Ο Πογέτ απέναντι σε όλους και σε όλα

Κωστής Παναγιώτου19 Ιουνίου 2022

Η Εθνική Ελλάδας βιώνει εδώ και μερικούς μήνες την εποχή του Γκουστάβο Πογέτ και τα πρώτα στοιχεία της "γαλανόλευκης" σου προκαλούν, αν μη τι άλλο, αισιοδοξία για το μέλλον.

Ο 54χρονος τεχνικός δεν είναι, όμως, ένας εύκολος χαρακτήρας, θέλει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο όσο αφορά το οργανωτικό πλάνο της ομάδας του. Στην Εθνική η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική απ’ ότι σε ένα σύλλογο, αλλά και πάλι ο Ουρουγουανός δεν θα δεχτεί παρεμβάσεις στο έργο του, και σε περίπτωση που προσπαθήσουν να παρέμβουν πρώτα θα τους εκθέσει και μετά θα τα μαζέψει και θα φύγει. Άλλωστε στο παρελθόν δεν έχει διστάσει να τα βάλει με τους ιδιοκτήτες των συλλόγων που ήταν προπονητής.

Η προφητεία στις "μαύρες γάτες"

Ο Πογέτ ανέβηκε μεθοδικά τα σκαλιά στην προπονητική του καριέρα, πέρασε ως βοηθός προπονητή από τη Λιντς και την Τότεναμ, και το Νοέμβριο του 2009 ανέλαβε τη Μπράιτον, η οποία αγωνιζόταν, τότε, στη League One.

Μετά από τέσσερα επιτυχημένα χρόνια στους "γλάρους" ήρθε η πρώτη μεγάλη πρόκληση στην καριέρα του, αναλαμβάνοντας τη Σάντερλαντ και έγινε ο πρώτος Ουρουγουανός τεχνικός στην ιστορία της Premier League. Στόχος της ομάδας ήταν να παραμείνει στην πρώτη κατηγορία, όπερ και εγένετο, παράλληλα οδήγησε τις "μαύρες γάτες" στον τελικό του League Cup.

Η δεύτερη χρονιά του στο πάγκο του συλλόγου ήταν ταραχώδης, με τον ίδιο να τα βάζει ανοιχτά με τη διοίκηση της ομάδας, βλέποντας πως η ομάδα κάνει βήματα προς τα πίσω. Παρόλα αυτά κράτησε το σύλλογο για δεύτερη σεζόν στην Premier League.

«Οι οπαδοί πρέπει να σταματήσουν να ζουν με το παρελθόν, αλλά να κοιτούν που πραγματικά βρίσκεται σήμερα η ομάδα τους», είχε δηλώσει λίγες μέρες πριν απολυθεί από τη Σάντερλαντ. Δύο χρόνια αργότερα αγγλικός σύλλογος ξεκίνησε τον κατήφορο, πέφτοντας από τη μια κατηγορία στην άλλη, φτάνοντας τη σεζόν 2018/19 να αγωνίζεται στην τρίτη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Με αφορμή την επιστροφή της Σάντερλαντ στη Championship, μετά από τέσσερα χρόνια, ο Πογέτ μίλησε στο BettingExpert, τονίζοντας πως όσα είχε πει τότε ήταν για το καλό της ομάδας.

«Με πονάει που το λέω, αλλά όταν ήμουν εκεί, ήμασταν τυχεροί που μείναμε στην Πρέμιερ Λιγκ σε εκείνη τη θαυματουργή σεζόν. Προσπαθούσα να πείσω τους πάντες στο κλαμπ, «προσοχή, κάτι δεν πάει καλά». Το εννοούσα γιατί είχα την αίσθηση όταν ήμουν εκεί και μισούσα να έχω δίκιο σε αυτό, αλλά είχα. Νόμιζαν ότι επέκρινα τον σύλλογο, αλλά ήθελα το καλύτερο για τον σύλλογο, γιατί το καλύτερο για τον σύλλογο ήταν και το καλύτερο για μένα».

Η απόλυση ενώ βρισκόταν στο ξενοδοχείο πριν τον ημιτελικό Κυπέλλου

Όπως είχε δηλώσει και ίδιος ο Ουρουγουανός το πρότζεκτ της ΑΕΚ έμοιαζε για εκείνον μια ευκαιρία να δείξει στοιχεία από τη δουλειά του και το κατάφερε. Το πέρασμά του από τη χώρας μας ήταν άκρως πετυχημένο. Σε τέσσερα ντέρμπι που έκατσε στο πάγκο της ομάδας μέτρησε τρεις νίκες (Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό) και μια ισοπαλία (Παναθηναϊκό).

Ταυτόχρονα οι "κιτρινόμαυροι" είχαν φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας με αντίπαλο τον Ατρόμητο. Λίγες μέρες πριν το κρίσιμο παιχνίδι με την ομάδα του Περιστερίου ο Πογέτ αποφασίζει να δημοσιοποιήσει πως τελικά δεν θα συνεχίσει στην ΑΕΚ την επόμενη σεζόν, προκαλώντας τόσο την αντίδραση του κόσμου, που τον ήθελε στην ομάδα, όσο και της διοίκησης.

Ενώ η αποστολή της Ένωσης βρισκόταν στο ξενοδοχείο πριν τον πρώτο αγώνα με τον Ατρόμητο ο Ουρουγουανός απολύεται και ο Στέλιος Μανωλάς αναλαμβάνει να ολοκληρώσει τη σεζόν, κατακτώντας εν τέλει το Κύπελλο Ελλάδας.

Στην εκπομπή Monday FC είχε αποκαλύψει το λόγο που έφυγε από την ΑΕΚ και τη σχέση που έχει με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, «διαπραγματεύσεις… Ήρθα και το κλαμπ ήταν ικανοποιημένο από αυτούς τους οκτώ μήνες. Είχα την αίσθηση ότι όλα θα πάνε καλά. Ξεκινήσαμε διαπραγματεύσεις, δεν ενεπλάκην εγώ, ο μάνατζερ μου μόνο, δεν υπήρξε συμφωνία και έφυγα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Η σχέση μου με τον πρόεδρό μου, έτσι τον αποκαλώ εγώ τον Μελισσανίδη, είναι εξαιρετική. Κάποια στιγμή, δεν το ξέρετε, ήμασταν σε ένα εστιατόριο, χαιρετηθήκαμε και μιλήσαμε. Δεν υπάρχει κάτι κακοπροαίρετο. Θα σας φέρω το παράδειγμα της Σάντερλαντ, έχω πολύ καλή σχέση με τον Αμερικανό ιδιοκτήτη. Αλλά μια μέρα μου είπε φύγε. Μίστερ, γεια, πήγαινε σπίτι σου. Και με τον Μελισσανίδη το ίδιο. Δεν θα είχα πρόβλημα να δουλέψω και πάλι μαζί του. Είναι ο υπεύθυνος, είναι το αφεντικό, είμαι ο προπονητής, οπότε πρέπει να το αποδεχθείς».

Η κόντρα με τους ιδιοκτήτες της Μπορντό…για μια μεταγραφή

Μετά την Ελλάδα ακολούθησαν δύο, όχι και τόσο πετυχημένα, περάσματα από τη Μπέτις και την Σανγκάι Σεντσούα. Τον Ιανουάριο του 2018 δέχεται την πρόταση της Μπορντό και κάθεται στον πάγκο της ομάδας. Στους εναπομείναντες 16 αγώνες μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος κερδίζει 9 φορές, 5 φορές γνωρίζει την ήττα και δύο φορές έρχεται ισόπαλος, με αποτέλεσμα η ομάδα να τερματίσει στην 6η θέση και να βγει στην Ευρώπη.

Και ενώ όλα έδειχναν πως ο 54χρονος τεχνικός έβρισκε πάλι τα πατήματά του, έρχεται η ρήξη με την διοίκηση του γαλλικού συλλόγου. Οι διοικούντες της ομάδας αποφασίζουν, εν αγνοία του Πογέτ, να πουλήσουν τον Λαμπόρντ στη Μονπελιέ, κάτι που προκάλεσε την έξαλλη αντίδρασή του, αποφασίζοντας να μιλήσει στα ΜΜΕ της Γαλλίας για όσα συνέβησαν πίσω από την πλάτη του.

«Δεν είμαι χαρούμενος. Είναι μια από τις χειρότερες μέρες μου στον σύλλογο. Αυτό που έκανε ο σύλλογος με τον Λαμπόρντ είναι ντροπή. Νομίζω ότι πρέπει να σταματήσουμε εδώ. Είπα στον σύλλογο να μην τον αφήσουν να φύγει μέχρι να αγοράσουμε κάποιον άλλο.

Δεν έχουμε βρει τον αντικαταστάτη του και άφησαν τον Λαμπόρντ να φύγει. Έφτασα στις 11.35 π.μ. και ο Λαμπόρντ δεν ήταν εδώ. Ήταν στο Μονπελιέ. Κανείς δεν μου είπε τίποτα. Χρειάζομαι μια εξήγηση από τον σύλλογο: από τον ιδιοκτήτη ή τον πρόεδρο», είχε δηλώσει, τότε, ο Πογέτ.

Η διοίκηση της Μπορντό δεν ανέχτηκε την αντιμετώπισή του και τον απέλυσε, με τους ποδοσφαιριστές της ομάδας να διαμαρτύρονται εντόνως για αυτή την απόφαση, αποφασίζοντας να μην προπονηθούν ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Και αυτό ήταν ίσως το μεγαλύτερο παράσημο του Ουρουγουανού, είχε κερδίσει τους παίκτες του μέσα σε διάστημα έξι μηνών.

Με λίγα λόγια ο Γκουστάβο Πογέτ δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του και καλά θα κάνουν στην ΕΠΟ να γνωρίζουν σε ποιον έχουν δώσει τα κλειδιά της Εθνικής ομάδας.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.