Γκαρσία στους παίκτες : «Ετσι σας θέλω»

Γιώργος Καστάνης17 Νοεμβρίου 2020

Ολο το βάρος από τον Πάμπλο Γκαρσία, τον Μίρο Σνάουτσνερ και τους συνεργάτες τους, έχει «πέσει» στην αποτελεσματική προσπάθεια που πρέπει να γίνει, προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη που εντοπίστηκαν και να ανταποκριθεί οΔικέφαλος, με αλλεπάλληλα νικηφόρα αποτελέσματα, στο σερί των αγώνων που ακολουθούν, έως τις εορτές των Χριστουγέννων.

Η «Metrosport» παραθέτει στο σημερινό αναλυτικό ρεπορτάζ, τα τέσσερα βασικά σημεία, πάνω στα οποία βασίζονται οι οδηγίες του Γκαρσία προς τους παίκτες το τελευταίο χρονικό διάστημα. Και οι εντολές, σε καθαρά αγωνιστικό – τακτικό επίπεδο, είναι ξεκάθαρες για να υπάρξει βελτίωση σε όλους τους τομείς.

Ο Γκαρσία, δεν διστάζει, κατά την διάρκεια των προπονήσεων να παρεμβαίνει. Όχι συνέχεια, αλλά όταν διαπιστώνει στα οικογενειακά «διπλά» που συμμετέχουν οι παίκτες, πως δεν εκτελούνται σωστά οι οδηγίες. Συχνά – πυκνά, περνά το μήνυμα: «Ετσι σας θέλω», ζητώντας από τους πρωταγωνιστές, να ανταποκριθούν με ξεκάθαρο τρόπο στις απαιτήσεις των δύσκολων αγώνων.

Οι εκπρόσωποι της τεχνικής ηγεσίας, επιμένουν σε βασικά σημεία, τα οποία είναι τα ακόλουθα:

Πρώτο: Να αναπτύσσεται επιθετικά η ομάδα με κάθετες μπαλιές προς την αντίπαλη εστία. Με αυτό τον τρόπο, υπάρχει η δυνατότητα να βγουν οι επιθετικοί στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας για να πετύχουν πιο εύκολα το γκολ. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί το πρώτο γκολ που σημείωσε στη Ριζούπολη ο Σφιντέρσκι, όταν αξιοποίησε την κάθετη μπαλιά του Σβαμπ.

Δεύτερο: Η πίεση που ασκείται, ψηλά στους αντιπάλους αμυντικούς και μέσους, να είναι πιο ουσιαστική. Όταν δηλαδή οι παίκτες του ΠΑΟΚ «κλέβουν» την μπάλα από τους αντιπάλους τους, να έχουν καθαρό μυαλό, για να εκδηλώνουν γρήγορα τις αντεπιθέσεις, με βασικό στόχο να τους «πιάνουν στον ύπνο» και να φθάνουν με περισσότερες πιθανότητες στο εύκολο γκολ.

Τρίτο: Να γίνεται καλύτερα το τρανζίσιον. Δηλαδή η μετάβαση της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση, να πραγματοποιείται με ορθολογικό τρόπο, με τους παίκτες του Δικεφάλου να διατηρούν ως επί το πλείστον την κατοχή της μπάλας, να αναζητούν τις καλύτερες λύσεις, να βρίσκουν διαδρόμους προς την αντίπαλη εστία. Είτε παίζοντας κάθετο ποδόσφαιρο, είτε αξιοποιώντας τις προωθήσεις των συμπαικτών τους που αγωνίζονται στα άκρα. Αλλωστε και οι πλαγιοκοπήσεις αποτελούν μέρος του παιχνιδιού, απλά πρέπει να γίνονται έξυπνα και αυτός που θα κάνει την σέντρα, είτε από δεξιά, είτε από αριστερά, πρέπει να τσεκάρει που βρίσκονται οι προωθημένοι στην αντίπαλη περιοχή, συμπαίκτες του, για να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες αξιοποίησης της κάθε μπαλιάς που θα περνά στην αντίπαλη περιοχή. 

Τέταρτο: Δεν πρέπει να τα παρατάνε ποτέ. Ακόμη και όταν ένα παιχνίδι δεν εξελίσσεται με τις προϋποθέσεις που θέλουν στον ΠΑΟΚ, είναι αναγκαίο να στηρίζεται το πλάνο που εφαρμόζει η ομάδα, με στόχο να έρθει η ανατροπή του σκορ. Όπως για παράδειγμα συνέβη με την Αιντχόφεν. Ο Δικέφαλος βρισκόταν πίσω στο σκορ, στο ημίχρονο της αναμέτρησης, ο Γκαρσία έκανε δύο αλλαγές με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου (πέρασε τους Τζόλη – Σφιντέρσκι αντί των Μπίσεσβαρ και Τσόλακ) και άλλαξε όλη η ροή του παιχνιδιού. Ο ΠΑΟΚ στο δεύτερο 45λεπτο, όχι απλά ανέτρεψε το σκορ του πρώτου ημιχρόνου, αλλά πέτυχε τέσσερα γκολ και έφθασε σε ένα μεγαλειώδη ευρωπαϊκό θρίαμβο.

Φυσικά υπάρχουν και άλλα επιμέρους θέματα που αφορούν τις εντολές της τεχνικής ηγεσίας. Όπως για παράδειγμα, πως οι παίκτες πρέπει να έχουν την κατοχή της μπάλας για μεγάλο διάστημα, να διεκδικούν πρώτοι την μπάλα στις προσωπικές μονομαχίες από τους αντιπάλους τους, να υπάρχει αλληλοκάλυψη στην άμυνα (ειδικά στις στημένες φάσεις που εκτελεί ο αντίπαλος). Ολοι πρέπει να συνεισφέρουν αμυντικά και ορθολογικά, όλοι να επιτίθονται με στόχο το γκολ.

Το ζητούμενο είναι να μπορέσει η ομάδα έως τις εορτές, να βρεθεί στην πρώτη θέση της βαθμολογίας στο Πρωτάθλημα και παράλληλα να εξασφαλίσει την πρόκρισή της, στους «32» του Europa League.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.