Τέλος σε ένα σαθρό καθεστώς «ομηρίας» και εκμετάλλευσης

Δημήτρης Μπούζας15 Ιουνίου 2021

Οι «δεύτερες ομάδες» θα καταργήσουν τους δανεισμούς που είχαν εκφυλιστεί και αποτελούσαν σκοτεινά αλισβερίσια με φτηνές σκοπιμότητες και συστηματικές χειραγωγήσεις.

Οι μεγάλοι της Super League 1 (Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Άρης, Παναθηναϊκός) και από κοντά ο μικρομεσαίος αλλά και φιλόδοξος Βόλος, δήλωσαν συμμετοχή στο πρωτάθλημα με τις Β΄ ομάδες, που όπως αποφασίστηκε και όπως όλα μέχρι στιγμής δείχνουν, θα μπει κανονικά στο χώρο και θα αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της όλης λειτουργίας του. 

Οι λεπτομέρειες είναι γνωστές. Το γεγονός από μόνο του αποτελεί μια πολύ σημαντική παρέμβαση - θα την χαρακτηρίζαμε και επαναστατική - από τη στιγμή που θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν νομοτελειακές ανατροπές, οι οποίες θα αφορούν ιδιαίτερα το καθεστώς των δανεισμών.

Μια κατάσταση απαράδεκτη όπως έχει διαμορφωθεί και αποτελεί αναντίρρητα ένα όνειδος για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι «δεύτερες ομάδες» αποτελούν την...πρώτη και μεγάλη ευκαιρία να απαλλαγούμε από αυτό το άγος. 

Θέλουν δεν θέλουν και αυτοί που πρωτοστάτησαν στον εκφυλισμό του δανεισμού, μετατρέποντας την όλη διαδικασία του επί σειρά ετών σε ένα άθλιο αλισβερίσι, θα προσγειωθούν στην σκληρή πραγματικότητα.

Κι αυτό γιατί δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν τις ύποπτες συναλλαγές τους, τις ανεξήγητες γενναιοδωρίες τους και τα αντίστοιχα ανταλλάγματα που εισπράττουν. 

Το έμψυχο υλικό που περισσεύει θα το απορροφούν οι «δεύτερες ομάδες». Κάθε άλλη κίνηση προς φίλους, υποτακτικούς και παρατρεχάμενους θα κάνει «μπαμ». Οι δεξαμενές που θα υπάρχουν, τους στερούν οποιοδήποτε άλλοθι θα μπορούσαν να επικαλεστούν. 

Πέραν όλων αυτών των εντυπωσιακών ανακατατάξεων, στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορούμε αβίαστα να υποστηρίξουμε ότι οι «δεύτερες ομάδες» θα αποτελέσουν μια μεγάλη ασπίδα προστασίας εκατοντάδων εφεδρικών – οι περισσότεροι από τους οποίους είναι νεαροί – παικτών. 

Οι στοχοποιημένοι δανεισμοί όπως και οι εξωστρακισμοί εκείνων που έχουν το θάρρος να πουν το «όχι» στα αφεντικά που τους απειλούν με το τυπικό «ή πας εκεί που σου λέω ή σου κόβω την μπάλα», κλείνουν μοιραία τον κύκλο τους. 

Συμπεριφορές απάνθρωπες που δεν διαφέρουν σε κάποιες των περιπτώσεων από μία ομηρία, δεν πρόκειται να εμφανιστούν. Και αν εμφανιστούν, θα είναι καταδικαστέες. 

Με δυο λόγια μπορούμε να πούμε ότι η απόφαση για τις «δεύτερες ομάδες» θεωρείται και είναι ιστορική για το ελληνικό ποδόσφαιρο και ευεργετική για εκατοντάδες νεαρούς και ταλαντούχους, οι οποίοι διέτρεχαν τον κίνδυνο της εξαφάνισης τους.

ΥΓ: Σχετικά με τα όσα αφορούν τον ΠΑΟΚ, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο σημερινό παιχνίδι Πολωνίας – Σλοβακίας και στην πιθανή συμμετοχή του Σφιντέρσκι δίπλα στον Λεβαντόφσκι, στην θετική ροή των εξελίξεων γύρω από την παραμονή του Γκαρσία στην Τούμπα και στην αγωνία που υπάρχει, όχι τόσο από την έλλειψη πληροφόρησης για το τι συμβαίνει στο μεταγραφικό μέτωπο, αλλά στο αν υπάρχει συντονισμός στη σοβαρή προσπάθεια.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.