Μίντιλαντ: Οι τρεις σωματοφύλακες των Δανών

Κωστής Παναγιώτου17 Φεβρουαρίου 2022

Απόψε (17/2, 19:45) ο ΠΑΟΚ κοντράρεται με τη Μίντιλαντ για τα play off του Conference League, με τις δύο ομάδες να έρχονται από διαφορετικούς δρόμους η καθεμία, oι "ασπρόμαυροι" από τη νεοσύστατη διοργάνωση της UEFA και οι Δανοί από το Europa League.

Η Μίντιλαντ ξεκίνησε το ευρωπαϊκό της ταξίδι από τα προκριματικά του Champions League. Στο πρώτο γύρο βρήκε απέναντι της τη Σέλτικ, την οποία απέκλεισε στην παράταση με συνολικό σκορ 3-2. Ένα βήμα πριν τα play off, που οδηγούσαν στους ομίλους του CHL, βρήκε μπροστά της την Αϊντχόφεν, γνωρίζοντας δύο ήττες με συνολικό σκορ 4-0.

Ο αποκλεισμός από τα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης την έστειλε στους ομίλους του EL. Εκεί η κληρωτίδα την έφερε αντιμέτωπη με τον Ερυθρό Αστέρα, τη Μπράγκα και τη Λουντογκόρετς.

Μάλιστα στην τελευταία αναμέτρηση των ομίλων η Μίντιλαντ ήθελε νίκη απέναντι στην αδιάφορη Λουντογκόρετς, ώστε να πάρει εκείνη την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, αλλά το σφύριγμα της λήξης βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες, με αποτέλεσμα οι Δανοί να ακολουθήσουν τη διαδρομή του Conference League.

Με τη Μπράγκα το καλύτερο και χειρότερο παιχνίδι της

Ο απολογισμός στις έξι αναμετρήσεις ήταν 7 γκολ υπέρ και ισάριθμα γκολ παθητικό, μαζεύοντας 9 βαθμούς. Τα xG της αποδεικνύουν τη σταθερότητα που έχει στη δημιουργία φάσεων μπροστά από την αντίπαλη εστία, αλλά και τον τρόπο να στερεί μεγάλες ευκαιρίες στους αντιπάλους της μπροστά από τη δική της εστία.

Στους έξι αγώνες είχε 9.6 xG και χωρίς τα πέναλτι 8.1. Στην αντίπερα όχθη δέχτηκε 5.7 xG και χωρίς τα πέναλτι 4.2. Οπότε κατάφερε να σκοράρει λιγότερα τέρματα από τα προσδοκώμενα και να δεχτεί περισσότερα από αυτά που αναλογούσαν με βάση πάντα τα xG, ενώ ο αριθμός που δείχνει σε μεγάλο βαθμό κατά πόσο ήταν καλύτερη του αντιπάλους της, είναι το xG difference, +3.9.

Παρακάτω θα δούμε τι έκανε στους έξι αγώνες που έδωσε στους ομίλους του Europa League.

Αγώνες

xG (Υπέρ)

xG (Κατά)

xG dif.

Λουντογκόρετς (εντός)

1.3

0.5

+0.8

Μπράγκα (εκτός)

1.4

2.6

-1.2

Ερ. Αστέρας (εντός)

1.6

0.5

+1.1

Ερ. Αστέρας (εκτός)

1.5

0.9

+0.6

Μπράγκα (εντός)

2.6

0.7

+1.9

Λουντογκόρετς (εκτός)

1.2

0.4

+0.8

Βλέποντας αναλυτικά την εικόνα της στις έξι αναμετρήσεις, διαπιστώνουμε πως το καλύτερο και το χειρότερο παιχνίδι της το έκανε απέναντι στους Πορτογάλους, μετρώντας μια νίκη και μια ήττα. Στους υπόλοιπους αγώνες ήταν ανώτερη του αντιπάλου της, αλλά δεν κατάφερε να μετουσιώσει αυτή της τήν υπεροχή σε νίκη, έχοντας συνολικό απολογισμό 2 νίκες (Μπράγκα, Ερ. Αστέρας), 3 ισοπαλίες ( δύο με Λουντογκόρετς, Ερ. Αστέρα ) και μία ήττα ( Μπράγκα ).

Το σύστημα που επιλέγει ο προπονητής των Δανών, Μπο Χένρικσεν, δεν είναι άλλο από το 3-4-3. Στους τέσσερις από τους έξι αγώνες στο Europa League επέλεξε αυτό το σύστημα, ενώ στα άλλα δύο παιχνίδια κατέβασε την ομάδα του με 3-4-1-2, κρατώντας την τριάδα στην άμυνα και στη τετράδα στο κέντρο, αλλάζοντας ουσιαστικά τη διάταξη της επιθετικής του τριάδας.

Μπράγκα - Μίντιλαντ 3-1 ( Σύστημα: 3-4-3 )
Μίντιλαντ - Μπράγκα 3-2 ( Σύστημα: 3-4-3 )


Οι Εβάντερ, Ίσακσεν, Σίστο και τα άλλα παιδιά

Τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο οι Δανοί προχώρησαν και αρκετές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ τους, αλλά κράτησαν αρκετά από τα βασικά μέλη της ομάδας, χωρίς να αλλοιώσουν σε μεγάλο βαθμό τον κορμό.

Ο Εβάντερ, ο Γκουστάβ Ίσακσεν και ο Πιόνε Σίστο αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της μεσοεπιθετικής λειτουργίας της Μίντιλαντ.

Ο Βραζιλιάνος ( Εβάντερ ) είναι ο ποδοσφαιριστής που διαχειρίζεται τις περισσότερες κατοχές της ομάδας του και συνάμα ο πιο απειλητικός παίκτης. Και στους έξι αγώνες του EL ήταν βασικός και αναντικατάστατος, πετυχαίνοντας δύο γκολ και μια ασίστ.

Συνολικά έχει 2.5 xG ( npxG: 1.0 ) και 1.5 xA, δηλαδή στο άθροισμα των δύο αυτών κατηγοριών έχει ( npxG + xA ) 2.5, που τον κατατάσσει τον παίκτη που απειλεί και δημιουργεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στο σύνολο του Χένρικσεν.

*npxG: Non-penalty expected goals

Ένα στατιστικό που αποδεικνύει όσα αναφέραμε είναι οι προσωπικές του ενέργειες που δημιούργησαν καταστάσεις για τελική, είτε μιλάμε για δικές του τελικές, είτε για τελικές συμπαικτών του. Ο Εβάντερ δημιουργεί 4.83 ευκαιρίες για τελική ανά αγώνα.

Στατιστικά

Ανά αγώνα

Ποσοστό

Σουτ

2.17

30,8% (on target)

Πάσες

37.3

73,4%

Επαφές

62.5

-

Επιτυχημένες ντρίμπλες

1.5

69,2%

Heatmap Εβάντερ

Ο Ίσακσεν έχει αγωνιστεί και εκείνος στους έξι αγώνες ως βασικός και είναι ο δεύτερος πιο απειλητικός παίκτης των Δανών, με 1.8 xG ( npxG: 1.8 ) και 0.5 xA, με συνολικό άθροισμα (npxG + xA ) 2.3.

Επίσης, δημιουργεί 2.45 ευκαιρίες για τελική ανά αγώνα, είτε τελειώνει ο ίδιος τις φάσεις, είτε οι συμπαίκτες του.

Στατιστικά

Ανά αγώνα

Ποσοστό

Σουτ

3.22

35,3% (on target)

Επιτυχημένες πάσες

35.3

67%

Επαφές

35.6

-

Επιτυχημένες ντρίμπλες

1.5

36,4%

Heatmap Ίσακσεν

Ο Σίστο έχει ξεκινήσει και αυτός και στα έξι παιχνίδια, με απολογισμό 0.9 xG ( npxG; 0.9 ), 1 xA και άθροισμα (npxG + xA ) 2.0, ενώ είναι ο δεύτερος ποδοσφαιριστής της Μίντιλαντ που δημιουργεί περισσότερες καταστάσεις για τελική, με 3.5 ανά αγώνα.

Στατιστικά

Ανά αγώνα

Ποσοστό

Σουτ

1.66

55,6%(on target)

Επιτυχημένες πάσες

35.3

83&

Επαφές

35.6

-

Επιτυχημένες ντρίμπλες

1.5

36,4%

Heatmap Σίστο

Στα ανασταλτικά καθήκοντα ξεχωρίζουν ο αρχηγός Έρικ Σβιατσένκο, οποίος αγωνίζεται στο κέντρο της αμυντικής τριάδας, ο Ράφαελ Ονιεντίκα, οποίος βρίσκεται στην τετράδα του κέντρου είτε ως αριστερό μπακ χαφ, είτε ως αμυντικός μέσος δίπλα στον Εβάντερ και τέλος το δεξί μπακ χαφ, Γιόελ Άντερσον.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η κατάσταση των Δανών, καθώς προέρχονται από περίοδο προετοιμασίας και τελευταίο επίσημο παιχνίδι του ήταν στις 12 Δεκεμβρίου με τη Μπρόντμπι, από την οποία ηττήθηκαν εντός έδρας με 2-1. 

Ο ΠΑΟΚ αν καταφέρει να περιορίσει τη συμμετοχή των Εβάντερ, Ίσακσεν και Σίστο στην επιθετική ανάπτυξη της Μίντιλαντ θα βραχυκυκλώσει σε μεγάλο βαθμό το σύνολο του Χένρικσεν, προκαλώντας πίεση και άγχος σε μια ομάδα που έχει μάθει να βρίσκει λύσεις στην επίθεσή της από τη συγκεκριμένη τριάδα. Παράλληλα ο "Δικέφαλος" θα συγκεντρώσει πολλές πιθανότητες να φύγει από την MCH Arena με ένα θετικό αποτέλεσμα ενόψει του επαναληπτικού αγώνα στην Τούμπα την ερχόμενη Πέμπτη (24/2, 22:00).

Βέβαια, ας μην λησμονούμε πως στις νοκ άουτ αναμετρήσεις των ευρωπαϊκών αναμετρήσεων δεν ισχύει πλέον το εκτός έδρας γκολ, οπότε και μια ισοπαλία με τέρματα δεν δίνει πλεονέκτημα σε καμία από τις δύο ομάδες.

Data: FBref / Heatmap: SofaScore

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.