Εξαιτίας του κορωνοϊού, το ελληνικό ποδόσφαιρο θα γίνει πιο ελληνικό

Στέλιος Γρηγοριάδης10 Μαΐου 2020

Αγαπητό Metrosport.gr,

Μπορούν να προκύψουν και κάποια οφέλη από τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις του στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Και όμως, ναι. Έρχεται η μεγάλη ευκαιρία να προσεχθεί περισσότερο, να προωθηθεί και να αναδειχθεί ο Ελληνας ποδοσφαιριστής. Έρχεται η στιγμή να μείνουν οι ομάδες εξίσου ανταγωνιστικές ή και να βελτιωθούν, κάνοντας ταυτόχρονα πολύ λιγότερα έξοδα.

Με δεδομένες τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις, όλες οι ομάδες οδηγούνται σε μειώσεις συμβολαίων που βρίσκονται σε ισχύ, αλλά και σε μετριοπαθείς μεταγραφικές κινήσεις. Κανείς από τους τρεις εύρωστους οικονομικά του ελληνικού Πρωταθλήματος (ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ) δεν πρόκειται να δαπανήσει υπέρογκα ποσά για να αποκτήσει ξένους παίκτες. Θα κινηθούν όλοι, στον βαθμό που θα κινηθούν, στην ελληνική αγορά. Κυρίως στην ελληνική αγορά. 

Και, βέβαια, θα δώσουν, επιτέλους, μεγαλύτερη σημασία στις ακαδημίες τους και ιδιαίτερα στις ομάδες των Κ-19, που μπορούν άμεσα να τροφοδοτήσουν με αξιόλογους παίκτες τις επαγγελματικές ομάδες. Δρόμος που είναι ακόμη πιο επιβεβλημένος για όλες τις υπόλοιπες ΠΑΕ, τις λιγότερο ισχυρές οικονομικά.

Ετσι κι αλλιώς, οι ιδιοκτήτες και οι παράγοντες των ομάδων ξέρουν πολύ καλά ότι μόνο ένας ή δύο στους δέκα από τους ξένους παίκτες που έσπευδαν να αποκτήσουν όλα τα τελευταία χρόνια, δικαιολογούσαν τη δαπάνη για την απόκτησή τους και τα ποσά των συμβολαίων τους. 

Σε ελάχιστες περιπτώσεις ξένοι παίκτες έκαναν τη διαφορά, όπως λέμε, εξ ου και το γεγονός ότι ελάχιστοι ξένοι παίκτες κατάφεραν να μείνουν στις ομάδες που τους έφεραν στην Ελλάδα για περισσότερα από ένα ή δύο χρόνια. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα χρήματα ξοδεύονταν άσκοπα και οι μόνοι που έβγαιναν κερδισμένοι από αυτές τις μεταγραφές ήταν οι ποδοσφαιριστές και... ένας στρατός από μανατζαραίους και μεσάζοντες που κινούνται από πίσω τους.

Η ελληνική αγορά δεν είναι μόνο απαλλαγμένη από τα “παραφουσκωμένα μεσιτικά”, αλλά είναι και πιο ενδιαφέρουσα στη σχέση ποιότητας και τιμής. Με λίγα χρήματα μπορείς να αποκτήσεις το αυθεντικό ταλέντο, αρκεί να είσαι τόσο καλά οργανωμένος, ώστε ήδη να το έχεις εντοπίσει και να ξέρεις τι πας να ψωνίσεις. 

Οι παίκτες από την ελληνική αγορά και οι παίκτες από τις ακαδημίες θα είναι, υποχρεωτικά, ο κορμός των νέων ρόστερ των ομάδων, αν θέλουν βέβαια να ενδιαφερθούν όχι μόνο για το σήμερα αλλά και για το αύριο. Το να διατηρηθούν καμιά δεκαριά ξένοι, κατά μέσο όρο, στα ρόστερ των ομάδων, θεωρείται βέβαιο. Αλλο όμως καμιά δεκαριά και άλλο καμιά... εικοσαριά, όπως συνέβαινε, δυστυχώς, μέχρι τώρα.

Αν “τρέξει” μια τέτοια διαδικασία από εδώ και πέρα, είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα ωφεληθεί η Εθνική ομάδα. Νομοτελειακά θα συμβεί αυτό, αφού θα δοθεί περισσότερος χώρος στους Ελληνες παίκτες, μεταξύ των οποίων θα ξεχωρίσουν φυσιολογικά οι πιο ικανοί. 

Ωφελημένες, όμως, είμαι βέβαιος ότι θα βγουν και οι σύλλογοι, γιατί ο καλός Ελληνας παίκτης θα αποδειχθεί καλύτερος από τον μέτριο ξένο και, φυσικά, θα κοστίζει πολύ λιγότερο. Δεν γίνεται να μην υπάρχει αγωνιστικό κέρδος για τους συλλόγους, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι από τους ξένους που αποκτούσαν ήταν από μέτριοι έως κακοί. Ας μην μπούμε στη διαδικασία να θυμηθούμε παραδείγματα, γιατί θα χρειαστεί να γεμίσουμε ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια...

ΥΓ. Είναι η χρυσή, με όλη τη σημασία της λέξης, ευκαιρία να γίνει το ελληνικό ποδόσφαιρο περισσότερο ελληνικό.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,

Στέλιος Α. Γρηγοριάδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.