Τόσιτς: Η μεταγραφή στη Γιουνάιτεντ και το πέναλτι με τον ΠΑΟΚ

Κωστής Παναγιώτου09 Φεβρουαρίου 2023

Η Λαμία υποδέχεται τον ΠΑΟΚ (9/2, 18:30, Live στο Metropolis 95.5 και στο Metrosport.gr) για ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Η ομάδα της Φθιώτιδας απέκτησε πρόσφατα τον Ζόραν Τόσιτς, οποίος κουβαλάει ένα πλούσιο βιογραφικό, αλλά και ένα "ασπρόμαυρο" παρελθόν.

Η μεταγραφή του 35χρονου μεσοεπιθετικού προκάλεσε εντύπωση στο ελληνικό κοινό, καθώς πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή με παραστάσεις από το κορυφαίο επίπεδο, που ανάγκασε τον Άλεξ Φέργκιουσον να τον εντάξει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Τόσιτς έχει καταγράψει 76 συμμετοχές με την Εθνική Σερβίας, έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα και τέσσερα Κύπελλα με την Παρτίζαν, τρία πρωταθλήματα και δύο κύπελλα Ρωσίας με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ στην τροπαιοθήκη του έχει ένα πρωτάθλημα Αγγλίας και δύο League Cup με τους "κόκκινους διαβόλους".

Το λάθος με τη Γιουνάιτεντ που μετάνιωσε

Το νέο μεταγραφικό απόκτημα της Λαμίας ξεκίνησε την καριέρα του από μια τοπική ομάδα της γενέτειράς του (Ζρένιανιν). Το 2007 η Παρτίζαν τον απέκτησε έναντι 400.000 ευρώ και σε διάστημα ενός χρόνου το όνομά του φιγούραρε σε μεταγραφικές λίστες πολλών ομάδων.

Τον Ιανουάριο του 2009 ο Άλεξ Φέργκιουσον εντυπωσιασμένος τόσο από τον Τόσιτς, όσο και από τον τότε 17χρονο Άντεμ Λιάιτς προσφέρει στους Σέρβους 16,3 εκατομμύρια λίρες. Το διπλό deal επετεύχθη, αλλά ο Λιάιτς δεν αγωνίστηκε ποτέ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, εξαιτίας της άδειας εργασίας. Παρόλα αυτά, ο Τόσιτς έμεινε στους "κόκκινους διαβόλους".

*Αριστερά ο Λιάιτς, στο κέντρο ο Φέργκιουσον και δεξία ο Τόσιτς

Ο νυν παίκτης της Λαμίας δεν κατάφερε να στεριώσει στο Μάντσεστερ, σε μια ομάδα που ανταγωνισμός ήταν πολύ υψηλός. Τελικά αγωνίστηκε μόλις πέντε φορές με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ και μετά από ένα χρόνο δανεισμού στην Κολωνία μετακόμισε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας έναντι 9.5 εκατ. ευρώ.

Ο 35χρονος Σέρβος το 2019 σε μια συνέντευξή του παραδέχθηκε πως μετάνιωσε το γεγονός ότι αποχώρησε τόσο πρόωρα από το Μάντσεστερ: «Είχα ακόμα δύο χρόνια συμβόλαιό με τη Γιουνάιτεντ όταν έφυγα, και ακόμη σκέφτομαι ότι έπρεπε να είχα μείνει και να αγωνιστώ για τη θέση μου, έπρεπε να είχα δουλέψει περισσότερο για να αποδείξω στον Σερ Άλεξ πως είχε δίκιο όταν με πήρε».

Όταν απέκλεισε τον ΠΑΟΚ

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως ο επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Τόσιτς στη ρωσική ομάδα παρέμεινε για επτά συναπτά έτη, κατακτώντας κάθε εγχώριο τίτλο, μετρώντας 47 γκολ και 41 ασίστ σε 247 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, με αποτέλεσμα να γίνει σημαία για τους οπαδούς της ομάδας.

Την πρώτη του σεζόν η ΤΣΣΚΑ αγωνιζόταν στους ομίλους του Europa League με αντιπάλους την Παλέρμο, τη Λοζάν και τη Σπάρτα Πράγας, καταφέρνοντας να τερματίσει πρώτη στον όμιλο με 5 νίκες και μια ισοπαλία, ενώ είχε 17 γκολ ενεργητικό και μόλις δύο παθητικό.

Την ίδια χρονιά ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε στα προκριματικά του Champions League από τον Άγιαξ, απέκλεισε εκείνος με τη σειρά του Φενέρμπαχτσε στα play-off του EL και βρέθηκε στους ομίλους της διοργάνωσης, απέναντι στη Βιγιαρεάλ, τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ και τη Κλαμπ Μπριζ.

Ο "δικέφαλος" σημείωσε τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες και μια ήττα από τους Ισπανούς, με αποτέλεσμα να προκριθεί ως δεύτερος στην επόμενη φάση του Europa League και να διασταυρωθεί με την ΤΣΣΚΑ του Τόσιτς.

Στην πρώτη αναμέτρηση ο ΠΑΟΚ μπήκε πολύ δυναμικά στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, αλλά το γκολ του Νέσιντ στο 29ο λεπτό αποδιοργάνωσε την ομάδα του Μάκη Χάβου. Στην επανάληψη οι ποδοσφαιριστές του "δικεφάλου" επηρεασμένοι από το τέρμα των Ρώσων δεν κατάφεραν να κάνουν αισθητοί την παρουσία τους στην αντίπαλη περιοχή και το σφύριγμα της λήξης βρήκε την ΤΣΣΚΑ νικήτρια με 1-0.

Στη ρεβάνς του Λουζνίκι οι "ασπρόμαυροι" μπήκαν με το μαχαίρι στα δόντια και στο πρώτο 45λεπτο έχασαν σωρεία ευκαιριών. Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ μπήκε εξίσου δυναμικά και στο 67ο λεπτό ο Ζλάταν Μουσλίμοβιτς εκμεταλλεύθηκε το τραγικό λάθος της άμυνας των Ρώσων και έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του.

Η ομάδα του Χάβου συνέχισε την πίεση και οκτώ λεπτά αργότερα ο Ίβιτς δίνει εξαιρετική πάσα στον Σαλπιγγίδη, βγάζοντάς τον μόνο του απέναντι με τον τερματοφύλακα της ΤΣΣΚΑ, αλλά ο Έλληνας επιθετικός δεν κατάφερε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα.

Στο 80ο λεπτό ο Τόσιτς βγαίνει απέναντι από τον Κρέσιτς σε πλάγια θέση, ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ τον ανατρέπει και ο διαιτητής δείχνει την άσπρη βούλα. Ο Βάγκνερ Λοβ αναλαμβάνει την εκτέλεση ο Κροάτης κίπερ αποκρούει αρχικά, αλλά η μπάλα παίρνει περίεργη τροχιά και ο Ιγκνάσεβιτς σχεδόν πάνω στη γραμμή στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα, διαμορφώνοντας και το τελικό 1-1, με τον "δικέφαλο" να γνωρίζει ένα σκληρό αποκλεισμό.

Μετά από σχεδόν 12 χρόνια ο Τόσιτς θα τεθεί ξανά αντιμέτωπος με τον ΠΑΟΚ σε ακόμα ένα κρίσιμο παιχνίδι, με τη μόνη διαφορά ότι αυτή τη φορά θα φοράει τη φανέλα της Λαμίας.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.