Ο «καρτάκιας» Μπίτον, με το ταραχώδες παρελθόν και παρόν στο δρόμο του Άρη

Κωστής Παναγιώτου10 Αυγούστου 2022

Ο Σκωτσέζος Τζον Μπίτον είναι ο άνθρωπος που θα διευθύνει τον επαναληπτικό του Κλεάνθης Βικελίδης, ανάμεσα σε Άρη και Μακάμπι Τελ Αβίβ, την ίδια ώρα που έχει κατατεθεί επίσημη καταγγελία στον 40χρονο διαιτητή για λεκτική επίθεση σε οπαδό και διενεργείται έρευνα από την Ομοσπονδία της Σκωτίας.

Μάλιστα, ο Μπίτον θα βρεθεί για τέταρτη φορά στο δρόμο ελληνικής ομάδας σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχοντας σφυρίξει δύο εντός έδρας αγώνες του ΠΑΟΚ με Γρανάδα (0-0) και Καραμπάγκ (0-1) και το εκτός έδρας παιχνίδι της ΑΕΚ με τη Ριέκα, με την Ένωση να επικρατεί με 2-1.

Επίσης, έχει σφυρίξει την αναμέτρηση Πορτογαλία – Ελλάδα 4-0, στο Euro U19, ενώ διευθύνει και το πρόσφατο παιχνίδι της Εθνικής με το Κόσοβο, στην Πρίστινα, με την ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ να επικρατεί με 1-0, με τον Σκωτσέζο να δείχνει δύο κόκκινες κάρτες στους Κοσοβάρους.

Μοιράζει κάρτες χωρίς δεύτερη σκέψη

Ο 40χρονος διαιτητής έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη κατηγορία της Σκωτίας το Μάρτιο του 2012 και μέχρι σήμερα έχει διευθύνει 182 παιχνίδια της Scottish Premiership, έχοντας δείξει 657 κίτρινες και 33 κόκκινες, μέσος όρος καρτών ανά παιχνίδι 3,8.

Σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετράει 15 αναμετρήσεις στους ομίλους του Europa League, 10 στα προκριματικά του EL, 4 στα προκριματικά του Champions League και δύο στα προκριματικά του Conference League, με μέσο όρο καρτών ανά αγώνα 4,1 κάρτες.

Ο Μπίτον έχει έφεση να δείχνει πολλές κάρτες και μάλιστα δεν διστάζει να βγάλει από το τσεπάκι του και την κόκκινη, αποβάλλοντας πολλές φορές και παραπάνω από ένα ποδοσφαιριστή της ίδια ομάδας, όπως συνέβη στην αναμέτρηση της Ελλάδας με το Κόσοβο, για το Nations League.

Πέρα από τον αγώνα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος τη φετινή σεζόν έχει σφυρίξει δύο παιχνίδια στο σκωτσέζικο πρωτάθλημα, δίνοντας 12 κίτρινες και μια κόκκινη κάρτα συνολικά, ενώ έδειξε και την άσπρη βούλα μια φορά.

Επίσης, ήταν και στο ματς της Βίκινγκουρ με τη Μάλμε, για τον πρώτο γύρο των προκριματικών του Champions League, δείχνοντας 5 κίτρινες κάρτες. Άρα σε τρία παιχνίδια έχει βγάλει από τσεπάκι του 17 κίτρινες και μια κόκκινη, ενώ αν συμπεριλάβουμε και τον αγώνα της Εθνικής, φτάνουμε στις 22 κίτρινες και στις 3 κόκκινες.

Στο «μικροσκόπιο» της σκωτσέζικης Ομοσπονδίας για τη λεκτική επίθεση

Την τελευταία αγωνιστική του περσινού πρωταθλήματος της Σκωτίας ο Μπίτον διεύθυνε τον αγώνα του Λίβινγκστον-Νταντί, με τον Σκωτσέζο να κατηγορείται για λεκτική επίθεση σε οπαδό.

Η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Σκωτίας διερευνά την υπόθεση. Για την ώρα δεν υπάρχει κάτι επιβεβαιωμένο, ενώ άγνωστο είναι και το ποια θα είναι η πιθανή τιμωρία του σε περίπτωση που οι αρμόδιοι κρίνουν πως όντως υπέπεσε στο συγκεκριμένο παράπτωμα.

Δύο πρώην διαιτητές, ο Στιβ Κόνροϊ και ο Ντε Ρος, σχολίασαν την εν λόγω υπόθεση στο podcast Get Involved Referee. Ο πρώτος τόνισε: «Δεν το έχω ξανασυναντήσει αυτό. Δεν ήμουν εκεί, οπότε δεν ξέρω τι συνέβη, αλλά θα ήμουν οικτρά απογοητευμένος αν ένας από τους πιο ανώτερους και έμπειρους αξιωματούχους μας το επέτρεπε τον εαυτό του κάτω».

Ο Ρος συμφώνησε με τον συνάδελφό του και πρόσθεσε: «Είσαι επαγγελματίας, οπότε έχεις χιλιάδες ανθρώπους να σου φωνάζουν σε όλο το παιχνίδι, γιατί να εμπλακείς σε ένα μεμονωμένο περιστατικό για να στοχεύσεις ένα άτομο ή μια ομάδα ανθρώπων;

Θα ήμουν πολύ έκπληκτος και εξαιρετικά απογοητευμένος αν ήταν αυτή η κατάσταση. Αλλά δεν γνωρίζουμε ελαφρυντικές συνθήκες και τι έχει συμβεί, έχουμε δει μόνο όσα έχουν αναφερθεί και καταγγελθεί».

Οι απειλές μετά το Old Firm

Στις 29 Δεκεμβρίου του 2019 ο Τζον Μπίτον είχε σφυρίξει το μεγάλο ντέρμπι της Σκωτίας, το λεγόμενο Old Firm, ανάμεσα σε Ρέιντζερς και Σέλτικ, στο Άιμπροξ, με τους προτεστάντες να επικρατούν με 1-0.

Οι παίκτες της Σέλτικ ήταν έξαλλοι με τον 40χρονο, καθώς αρνήθηκε να τιμωρήσει τον επιθετικό της Ρέιντζερς, Αλφρέντο Μορέλος, οποίος είχε αντιαθλητική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του αγώνα, τραυματίζοντας μάλιστα έναν ποδοσφαιριστή των αντιπάλων.

Μάλιστα, η Σέλτικ με επίσημη ανακοίνωση κατέκρινε τη διαιτησία του Μπίτον, ενώ ζήτησε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της σκωτσέζικης Ομοσπονδίας, Ίαν Μάξγουελ, και τον επικεφαλής διαιτησίας της Ένωσης.

Λίγες μέρες αργότερα ο Σκωτσέζος διαιτητής έγινε στόχος απειλητικών και υβριστικών μηνυμάτων, καθώς είχε διαρρεύσει στο διαδίκτυο ο αριθμός του κινητού του, με τον ίδιο να καταγγέλλει το περιστατικό στην αστυνομία.

Η υπόθεση πήρε μεγάλη έκταση στη χώρα, με τον Ίαν Μάξγουελ να παίρνει επίσημη θέση, τονίζοντας: «Με βαθιά απογοήτευση, τις τελευταίες 24 ώρες, μάθαμε ότι ένας από τους διαιτητές του Old Firm έχει δεχτεί απειλές για τον ίδιο και την οικογένειά του. Είμαστε σε στενή επαφή με τους εμπλεκόμενους και με την αστυνομία της Σκωτίας για να διασφαλίσουμε ότι είναι ασφαλείς και ότι οι υπεύθυνοι θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους».

Η υπόθεσή του μπήκε στο χρονοντούλαπο. Παρόλα αυτά ο Μπίτον έχει στιγματιστεί και οι καταγγελίες για λεκτική επίθεση σε οπαδό έφεραν ξανά το όνομά του στην επικαιρότητα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.