Ένας Άρης που ξέρει τι θέλει μέσα στο γήπεδο!

Metrosport Team08 Φεβρουαρίου 2021

Επιμέλεια: Μάριος Καλυβιώτης

Ο Άρης από χθες έχει να υπερηφανεύεται για πολλά πράγματα, ένα από αυτά σίγουρα δεν είναι το διπλό με δύο γκολ διαφορά μετά από 85 ολόκληρα χρόνια. Ούτως ή άλλως, αυτές οι...«παραδόσεις» και αυτά τα στατιστικά είναι για να σπάνε. Πλέον, πρέπει να κοιτάξει το σήμερα, το οποίο φαντάζει πιο λαμπρό από κάθε άλλη χρονιά.

Η χθεσινή επικράτηση του Άρη επί της ΑΕΚ μέσα στο ΟΑΚΑ, δεν ήταν ένα τυχαίο αποτέλεσμα. Τίποτα στο ποδόσφαιρο δεν είναι θέμα τύχης! Η αρμάδα του Μάντζιου, δεν απέκτησε ξαφνικά...άστρο σε μεγάλο παιχνίδι, απλά η χθεσινή επιτυχία είχε δύο πολύ μεγάλους πρωταγωνιστές, οι οποίοι ξεχώρισαν λίγο περισσότερο από τους υπόλοιπους. Τα ονόματά τους; Λούκας Σάσα και Τζέιμς Τζέγκο. Πάμε να δούμε αναλυτικά τι έκαναν αυτοί οι δύο χθες


Το μεγαλύτερο όπλο του Άρη την φετινή χρονιά, πέρα από το οικογενειακό κλίμα και την ομοιογένεια, είναι ο πλουραλισμός που έχει στον χώρο του κέντρου. Λούκας Σάσα, Ματίγια και Τζέγκο είναι οι τρεις βασικοί... πυλώνες, γύρω από τους οποίους μπορεί να χτίσει πράγματα ο Άκης Μάντζιος. 

Χθες για παράδειγμα, οι δύο από τους τρεις που βρέθηκαν στο αρχικό σχήμα (Σάσα, Τζέγκο), κατάφεραν να βγάλουν εκτός παιχνιδιού τους Σιμόες και Κρίστιτσιτς από πλευράς ΑΕΚ, και αυτό διότι είχαν πολλά περισσότερα τρεξίματα με πολύ μεγαλύτερη ένταση από τους αντιπάλους τους. Επιπρόσθετα, η πίεση που ασκούσαν στην πρώτη πάσα της ΑΕΚ, ήταν υποδειγματική, γεγονός που ανάγκασε την «Ένωση» να προσπαθήσει να αναπτυχθεί με μη ορθολογικό τρόπο (όπως οι μεγάλες μπαλιές από τα σέντερ μπακ στον Λιβάι Γκαρσία). Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πίεσης που άσκησε ο Άρης χθες, ήταν η φάση του 48ου λεπτού, εκεί όπου ο Σάσα πίεσε στο...όριο τον Μάνταλο, του έκλεψε την μπάλα αλλά ο Μπερτόγλιο δεν κατάφερε να νικήσει τον Αθανασιάδη.

Επειδή όμως οι αριθμοί πάντα λένε την αλήθεια, ας δούμε τι ακριβώς έκανε ο Βραζιλιάνος μέσος του Άρη. Αρχικά, ήταν πρώτος σε κλεψίματα (3 συνολικά) ενώ ήταν και δεύτερος σε ανακτήσεις κατοχών με 6. Μόνο ο Γκάμα είχε περισσότερες (7).

Από την άλλη, ο Τζέιμς Τζέγκο, ήταν εξαιρετικός για ακόμα μια φορά στο τακτικό κομμάτι, αλλά και στα ανασταλτικά του καθήκοντα. Ήταν δεύτερος σε κλεψίματα με (2), ενώ είχε και (2) επιτυχημένα τάκλιν.

Η συνεισφορά τους δεν ήταν θετική μόνο στον αμυντικό τομέα, εκεί όπου πήραν άριστα, αλλά ήταν εξίσου θετικοί και επιθετικά, δημιουργικά αν θέλετε. Ο Σάσα, χθες, είχε 32 πάσες στο σύνολο με 2 εξ' αυτών να οδηγούν και σε τελική του Άρη. Αυτό σημαίνει πως πως ήταν και επικίνδυνος για την άμυνα της ΑΕΚ, στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Ότι κάνει δηλαδή ένας σύγχρονος box to box. Ο Τζέγκο, περιορίστηκε κυρίως ανασταλτικά, αφήνοντας τον συμπαίκτη του να πιέσει ψηλότερα στο γήπεδο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν έβαλε και αυτός το...λιθαράκι του, καθώς τελείωσε την χθεσινή αναμέτρηση με 29 πάσες, διόλου μικρός αριθμός.

Εκεί χτύπησε ο Άρης

Ο Μάντζιος, παρέταξε πολύ έξυπνα την ομάδα του. Διάβασε τις αδυναμίες της ΑΕΚ στη δεξιά πτέρυγα, εκεί όπου έκανε το ντεμπούτο του ο νεαρός Ραντόνια, ο οποίος προφανώς και δεν ήταν έτοιμος για ένα τέτοιο παιχνίδι. Ο Γκάμα, μπορεί να μην απείλησε τόσο, αλλά περιόρισε πολύ τα ανεβάσματα του νεαρού μπακ της ΑΕΚ, αλλά και τον Λιβάι Γκαρσία, ο οποίος εκτός από κάποιες προσωπικές ενέργειες, δεν κατάφερε να φανεί ιδιαίτερα. Οι Δεληζήσης και Ροζ, έκαναν την πιο μεστή τους εμφάνιση με την φανέλα του Άρη την φετινή σεζόν. Ήταν και οι δύο, σταθεροί όταν χρειάστηκε βγάζοντας εκτός παιχνιδιού εξ' αρχής τον Καρίμ Ανσαριφάρντ, ο οποίος αναγκαζόταν να φτάσει μέχρι και το...κέντρο για να κάνει επαφή με την μπάλα.


Ο Ματέο Γκαρσία ήταν από τους καλύτερους παίκτες του Άρη στο ΟΑΚΑ. Μπορεί να μην πέτυχε κάποιο τέρμα, ή να μοίρασε ασίστ, αλλά ήταν απειλητικός καθ' όλη την διάρκεια της αναμέτρησης πιέζοντας πολύ τόσο στην επίθεση όσο και στο αμυντικό τρανζίσιον, καθώς δεν άφησε κανένα περιθώριο απειλής στους Αλμπάνη και Λόπες, με την βοήθεια και του Σούντγκρεν. Η χθεσινή εμφάνιση του μπορεί να θεωρηθεί ένα σημάδι αγωνιστικής ανάκαμψης...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.