεβού» της Κωνσταντινούπολης με σκορ 0-3 κόντρα στη Φράιμπουργκ και κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο του θεσμού, με τον Ισπανό τεχνικό να το πετυχαίνει για 5η φορά στην καριέρα του.
Στην κύρια φάση του Europa League της σεζόν 2025/26 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 189 αγώνες μέχρι να ολοκληρωθεί, με τον ΠΑΟΚ να κατέχει τις έξι γηραιότερες ενδεκάδες σε όλο αυτό το διάστημα και να βλέπει το θεσμό να ολοκληρώνεται με την ίδια να αποτελεί την πιο «έμπειρη» ομάδα του τουρνουά. Συγκεκριμένα, στη συγκεκριμένη λίστα βρίσκονται τα αρχικά σχήματα που επέλεξε ο Ραζβάν Λουτσέσκου στα παιχνίδια κόντρα σε Μπέτις, Λουντογκόρετς, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Θέλτα, Λιόν και Μπραν, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι προκριματικές φάσεις.
Αναλυτικά οι έξι γηραιότερες ενδεκάδες στο Europa League τη σεζόν 2025/26 σύμφωνα με το transfermarkt:
- ΠΑΟΚ-Ρεάλ Μπέτις 2-0 (31 έτη μέσος όρος ηλικίας)
- Λουντογκόρετς-ΠΑΟΚ 3-3 (30,9 έτη μέσος όρος ηλικίας)
- ΠΑΟΚ-Μακάμπι Τελ Αβίβ 0-0 (30,5 έτη μέσος όρος ηλικίας)
- ΠΑΟΚ-Θέλτα 1-2 (30,3 έτη μέσος όρος ηλικίας)
- Λιόν-ΠΑΟΚ 4-2 (30,1 έτη μέσος όρος ηλικίας)
- ΠΑΟΚ-Μπραν 1-1 (30,1 έτη μέσος όρος ηλικίας)
Μάλιστα, ο Δικέφαλος του Βορρά πιάνει για 2η συνεχόμενη χρονιά αυτή την κορυφή στο Europa League, αφού και πέρσι το κατάφερε με τους παίκτες που διάλεξε ο Ρουμάνος τεχνικός να ξεκινήσουν στο ματς στο Όλντ Τράφορντ με αντίπαλη τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Την αγωνιστική περίοδο 2024/25, ο ΠΑΟΚ είχε μετρήσει τις τρεις πιο γερασμένες ενδεκάδες της 5άδας σε ολόκληρο το θεσμό.
Αναλυτικά οι πέντε γηραιότερες ενδεκάδες στο Europa League τη σεζόν 2024/25 σύμφωνα με το transfermarkt:
- Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-ΠΑΟΚ 2-0 (30,8 έτη μέσος όρος ηλικίας
- Καραμπάγκ-Μάλμε 1-2 (30,2 έτη μέσος όρος ηλικίας)
- Ρεάλ Σοσιεδάδ-ΠΑΟΚ 2-0 (30,2 έτη μέσος όρος ηλικίας)
- Μπεσίκτας-Μακάμπι Τελ Αβίβ (30,2 έτη μέσος όρος ηλικίας)
- ΠΑΟΚ-Στεάουα Βουκουρεστίου 1-2 (30 έτη μέσος όρος ηλικίας)
Έτσι, οι «ασπρόμαυροι» πλέον κατέχουν τις εννιά γηραιότερες ενδεκάδες στις πρώτες 13 της αντίστοιχης λίστας των δύο τελευταίων ετών, δηλαδή στο πλαίσιο των 378 αναμετρήσεων αποκλειστικά στην κύρια φάση της διοργάνωσης.
Αν γυρίσουμε ακόμη πιο πίσω τον χρόνο, θα παρατηρήσουμε πως η Ελλάδα καταλαμβάνει για 3η συνεχόμενη σεζόν αυτή την ιδιαίτερη και όχι τόσο θετική πρωτιά. Πιο αναλυτικά, η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα ξεκίνησε με τα πέντε πιο «έμπειρα» αρχικά σχήματα στην πρώτη 6άδα ολόκληρης της περιόδου 2023/24, καταλαμβάνοντας ταυτόχρονα και την κορυφή.
Προσθέτοντας και τις αρκετά γερασμένες επιλογές του Παναθηναϊκού επί θητείας Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο Europa League της ίδιας χρονιάς, βλέπουμε πως οι ομάδες της Super League ξεχωρίζουν σε τρομακτικό βαθμό σε αυτόν τον τομέα. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ανήκουν οι 17 θέσεις των 26 γηραιότερων ενδεκάδων της τελευταίες 3ετίας που ξεπέρασαν τα 30 έτη μέσου όρου ηλικίας, σε ένα δείγμα το οποίο μετράει τον ακραίο αριθμό των 519 πιο πρόσφατων παιχνιδιών που έχουν διεξαχθεί στο θεσμό!
Σίγουρα αυτή η εξέλιξη που έχει εμφανιστεί και παραμένει στη διάρκεια των ετών θα έπρεπε να απασχολήσει τόσο τους ελληνικούς συλλόγους όσο και την αρμόδια αρχή του πρωταθλήματος.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Μπέος: «Τα προβλήματα του ΠΑΟΚ προκύπτουν από την απουσία του Σαββίδη - Δεν διοικείται η ομάδα από μακριά - Για να διώξεις τον Λουτσέσκου πρέπει να βρεις καλύτερο του»
- Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ διαψεύδει τα περί επαφών για πώληση Κωνσταντελια
- Νέο μεταγραφικό δημοσίευμα: «Ο ΠΑΟΚ ρώτησε για Μπραγιάν Καραμπαλί»
- ΠΑΟΚ: Νέο σενάριο για Τσάλοφ και άκυρο από Σπαρτάκ Μόσχας