Πώς είναι να παίζεις σε άδειο γήπεδο;

Γιώργος Στράντζαλης30 Μαρτίου 2020

Είτε πρόκειται για το Champions League, είτε για το Europa League είτε για αγώνες Πρωταθλήματος, σε προηγμένες και μη ακόμη χώρες, η θέα του ποδοσφαίρου σε άδεια γήπεδα είναι παντού το ίδιο μελαγχολική. Από τις αρχές του μήνα αυτή η εικόνα έγινε όλο και πιο συνηθισμένη στα μάτια μας, στη συνείδησή μας.

Η αστραπιαία εξάπλωση του κορωνοϊού εξακολουθεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε όλους τους τομείς του αθλητισμού, με την αναβολή σημαντικών γεγονότων όπως είναι το Euro 2020 και οι Ολυμπιακοί αγώνες στο Τόκιο, το Champions League κ.α.. Ουσιαστικά, η πανδημία έχει… βάλει λουκέτο στα πάντα. Ουδείς μπορεί να προβλέψει ούτε το πότε θα εκτονωθεί η κατάσταση και ο πλανήτης θα επιστρέψει στην κανονικότητα, ούτε φυσικά το αν θα επανεκκινήσουν οι αθλητικές δραστηριότητες.

Όταν συμβεί αυτό και το ποδόσφαιρο τελικά επιστρέψει στη ζωή μας, η προοπτική να γίνονται παιχνίδια με κλειστές τις… πόρτες φαντάζει ως μια πολύ πραγματική και άκρως ρεαλιστική πιθανότητα.

Τέτοιες καταστάσεις είναι γνωστές ως “παιχνίδια φάντασμα”. Ποδοσφαιρικοί αγώνες σ’ ένα ασυνήθιστα περίεργο περιβάλλον. Τουλάχιστον έτσι τους χαρακτηρίζουν αθλητές που το έχουν ζήσει, παίζοντας έναν σημαντικό αγώνα ποδοσφαίρου χωρίς την παρουσία φιλάθλων. Χωρίς τη βαβούρα, χωρίς να αισθάνονται τις κραυγές του πλήθους «βαρίδιο» στα… πόδια τους.

Με αφορμή το ορατό ενδεχόμενο, μέσα στον επόμενο μήνα να παρθεί απόφαση για την επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων αλλά χωρίς την παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα, η αγγλική έκδοση του «BBC sports» παρουσίασε ένα άκρως ενδιαφέρον θέμα. Στην Αγγλία, άλλωστε, η θέα ενός άδειου γηπέδου είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Είτε μιλάμε για την Premier League, είτε για αγώνα στην Conference. Μόλις τρεις σύλλογοι από το Μεγάλο Νησί έχουν βρεθεί σε αυτήν την δύσκολη θέση. Η Γουέστ Χαμ το 1980, η Άστον Βίλα το 1982 σε αγώνα με την Μπεσίκτας και η Μάντσεστερ Σίτι το 2014, στη Μόσχα με την ΤΣΣΚΑ για το Champions League.

Για τους εν ενεργεία διεθνείς ποδοσφαιριστές της Premier League βέβαια, δεν θα είναι κάτι καινούριο. Τον Οκτώβριο του 2018 η Εθνική Αγγλίας είχε παίξει στην Κροατία σε άδειο γήπεδο, στο πλαίσιο της διοργάνωσης για το Nations League. Για την ιστορία, η ποινή απαγόρευσης των φιλάθλων επιβλήθηκε επειδή οπαδοί της Κροατίας είχαν ζωγραφίσει μια σβάστικα στον αγωνιστικό χώρο πριν το ματς των προκριματικών του EURO 2016 με την Ιταλία. Επίσης, η Γουλβς και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι μεταξύ των ελάχιστων εξαιρέσεων που έπαιξαν για το Europa League σε άδεια γήπεδα, όταν η κατάσταση του κορωνοϊού επιδεινώθηκε. Οι «λύκοι» μάλιστα το έζησαν στη χώρα μας, στην πρόσφατη αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό. Ας επιστρέψουμε όμως στο θέμα μας.

Τι πραγματικά σημαίνει να παίζεις σε άδειο γήπεδο και ειδικά στην Αγγλία; Όσοι το έζησαν έχουν κάτι ενδιαφέρον να πούνε…

«Ακουγόταν ακόμα και η φωνή του δημοσιογράφου»

Δύο θρύλοι της Γούεστ Χαμ, ο Σερ Τρέβορ Μπρούκινγκ και ο Φιλ Παρκς, έζησαν την «απόκοσμη εμπειρία» σε ευρωπαϊκό παιχνίδι, στο θρυλικό «Άπτον Παρκ», σε αγώνα εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης Β’. Έμεινε στην ιστορία ως το… «παιχνίδι της σιωπής». 

Τη σεζόν 1980-1981 τα «σφυριά» συμμετείχαν στο Κύπελλο Κυπελλούχων, αφού την προηγούμενη σεζόν είχαν κατακτήσει το Κύπελλο Αγγλίας. Οι αναφορές τους για εκείνη την περίεργη νύχτα της 1ης Οκτωβρίου του 1980, είναι τρομερές. «Αναρωτιόμασταν αν το ονειρευτήκαμε ή αν παίξαμε όντως σε ένα τόσο άδειο και αχανές γήπεδο. Στο Άπτον Παρκ, όταν υπάρχει κόσμος, δημιουργείται τρομερή ατμόσφαιρα, αλλά σ' εκείνο το παιχνίδι ήταν τέτοια η ησυχία που ακουγόταν ακόμα και η φωνή του δημοσιογράφου από τη ραδιοφωνική μετάδοση. Στην πραγματικότητα είναι το μοναδικό παιχνίδι στην καριέρα μας που μπορούσαμε να ακούσουμε όλα όσα λεγόταν από τον πάγκο». Η τότε Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία είχε αποφασίσει να κλείσουν οι θύρες του «Άπτον Παρκ» μετά τα βίαια επεισόδια στο πρώτο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων, στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», όπου είχε σκοτωθεί κι ένας φίλαθλος της Γουέστ Χαμ, όταν χτυπήθηκε από λεωφορείο στο κέντρο της Μαδρίτης.

«Μας χειροκροτούσαν οι αστυνομικοί»

Το παιχνίδι της Γουέστ Χαμ με τη δεύτερη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης, για το Κύπελλο Κυπελλούχων, έμεινε στην ιστορία ως το πρώτο ευρωπαϊκό αγγλικής ομάδας που διεξάγεται χωρίς φιλάθλους. Στο «Άπτον Παρκ» υπήρχαν μόνο τηλεοπτικές κάμερες, με την υποσημείωση ότι η UEFA είχε απαγορεύσει (και) τη ζωντανή κάλυψη. Δεν είχε επιτραπεί η είσοδος ούτε καν στις οικογένειες των ποδοσφαιριστών. «Ηταν το μοναδικό παιχνίδι στην καριέρα μου που δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει η γυναίκα μου», θυμάται και λέει με νόημα ο Παρκς, ο οποίος συνολικά κατέγραψε 444 συμμετοχής με τη φανέλα της Γούεστ Χαμ. Εκείνη τη νύχτα στο γήπεδο υπήρχαν μονάχα 262 παρόντες (παίκτες, προπονητές, επιτελεία, αξιωματούχοι της διοργάνωσης, διαιτητές, υπάλληλοι του γηπέδου και δημοσιογράφοι) για να το παρακολουθήσουν δια ζώσης. Στην εικόνα αυτή δεν συμπεριλαμβάνονται και κάποιοι αστυνομικοί που υποστήριζαν τη Γουέστ Χαμ και τους οποίους ο Σερ Τρέβορ Μπρούκινγκ θυμάται να χειροκροτούν στα γκολ της ομάδας. Με τους ποδοσφαιριστές της Premier League να έχουν συνηθίσει να παίζουν σε γεμάτα γήπεδα το ερώτημα που τίθεται πλέον στην Αγγλία είναι, πώς μπορούν να προετοιμαστούν για ν’ ανταποκριθούν σε μια τέτοια ασυνήθιστη κατάσταση εφόσον η UEFA αποφασίσει την επανέναρξη των ευρωπαϊκών διοργανώσεων χωρίς την παρουσία φιλάθλων;

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.