Μπακασέτας: Ο «Πασάς» της Τραπεζούντας

Κωστής Παναγιώτου02 Μαΐου 2022

Το σφάλμα της ΑΕΚ, η αδυναμία του Ερόλ Μπουλούτ στον Έλληνα άσο, η αναγέννησή του στην Αλάνιασπορ, ο ρόλος του ηγέτη στην Τράμπζονσπορ και η κατάκτηση της κορυφής στην Τουρκία.

Το κύριο χαρακτηριστικό του Τάσου Μπακασέτα από μικρή ηλικία ήταν η ωριμότητα που τον διακατείχε. Στα 28 του θεωρείται ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του τουρκικού πρωταθλήματος, κατακτώντας τη Süper Lig με την Τράμπζονσπορ μετά από 38 χρόνια.

Μια πόρτα έκλεισε μια νέα άνοιξε

Ξεκινώντας την ποδοσφαιρική του καριέρα στις ακαδημίες του Αστέρας Τρίπολης θεωρήθηκε το επόμενο wodnderkind του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά οι Αρκάδες δεν διαχειρίστηκαν σωστά την περίπτωσή του και τον Ιανουάριο του 2015 κατέληξε στον Πανιώνιο ως ελεύθερη μεταγραφή, πραγματοποιώντας 14 συμμετοχές, πετυχαίνοντας ένα γκολ και μοιράζοντας 4 ασίστ.

Την επόμενη σεζόν η ομάδα της Νέας Σμύρνης με τον Μαρίνο Ουζουνίδη στο τιμόνι χτίζει μια ομάδα με έντονο το ελληνικό στοιχείο, με νεαρούς ποδοσφαιριστές σε όλες τις θέσεις.

Κάτω από το τέρμα βρισκόταν ο Διούδης, στο κέντρο της άμυνας ο Ρισβάνης με τον Χατζηισαΐα, ο Τασουλής με τον Βαλεντίνο Βλάχο στα άκρα της άμυνας, Κόρμπος με Σιώπη στη μεσαία γραμμή και πίσω από τον προωθημένο Ανσαριφάρντ ο Μπακασέτας με τους Μασούρα και Μπουμάλ.

Ο 28χρονος έλαμψε εκείνη τη χρονιά, όπως και ο Πανιώνιος, οποίος τερμάτισε στη 5η θέση του πρωταθλήματος, καθώς σε 36 εμφανίσεις βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα 12 φορές, ενώ μοίρασε και 8 ασίστ.

Το καλοκαίρι του 2016 γίνεται «μήλο της έριδος» για τους μεγάλους του ελληνικού πρωταθλήματος, με την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό να συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να τον αποκτήσουν.

Το σίριαλ της μεταγραφής του είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εντός της ομάδας, καθώς η τότε διοίκηση του «Ιστορικού» είχε συμφωνήσει με τους Πειραιώτες, ενώ ο ποδοσφαιριστής με την Ένωση.

Τελικά καταλήγει στην ΑΕΚ αλλά η ανοδική του πορεία δεν συνεχίστηκε, καθώς από τα 2.831 λεπτά στον Πανιώνιο πέφτει στα 1.696 στην ΑΕΚ, με αντίκτυπο και στην συνεισφορά του στο σκοράρισμα. Από 12 γκολ κατρακυλάει στα μισά.

Οι αλλαγές προπονητών τη σεζόν 2016/17 στους «κιτρινόμαυρους» δυσκόλεψαν τον Έλληνα μεσοεπιθετικό να βρει τα πατήματά του, μέχρι τον ερχομό του Χιμένεθ, οποίος βλέπει στο πρόσωπό του Μπακασέτα τον παίκτη που θα πλαισιώσει την επιθετική του τετράδα.

Ο Ισπανός τον μεταμορφώνει σε ένα πολυεργαλείο, καταγράφοντας 44 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με 8 τέρματα και 9 ασίστ, αγωνιζόμενος και στις τρεις θέσεις πίσω από τον επιθετικό. Μάλιστα, τη σεζόν εκείνη η ΑΕΚ κατακτά το πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια.

Την επόμενη χρονιά (2018/19) Ο Μπακασέτας, όπως ήταν λογικό ζητούσε συμβόλαιο αντάξιο της συνεισφοράς του και του ρόλου του στην ομάδα, με τη διοίκηση να έχει διαφορετική γνώμη, με την πρόταση να μην ικανοποιεί τα θέλω του ποδοσφαιριστή.

Η πολιτική, η οποία παραμένει και μέχρι σήμερα στην Ένωση, ήταν ο παίκτης να μπει στον «πάγο», μέχρι να ανανεώσει. Παρά τη ρήξη των δύο πλευρών ο Μπακασέτας αποδέχεται την πρόταση, γνωρίζοντας πως αν παρέμενε ανενεργός δεν θα μπορούσε να βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Στην Τουρκία έγινε ηγέτης

Το καλοκαίρι του 2019 η ΑΕΚ περνάει στην εποχή Μιγκέλ Καρντόσο, οποίος ερχόμενος από την Πορτογαλία φέρνει μαζί του ορισμένους ποδοσφαιριστές στη θέση που αγωνιζόταν ο Μπακασέτας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για τον διεθνή Έλληνα.

Η έντονη επιθυμία του Ερόλ Μπουλούτ να το εντάξει στο δυναμικό της Αλάνιασπορ έπεισε τον 28χρονο να μετακομίσει στην Τουρκία. Ο Τούρκος τεχνικός είχε παρακολουθήσει τον Μπακασέτα στην Ελλάδα και έτρεφε ιδιαίτερη αδυναμία για τον 28χρονο άσο.

Την πρώτη του χρονιά εντυπωσιάζει με τη φανέλα της Αλάνιασπορ, πετυχαίνοντας 14 γκολ και 8 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Στο πρωτάθλημα ήταν, όμως, που έκανε τη διαφορά, βοηθώντας την ομάδα του να τερματίσει στην 5η θέση, πάνω από Γαλατασαράι και Φενερμπαχτσέ.

Σε 34 εμφανίσεις ( 33 ως βασικός ) στο τουρκικό πρωτάθλημα σκοράρει 10 φορές και μοιράζει 4 ασίστ, ενώ συνολικά είχε δημιουργήσει 10 μεγάλες ευκαιρίες είτε τελειώνοντας εκείνος τις φάσεις, είτε πασάροντας στους συμπαίκτες του.

Στατιστικά

Ανά αγώνα

Επαφές

52.3

Τελικές

2.4

Τελικές εντός εστίας

1.0

Πάσες-κλειδιά

2.5

Επιτυχημένες πάσες

28.2 (83%)

Ντρίπλες

1.1 (74%)

Ο Μπακασέτας στο τέλος της πρώτης του σεζόν παραχώρησε σε συνέντευξη του στο Radyospor, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για τον προπονητή του.

«Ο Ερόλ Μπουλούτ είναι πολύ καλός προπονητής. Δουλεύει πολύ σωστά μαζί μας. Του χρωστάω πολλά, όπως και στην ομάδα. Ο προπονητής μου, με έφερε εδώ. Με ήξερε από την καριέρα μου στην Ελλάδα», είχε δηλώσει.

Ο Μπουλούτ τελικά αποχωρεί το καλοκαίρι του 2020 από την Αλάνιασπορ και κάθεται στον πάγκο της Φενέρ, προσπαθώντας να πάρει μαζί του τον Έλληνα άσο, αλλά οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν προχώρησαν.

Ο Μπακασέτας συνεχίζει στην ομάδα από την Αλάνια και την επόμενη σεζόν και το Γενάρη έρχεται η πρόταση 3 εκατομμυρίων ευρώ από την Τράμπζονσπορ, με τον 28χρονο να μετακομίζει στην Τραπεζούντα, συνεχίζοντας να τις εντυπωσιακές εμφανίσεις. Συνολικά – και με τις δύο ομάδες – κατέγραψε 38 συμμετοχές ( 36 ως βασικός ) στο πρωτάθλημα, ενώ σημείωσε 13 τέρματα και 4 ασίστ.

Στατιστικά

Ανά αγώνα

Επαφές

65.7

Τελικές

2.9

Τελικές εντός εστίας

1.2

Πάσες-κλειδιά

1.9

Επιτυχημένες πάσες

39.7 (85%)

Ντρίπλες

1.4 (72%)

Το Σάββατο (30/4) ο διεθνής Έλληνας πανηγύρισε το πρώτο του τρόπαιο επί τουρκικού εδάφους, βοηθώντας στα μέγιστα την ομάδα του για αυτή την επιτυχία, συμμετέχοντας σε 31 αγώνες πρωταθλήματος, εκ των οποίων 23 ως βασικός, πετυχαίνοντας 8 τέρματα, ενώ μοίρασε 4 ασίστ.

Στατιστικά

Ανά αγώνα

Επαφές

51.0

Τελικές

2.3

Τελικές εντός εστίας

0.9

Πάσες-κλειδιά

1.3

Επιτυχημένες πάσες

31.5(86%)

Ντρίπλες

1.0 (66%)

Ο Τάσος Μπακασέτας βρήκε στην Τουρκία την «Ιθάκη» του και η ομάδα της Τραπεζούντας τον «Πασά» της...

Data: SofaScore

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.