Άρης: Παίρνει γκολ από τους μέσους

Παναγιώτα Χαλκιά16 Απριλίου 2022

Από τα πόδια των Πάλμα και Σάσα ήρθε το πολύτιμο διπλό του Άρη στο Ολυμπιακό Στάδιο κόντρα στην ΑΕΚ που έφερε τη μάχη για την τρίτη θέση στα μέτρα των «κιτρινόμαυρων».

Δεν ήταν η πρώτη φορά που δυο παίκτες της μεσοεπιθετικής γραμμής δίνουν τη λύση στο σκοράρισμα. Τη φετινή αγωνιστική περίοδο, η συμβολή τους είναι ιδιαίτερη σημαντική καθώς έχουν πετύχει το 61% των συνολικών τερμάτων της ομάδας στο πρωτάθλημα, δηλαδή τα 19 από τα 31.

Πίσω από τον πρώτο σκόρερ Καμαρά (6) βρίσκεται ο Μπρούνο Γκάμα που έχει στείλει την μπάλα στα δίχτυα πέντε φορές. Ακολουθεί ο Μαντσίνι με τέσσερα τέρματα, οι Γκαρσία και Εντιαγέ με τρία ενώ οι Ιτούρμπε, Πάλμα, Μπερτόγλιο, Σάσα και Ματίγια έχουν σκοράρει από ένα.

Εκτός από το να πατούν περιοχή και να εκτελούν, συμβάλλουν τα μέγιστα και στο δημιουργικό κομμάτι. Τρέχουν, μαρκάρουν, ανοίγουν διαδρόμους και από τα πόδια τους έχουν περάσει εννέα γκολ.

101 γκολ σε τέσσερα χρόνια


Η επιστροφή του Άρη στη μεγάλη κατηγορία συνδυάστηκε με επιτυχίες και σκαμπανεβάσματα. Ο Πάκο Ερέρα ήρθε με σχέδιο αλλά το όνειρο έσβησε νωρίς. Η ομάδα χόρευε σε λάτιν ρυθμούς με πρωταγωνιστές τους Ματέο Γκαρσία και Μπρούνο Γκάμα.

Ο Οκτώβρης έμοιαζε με εφιάλτη και ο Ισπανός βρέθηκε στο αεροδρόμιο με το εισιτήριο στην τσέπη. Ο Σάββας Παντελίδης ανέλαβε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και δημιούργησε ένα σύνολο που έπαιξε ελκυστικό ποδόσφαιρο και κέρδισε το χειροκρότημα.

Εκείνη τη σεζόν η μεσοεπιθετική γραμμή του Άρη είχε παραγωγικό και εκτελεστικό χαρακτήρα. Ο Ματέο Γκαρσία ξεχώρισε και έκανε άπαντες να ασχολούνται μαζί του. Σημείωσε 11 γκολ και μοίρασε μια ασίστ. Ο Ματίγια βρήκε δίχτυα τρεις φορές, όπως και ο Νικολάς Μαρτίνες ενώ δύο φορές σκόραρε ο Γκάμα.


Η επόμενη σεζόν άρχισε απογοητευτικά. Οι «κιτρινόμαυροι» φαινόταν να μην έχουν σφυγμό και ο Σάββας Παντελίδης δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλο του. Παραιτήθηκε και αποχαιρέτησε την οικογένεια του Άρη. Χαριστέας και Καρυπίδης αποφάσισαν να στρέψουν την προσοχή τους στη γερμανική αγορά και στη Θεσσαλονίκη έφτασε ο Μίκαελ Ένινγκ.

Δημιούργησε ένα σύνολο με αγωνιστικό πλάνο και πειθαρχία. Το ban της FIFA σε συνδυασμό με τα πλέι οφ τσαλάκωσαν την εικόνα. Οι «κιτρινόμαυροι» ξέμειναν με 13 παίκτες σε αυτή τη φάση του πρωταθλήματος, δεν είχαν κίνητρο και τα αρνητικά αποτελέσματα ήρθαν. Το ότι η ομάδα έχασε στις λεπτομέρειες την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου και η ισοπαλία στην Τούμπα με 11+1 παίκτες (!) την τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ αποτυπώνει ακριβώς τη διττή εικόνα του Άρη εκείνη την περίοδο.

Ο Μπρούνο Γκάμα ήταν και πάλι καθοριστικός με 13 γκολ και τρεις ασίστ. Ο Φετφατζίδης έκανε μια εξαιρετική χρονιά πετυχαίνοντας πέντε τέρματα και βοηθώντας αποτελεσματικά στο δημιουργικό κομμάτι με 11 ασίστ. Ο Σάσα φώναξε και πάλι «είμαι εδώ» με δύο γκολ και μια ασίστ ενώ και ο Ματίγια πρόσθεσε δυο.

Ερχόμενος στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ο Άκης Μάντζιος ήξερε ότι το πρότζεκτ που έπαιρνε στα χέρια του, δεν έμοιαζε με όσα είχε αναλάβει μέχρι τότε. Χρειάστηκε χρόνο για να αποδώσει καρπούς το πλάνο που είχε στο μυαλό του.

Του δόθηκε και η πορεία του Άρη ήταν εξαιρετική. Τερμάτισε δεύτερος στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, έπαιξε όμορφο ποδόσφαιρο που άρεσε στην εξέδρα, πανηγύρισε νίκες στην πρωτεύουσα και κατέκτησε την τρίτη θέση στα πλέι οφ. έκανε και ρεκόρ καθώς τα 17 γκολ παθητικό σε 28 αγώνες ήταν η δεύτερη καλύτερη αμυντική επίδοση της Super League.

Ο Μπρούνο Γκάμα συνέχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο και την ποιότητα του στο χορτάρι και ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της σεζόν. Είχε συμμετοχή σε 10 γκολ, τρία πέρασαν από τα πόδια του ενώ επτά είχαν την υπογραφή του.

Ο Μπερτόγλιο δικαίωσε όσους τον επέλεξαν και έδειξε πόσο σημαντικός είναι στο δημιουργικό παιχνίδι. Επτά γκολ και ισάριθμες ασίστ. Μαντσίνι και Σάσα έβαλαν και εκείνοι το δικό τους λιθαράκι έχοντας συμμετοχή σε 12 τέρματα. Ο πρώτος σημείωσε τέσσερα και μοίρασε ισάριθμες ασίστ ενώ ο Βραζιλιάνος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα τρεις φορές και μοίρασε μια ασίστ.

Η φετινή αγωνιστική περίοδος έφερε έναν πρόωρο αποκλεισμό στην Ευρώπη, μια μέτρια έως κακή εικόνα στο χορτάρι και έναν αποκλεισμό από τη Λαμία στο Κύπελλο. Η ανάγκη για αλλαγή φώναζε και παρότι ο Μάντζιος κέρδισε χρόνο, οι συνθήκες ήταν ακατάλληλες και στη συνεργασία των δύο πλευρών μπήκε τέλος.

Η διοίκηση αποφάσισε να πάει σε ξένο μοντέλο και έφερε στη Θεσσαλονίκη τον άλλοτε βοηθό του Ντιέγκο Σιμεόνε, τον Χερμάν Μπούργος. Ο Αργεντινός τεχνικός δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, γνωρίζει τον τρόπο να κερδίσει τους παίκτες και η εκκίνηση του ήταν άκρως εντυπωσιακή.

Ο Γκάμα είναι και πάλι ένας από τους πρωταγωνιστές. Επτά γκολ και δύο ασίστ. Ο Ντιαγέ ξεχωρίζει καθώς μετρά τέσσερα γκολ, όσα και ο Μαντσίνι. Ο Σάσα παραμένει σταθερή αξία καθώς έχει σημειώσει τρία γκολ και έχει δημιουργήσει άλλα δύο. Δημιουργικός και ο Μαντσίνι που από τα πόδια του έχουν περάσει τρία τέρματα ενώ άλλα τέσσερα έστειλε ο ίδιος στα δίχτυα.

Σταθερές αξίες Γκάμα και Σάσα

Υπάρχουν στιγμές που ο Μπρούνο Γκάμα μοιάζει με όαση. Είναι γρήγορος, τεχνίτης και με εξαιρετική αντίληψη. Δημιουργεί επικίνδυνες φάσεις και προσφέρει το απρόβλεπτο στο παιχνίδι των «κιτρινόμαυρων». Βγάζει ουσία και ποιότητα στο χορτάρι. Είναι ένας παίκτης που λατρεύει να ξεσηκώνει την κερκίδα. Συνολικά έχει αγωνισθεί σε 120 παιχνίδια και έχει σημειώσει 29 τέρματα και έχει μοιράσει εννέα ασίστ.

Ο Βραζιλιάνος είναι ένας μέσος που συμβάλλει τόσο στο ανασταλτικό όσο και στο δημιουργικό κομμάτι. Τρέχει, μαρκάρει, πασάρει. Όταν η μπάλα είναι στα πόδια του αντιπάλου τον πιέζει, κλείνει το οπτικό του πεδίο και προσπαθεί να του κλέψει την μπάλα. Έχει σωστές τοποθετήσεις και δε φοβάται να βάλει το πόδι του στη «φωτιά». Όταν καλείται να βγει μπροστά, τα πάει εξίσου περίφημα. Διαβάζει το παιχνίδι του αντιπάλου και βλέπει τον κενό χώρο. Προσπαθεί να «τρυπήσει» την αντίπαλη άμυνα είτε από τα δύο άκρα είτε με κατά μέτωπο επίθεση. Δεν διστάζει να δοκιμάσει το πόδι του. Έχει σημειώσει 10 τέρματα και έχει δώσει τέσσερις ασίστ συνολικά.

Μπερτόγλιο, έγινε αναγκαίο γρανάζι

Ο Φακούντο Μπερτόγλιο ήρθε για να γίνει ο σαμποτέρ μεταξύ των γραμμών του αντιπάλου. Η καλή τεχνική του κατάρτιση, η ταχύτητα και η πάσα σε συνδυασμό με την ικανότητα του να δημιουργεί χώρους, να αναπτύσσει το παιχνίδι αλλά και να σκοράρει τον καθιστούν αναγκαίο γρανάζι της μηχανής. Μέχρι τώρα έχει παίξει σε 62 παιχνίδια, σκόραρε οχτώ φορές και δημιούργησε άλλα 11 γκολ.

Αναλυτικά τα γκολ των μεσοεπιθετικών του Άρη:

ΓΚΟΛ

2018-2019

2019-2020

2020-2021

2021-2022

ΓΚΑΡΣΙΑ

11

2

3

ΜΑΤΙΓΙΑ

3

2

2

1

ΜΑΡΤΙΝΕΣ

3

1

ΓΚΑΜΑ

2

13

7

7

ΣΙΩΠΗΣ

1

ΦΕΤΦΑΤΖΙΔΗΣ

1

5

ΣΑΣΑ

4

3

ΜΑΝΤΣΙΝΙ

1

4

4

ΜΠΕΡΤΟΓΛΙΟ

7

1

ΣΙΛΒΑ

4

ΚΑΤΣΕ

1

ΝΤΙΑΓΕ

4

ΙΤΟΥΡΜΕ

2

Αναλυτικά οι ασίστ που έχουν δώσει η μεσοεπιθετική γραμμή του Άρη:

ΑΣΙΣΤ

2018-2019

2019-2020

2020-2021

2021-2022

ΜΑΤΙΓΙΑ

5

5

ΜΑΡΤΙΝΕΣ

2

1

ΓΚΑΡΣΙΑ

1

2

ΣΙΩΠΗΣ

1

ΓΚΑΜΑ

1

ΦΕΤΦΑΤΖΙΔΗΣ

1

11

1

ΤΟΝΣΟ

1

1

ΓΚΑΜΑ

3

3

2

ΜΑΝΤΣΙΝΙ

2

4

3

ΣΑΣΑ

1

1

2

ΜΠΑ

1

ΜΠΕΡΤΟΓΛΙΟ

7

4

ΣΙΛΒΑ

3

ΤΖΕΓΚΟ

2

ΝΤΙΑΓΕ

4

ΙΤΟΥΡΜΠΕ

1

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.