Η σημασία του ταπεινού, πλην πολύτιμου, Nations League

Βασίλης Μάστορας14 Νοεμβρίου 2020

Ενοχλούμαι όταν μετά τα στραπάτσα που βιώνουν οι ελληνικές ομάδες στο Europa League επιχειρούν να περάσουν ένα κλίμα απαξίωσης για το δεύτερο τη τάξη ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Λες και έχουν κουραστεί να σηκώνουν κούπες στη διοργάνωση και τους εξιτάρει μόνο η συμμετοχή στο Champions League. Αντιλαμβάνομαι ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και ότι το Champion League έχει μεγαλύτερη λάμψη και περισσότερα χρήματα, αλλά από τη στιγμή που δεν είναι εφικτή η παρουσία μίας ομάδας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, μία χαρά είναι και το Europa League.

Aυτή η στρεβλή αντίληψη έχει την ίδια αφετηρία με την αντιμετώπιση του Nations League από την Ελλάδα. Τη στιγμή που «βλέπουμε» με το… κιάλι την τελική φάση του EURO αντιμετωπίζουμε, περίπου απαξιωτικά, τη διοργάνωση. Δεν θα διαφωνήσω ότι αποτελεί μία υποβαθμισμένη διοργάνωση, αλλά αποτελεί μία δεύτερη ευκαιρία για πρόκριση της Εθνικής στην τελική φάση του επόμενου EURO.

Για όσους δεν το γνωρίζουν η νέα διοργάνωση της UEFA, το Nations League, έκανε πρεμιέρα το 2018 και διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Παίρνουν μέρος οι 55 Εθνικές ομάδες της Ευρώπης και έχουν χωριστεί σε τέσσερις κατηγορίες, σύμφωνα με την κατάταξή τους στη βαθμολογία της UEFA.

Το Nations League επί της ουσίας αντικαθιστά τα φιλικά παιχνίδια και δίνει τέσσερα εισιτήρια για τα τελικά του EURO. Oι 24 ομάδες για το καλοκαίρι του 2020 συμπληρώθηκαν προχθές.

Πέραν τον νικητών της πρώτης κατηγορίας που διεκδικούν το τρόπαιο και οι νικητές των υπόλοιπων κατηγοριών, του κάθε ομίλου, αγωνίζονται σε πλέι οφ της δικής τους κατηγορίας για να κερδίσουν και αυτοί ένα εισιτήριο για το επόμενο EURO όπως ακριβώς γίνεται και στην πρώτη κατηγορία. Αρα από κάθε κατηγορία της διοργάνωσης, τουλάχιστον μία ομάδα συμμετέχει στην τελική φάση του EURO.

Για τον λόγο αυτό αποκτούν μεγάλο ενδιαφέρον ο αυριανός αγώνας με τη Μολδαβία εκτός έδρας και τη μητέρα των μαχών, ο αγώνας με τη Σλοβενία στις 18/11 στην Αθήνα. Στην περίπτωση που κατακτήσει η Εθνική την πρώτη θέση στον όμιλο της τότε, όχι μόνο θα ανέβει στη δεύτερη κατηγορία, αλλά θα έχει και μια πρόσθετη ευκαιρία για πρόκριση στο επόμενο EURO.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.