Δεν ανησυχούν και προεξοφλούν ότι θα κάνουν και πάλι περίπατο

Δημήτρης Μπούζας24 Ιουνίου 2021

Προσωπικά δεν συμφωνώ με τη σιγουριά των περσινών πρωταθλητών, ότι δηλαδή ο ανταγωνισμός και στη νέα αγωνιστική περίοδο θα είναι ο ίδιος (ανύπαρκτος) όπως πέρυσι. Αφενός γιατί η εικόνα που έχουν μπροστά τους μέχρι τώρα υπάρχει χρόνος αλλά και μεγάλες πιθανότητες να ανατραπεί. Το αν και κατά πόσο θα συμβεί αυτό και θα έχουμε μια διαφοροποίηση, θα μπορέσουμε όλοι να το αξιολογήσουμε σίγουρα στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου. 

Το ίδιο προφανώς οφείλουν να κάνουν και οι ίδιοι, προστατεύοντας τα... υπολείμματα της δημοσιογραφικής τους υπευθυνότητας και οι εκπρόσωποι της ερυθρόλευκης ενημέρωσης, προπαγανδίζοντας – όπως άλλωστε το συνηθίζουν – επί παντός επιστητού. Ωστόσο αξίζει τον κόπο να μάθουμε πως δικαιολογούν τις απόψεις τους. Γιατί κάποιες λίγες – μάλλον ελάχιστες φορές - προσεγγίζουν κάποια θέματα με μια ποδοσφαιρική λογική που έχει κάποια βάση αληθοφάνειας. Όπως επί παραδείγματι η πιθανότητα να μην υπάρξει σοβαρός ανταγωνισμός, από τη στιγμή που δεν θα ανατραπούν οι συνθήκες και οι διαφορές δυναμικότητας της περσινής περιόδου. 

Σας μεταφέρω το «σκεπτικό» των επιτελών της ομάδας του δημοσίου για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο εύκολα εντοπίζεται μέσα από χθεσινό δημοσίευμα δημοσιογράφου της προεδρικής αυλής. Διαβάστε το με ενδιαφέρον: «Η ποδοσφαιρική μας επικαιρότητα είναι φτωχότατη. Υποτίθεται ότι αυτό το καλοκαίρι θα έπρεπε να έχουμε πολλές και καλές μεταγραφές, καθώς η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να προσθέσουν στο ρόστερ τους παίκτες που να κάνουν την διαφορά (ώστε να αλλάξουν πολύ μετά από μια σχεδόν απογοητευτική σεζόν) ενώ ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε να ενισχυθεί σημαντικά διότι επέστρεψε ως προπονητής ο Ραζβάν Λουτσέσκου και στις προγραμματικές του δηλώσεις είπε ότι στόχος είναι το πρωτάθλημα. 

Κι όμως στις 20 Ιουνίου οι ομάδες αυτές έχουν κάνει λίγα, ενώ αντίθετα ο Ολυμπιακός που κέρδισε το τελευταίο πρωτάθλημα από τα Χριστούγεννα, προσθέτει παίκτες έτοιμους και έμπειρους στο έτσι κι αλλιώς γεμάτο ρόστερ του. Μετά τον Τικίνιο θα ανακοινωθεί και ο Πιέρ Κουντέ που έπαιζε στη Μάιντς. Θα έλεγε κανείς ότι είναι ο Ολυμπιακός που θα πρέπει να ενισχυθεί για να κυνηγήσει του χρόνου τους άλλους, ενώ δεν είναι έτσι ακριβώς. 

Τι συμβαίνει; Νομίζω κάτι απλό. Η διστακτικότητα των ανταγωνιστών του Ολυμπιακού έχει να κάνει με την αστοχία στις περσινές μεταγραφές. Η ΑΕΚ απέκτησε πέρυσι 11 ποδοσφαιριστές και από αυτούς βοήθησαν 3-4. Οι υπόλοιποι που αποκτήθηκαν δεν προσέφεραν τίποτα. Ο Παναθηναϊκός χάρη στον Ισπανό τεχνικό διευθυντή του Τσάβι Ρόκα, απέκτησε πέρυσι δύο ντουζίνες παίκτες και στη διάρκεια της σεζόν όλοι έτρεμαν μην χτυπήσουν ο Διούδης ή ο Πούγγουρας. Οι νεοφερμένοι καμία προσφορά, καμία εναλλακτική λύση. Τέλος και η διοίκηση του ΠΑΟΚ έμεινε τόσο ευχαριστημένη από τις μεταγραφές που έκανε ο τεχνικός διευθυντής Όλαφ Ρέμπε πέρυσι το καλοκαίρι, που τον έδιωξε σε χρόνο ρεκόρ. 

Θέλω να πω πως όποιος καεί από το χυλό φυσάει και το γιαούρτι. Ο Ολυμπιακός σε σύγκριση με τους υπολοίπους έχει ένα αβαντάζ: το ρόστερ του είναι τόσο μεγάλο ώστε μπορεί να ελπίζει ότι θα είναι αξιόμαχος ακόμη και αν δεν βγουν όλες οι μεταγραφές του. Αυτό συνέβη, π.χ ο Ντρέγκερ, ο Βινάγκρε, ο Πέπε δεν βοήθησαν ιδιαίτερα. Ο Μπρούμα άρχισε να προσφέρει μετά τα μέσα της περιόδου και ο Ραφίνια έφυγε τα Χριστούγεννα, μολονότι είχε προηγουμένως αγωνιστεί βασικός χωρίς να εντυπωσιάσει σε 15 ματς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αλλά ο Ολυμπιακός τα πήγε μια χαρά. Για αυτόν τον λόγο μπορεί να παίρνει ο Μαρτίνς το ρίσκο, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στις ομάδες οι οποίες θεωρούνται ότι είναι ικανές να τον ανταγωνιστούν».

Στην εισαγωγή μου είπα πως είναι πρόωρη η πρόβλεψη για βόλτα και περίπατο. Προσθέτω και την επιφύλαξη που έχω για τις μέχρι τώρα μεταγραφές που πομπωδώς διαφημίζουν στο λιμάνι. Ο Τικίνιο προέρχεται από μια σεζόν σε υποδεέστερο πρωτάθλημα όπως αυτό της Κίνας και ο Πιέρ Κουντέ ήταν αναπληρωματικός στην 12η ομάδα της Γερμανίας (μόλις 11 συμμετοχές) και έχει να αγωνιστεί από τον περασμένο Δεκέμβριο. Σαν επίλογο κάνω την ευχή να μην επαληθευτούν όλα όσα ελπίζουν να συμβούν οι επιτελείς του λιμανιού και αφορούν την ρηχή μεταγραφική ενίσχυση των ανταγωνιστών τους.

ΥΓ: Με τον τίτλο «ασεβείς, αδιόρθωτοι και προκλητικοί» στο χθεσινό ένθετο μας για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, πήραμε θέση και τρίψαμε τη μούρη ενός απατεώνα πολιτικού που έχει ξεπεράσει τα όρια (Ζόραν Ζάεφ) και έχει μετατρέψει την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών σε βόθρο, όπου αποπατούν ανεμπόδιστα οι ανεκδιήγητοι, συμπλεγματικοί και ανιστόρητοι, ανεγκέφαλοι Σλάβοι. Με πρώτους τους θλιβερούς ταγούς τους. Όσο για τους δικούς μας μοιραίους και άβουλους, η ιστορία έχει ήδη κρατήσει θέση για να καταγράψει ενοχές και συνενοχές, χωρίς να χαριστεί σε κανέναν.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.