Ευρωπαϊκά προκριματικά: Ο δρόμος των ελληνικών ομάδων

Metrosport Team09 Ιουνίου 2023

Η Ελλάδα έβγαλε πέντε ομάδες (ΠΑΟΚ, Άρης, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ) στην Ευρώπη οι οποίες από τα τέλη Ιουλίου θα ξεκινήσουν την πορεία τους στα προκριματικά των τριών διασυλλογικών διοργανώσεων και στοχεύουν στην είσοδό τους στους ομίλους τους.

Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ και ο δεύτερος της βαθμολογίας Παναθηναϊκός θα συμμετάσχουν στο Champions League, o Ολυμπιακός στο Europa League, ενώ ΠΑΟΚ και Άρης στο Europa Conference League.

Ο δρόμος για καθεμία έχει τα δικά του αγκάθια μέχρι την είσοδο στους ομίλους που θα τους δώσει την ευκαιρία να βελτιώσουν τη βαθμολογία τους στην UEFA αλλά και της Ελλάδας.

Αναλυτικά όσα ισχύουν για τις ομάδες μας στα προκριματικά των τριών διασυλλογικών διοργανώσεων με τις ημερομηνίες των κληρώσεων και τους υποψήφιους αντιπάλους τους.

CHAMPIONS LEAGUE

Πρώτος προκριματικός γύρος: κλήρωση στις 20 Ιουνίου, παιχνίδια 11-12 Ιουλίου και 18-19 Ιουλίου

Δεύτερος προκριματικός γύρος: κλήρωση στις 21 Ιουνίου, παιχνίδια στις 25-26 Ιουλίου και 1-2 Αυγούστου

Τρίτος προκριματικός γύρος: κλήρωση στις 24 Ιουλίου, παιχνίδια στις 8-9 Αυγούστου και 15 Αυγούστου

Πλέι οφ: κλήρωση στις 7 Αυγούστου, παιχνίδια στις 22-23 Αυγούστου και 29-30 Αυγούστου

ΑΕΚ

Η ΑΕΚ ως πρωταθλήτρια Ελλάδας παίρνει μέρος τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League από το μονοπάτι των πρωταθλητών.

Η Ένωση θα είναι στους ανίσχυρους στην κλήρωση του τρίτου προκριματικού γύρου και όσον αφορά τους αντιπάλους της ακόμα δεν είναι γνωστοί διότι προηγούνται δύο προκριματικοί γύροι. Ωστόσο, υπάρχει ενδεχόμενο να μπει ως ισχυρή στην κλήρωση των πλέι οφ εφόσον στο δρόμο της βρεθεί ζευγάρι με Ντινάμο Ζάγκρεμπ, η Κοπεγχάγη ή η Γαλατασαράι, που θα αρχίσουν την προσπάθειά τους από τον δεύτερο προκριματικό γύρο.

Αν οι «κιτρινόμαυροι» αποκλειστούν στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League, τότε θα παίξουν στα πλέι οφ του Europa League. Aν γνωρίσουν και δεύτερο αποκλεισμό, τότε θα είναι στους ομίλους του Europa Conference League. Συνεπώς η ΑΕΚ είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει εξασφαλισμένη θέση σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ακόμα κι αν δεν καταφέρει να πάρει κάποια πρόκριση.

Παναθηναϊκός

Οι δευτεραθλητές Ελλάδας συμμετέχουν ξανά στα προκριματικά του Champions League μετά τη σεζόν 2015-16 όταν αποκλείστηκαν από την Κλαμπ Μπριζ (2-1 στη Λεωφόρο, ήττα 3-0 στο Βέλγιο).

Αντίπαλος των «πρασίνων» στον δεύτερο προκριματικό γύρο στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών θα είναι είτε η ουκρανική Ντνίπρο, είτε η βελγική Γκενκ, που κατέλαβαν επίσης την δεύτερη θέση στα πρωταθλήματά τους.

Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικά παιχνίδια για το «τριφύλλι». Αφ’ ενός αν προκριθεί, τότε στον τρίτο προκριματικό γύρο θα αντιμετωπίσει μία εκ των Ρέιντζερς, Μπράγκα, Αϊντχόφεν και Μαρσέιγ. Παράλληλα, βάσει της access list της UEFA εφόσον αποκλειστεί στον τρίτο προκριματικό γύρο, εξασφαλίζει την παρουσία του στους ομίλους του Europa League.

Στην περίπτωση, που η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς περάσει στα πλέι οφ του Champions League, τότε οι τέσσερις ομάδες θα κληρωθούν σε δύο ζευγάρια για να βγουν τα δυο εισιτήρια για τους ομίλους.

Στο κακό σενάριο αποκλεισμού στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League (δηλαδή είτε από την Ντνίπρο είτε από την Γκενκ), τότε ο Παναθηναϊκός «πέφτει» στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League και αν αποκλειστεί και εκεί πηγαίνει στα πλέι οφ του Europa Conference League.

EUROPA LEAGUE

Τρίτος προκριματικός γύρος: κλήρωση στις 24 Ιουλίου, παιχνίδια στις 10 και 17 Αυγούστου

Πλέι οφ: κλήρωση στις 7 Αυγούστου, παιχνίδια στις 24 και 31 Αυγούστου

Ολυμπιακός

Η κατάκτηση του Europa League από τη Σεβίλλη δεν ευνόησε τον Ολυμπιακό που θα ξεκινήσει την προσπάθειά του στην Ευρώπη από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League.

Αντίπαλοί του θα είναι είτε ή ελβετική Σερβέτ είτε μία εκ των Γκενκ και Ντνίπρο, όποια δηλαδή δεν κληρωθεί με τον Παναθηναϊκό, καθώς δεν μπορεί οι δυο ελληνικές ομάδες να τεθούν αντιμέτωπες.

Σε περίπτωση πρόκρισης στα πλέι οφ της διοργάνωσης, οι υποψήφιοι αντίπαλοι είναι οι Άγιαξ, ΛΑΣΚ Λιντς, Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ, Ζόρια Λούγκανσκ, Αμπερντίν και Τσουκάριτσκι.

Εφόσον ο Ολυμπιακός αποκλειστεί στα πλέι οφ του Europa League θα παίξει στους ομίλους του Europa Conference League. Αν αποκλειστεί στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, τότε οδηγείται στα πλέι οφ του Europa Conference League.

EUROPA CONFERENCE LEAGUE

Πρώτος προκριματικός γύρος: κλήρωση στις 20 Ιουνίου, παιχνίδια στις 13 και 20 Ιουλίου

Δεύτερος προκριματικός γύρος: κλήρωση στις 21 Ιουνίου, παιχνίδια στις 27 Ιουλίου και 3 Αυγούστου

Τρίτος προκριματικός γύρος: κλήρωση στις 24 Ιουλίου, παιχνίδια στις 10 και 17 Αυγούστου

Πλέι οφ: κλήρωση στις 7 Αυγούστου, παιχνίδια στις 24 και 31 Αυγούστου

ΠΑΟΚ-Άρης

Ο ΠΑΟΚ και ο Άρης κατέκτησαν την 4η και την 5η θέση αντίστοιχα στο πρωτάθλημα της σεζόν 2022-23 και θα ξεκινήσουν την προσπάθειά τους από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa Conference League.

Ο Δικέφαλος θα είναι ισχυρός σε όλες τις κληρώσεις, ενώ ο Άρης θα είναι ισχυρός στον δεύτερο προκριματικό γύρο, αλλά ανίσχυρος στον τρίτο. Η θέση του στα πλέι οφ θα είναι ανάλογη με τον αντίπαλό του στον τρίτο προκριματικό γύρο.

Πιθανοί αντίπαλοι για τις δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης στον δεύτερο προκριματικό του Europa Conference League είναι οι Βοϊβοντίνα, Λουκέρνη, Μποέμιανς, Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, Χάμαρμπι, Κάλμαρ, Πογκόν Σέτσιν, Ντέμπρετσεν, Γκαμπάλα, Τσέλιε, Ζαλγκίρις Κάουνας, Σέπσι, Σαμπάχ, Ορνταμπάσι, Ακτόμπε, Άουντα, Ντιφερντάνζ, Άαρχους, Βόρσκλα Πολτάβα, Πετροκούμπ Χιντσέστι, Μπόρατς Μπάνια Λούκα, Τορπέντο Ζοντίνο, Ζαλαέγκερσζεγκ και Κεκσκεμέτ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.