ΕΥΑΘ: Έργο για υδροδότηση δυτικά της Θεσσαλονίκης σε περίπτωση αστοχίας

Metrosport Team25 Μαΐου 2021

Έργο ύψους 3 εκ. ευρώ, το οποίο παρέμενε αναξιοποίητο επί 20 χρόνια, βάζει σε γραμμή αφετηρίας η ΕΥΑΘ ΑΕ, που αφορά στην υδροδότηση της δυτικής Θεσσαλονίκης, σε περίπτωση αστοχίας. Πρόκειται για την αποκατάσταση της δεξαμενής χωρητικότητας 20.000 κ.μ στον Εύοσμο.

Οι εταιρίες ΓΕΩΓΝΩΣΗ Α.Ε. και RC-DC, με σχετική σύμβαση που υπέγραψαν χθες, αναλαμβάνουν την εκπόνηση της εξειδικευμένης μελέτης γεωτεχνικής και στατικής για την αποκατάσταση της προαναφερόμενης δεξαμενής.

Πρόκειται για τη δίχωρη δεξαμενή Δ5 πάνω από την περιφερειακή οδό στον δήμο Ευόσμου, η κατασκευή της οποίας ξεκίνησε το 1992, οπότε και υλοποιήθηκε ο πρώτος, δυτικός θάλαμός της, όπως αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η ΕΥΑΘ ΑΕ. Διευκρινίζει ότι το 2001 κατασκευάστηκε και ο δεύτερος, ανατολικός θάλαμος, ο οποίος ωστόσο δεν λειτούργησε ποτέ λόγω των μεγάλων καθιζήσεων και ρηγματώσεων που αναπτύχθηκαν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Άνθιμος Αμανατίδης, επισήμανε: «Η δεξαμενή αυτή συνιστά έναν πολύ σημαντικό κρίκο στην ασφάλεια της υδροδότησης της Δυτικής Θεσσαλονίκης», υπογραμμίζοντας πως αυτό το έργο σε συνδυασμό με τα άλλα: «θα βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα ζωής των κατοίκων στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, ειδικά της δυτικής πλευράς της πόλης».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΑΘ ΑΕ, Δρ. Γρηγόρη Πενέλη, πολιτικό μηχανικό, «η ανατολική δεξαμενή έχει υποστεί καθιζήσεις περίπου 40 εκ. στο βορειοανατολικό τμήμα της, ενώ και η χρησιμοποιούμενη δυτική δεξαμενή παρουσιάζει προβλήματα». Κατά τον ίδιο, οι καθιζήσεις οφείλονται πιθανώς στην κακή κατασκευή του επιχώματος, αλλά και στην αστοχία του περιμετρικού τοίχου αντιστήριξης στα όρια του οικοπέδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.