Έρχεται εντυπωσιακή μεταμόρφωση σε δύο από τις πλέον ιστορικές και σημαντικές πλατείες της Θεσσαλονίκης, της πλατείας Διοικητηρίου και της πλατείας Δημοκρατίας. Πώς θα διαμορφωθούν αλλάζοντας όψη;
Πρόκειται για δύο από τις πλέον ιστορικές πλατείες της Θεσσαλονίκης, οι οποίες ετοιμάζονται να μεταμορφωθούν μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης, να αποκτήσουν ξανά «ζωή» και να βρίσκονται στην καθημερινότητα των πολιτών με διαφορετική προσέγγιση, μετά την ανανεωμένη τους εικόνα.
Η διοίκησης Στέλιου Αγγελούδη στο Δήμο Θεσσαλονίκης έχει σε εξέλιξη την αναβάθμιση της πλατείας Διοικητηρίου και της πλατείας Δημοκρατίας, με τις διαδικασίες να «τρέχει» από την πρώτη στιγμή ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας, Πρόδρομος Νικηφορίδης.
Πρόκειται να δημιουργηθούν ανοιχτοί χώροι επισκέψιμοι από κατοίκους και τουρίστες, παράδρομοι που θα αποκτήσουν διαφορετική χρήση, ενώ θα αναδειχθούν και αρχαιολογικοί χώροι ανάμεσα σε δύο τμήματα πλατειών. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, οι δημοπρατήσεις των δύο έργων, αφού ολοκληρωθούν όλα τα στάδια των μελετών, θα πραγματοποιηθούν εντός του 2026.
Μεγάλη παρέμβαση στην περιοχή Βαρδαρίου
Η περιοχή του Βαρδαρίου αποτελεί ένα κομβικό σημείο εισόδου στο κέντρο της πόλης και βρίσκεται σε εγκατάλειψη και απαξίωση. Η πρώτη αλλαγή στην πλατεία Δημοκρατίας ήρθε μετά την έναρξη λειτουργίας του Μετρό και τη διαμόρφωση του σταθμού. Στην περιοχή του Βαρδαρίου σχεδιάζεται μεγάλη παρέμβαση και η οριστική μελέτη του έργου ανάπλασης πρόκειται να εγκριθεί εκ νέου από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, πιθανότατα μέσα στο μήνα.
Η περιοχή παρέμβασης ξεκινάει από την Αγίου Δημητρίου και επεκτείνεται στις οδούς Ειρήνης και Μοσκώφ έως τα Διοικητικά Δικαστήρια, στη Φράγκων. Ένας μεγάλος αδιαμόρφωτος χώρος πρασίνου κοντά στην Αγίου Δημητρίου θα μεταμορφωθεί με παγκάκια, διαδρόμους και φωτισμό. Παράλληλα, σύμφωνα με την προμελέτη, οι παράδρομοι της οδού Εγνατίας, στην πλατεία Δημοκρατίας, θα αλλάξουν εικόνα και πλέον δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας η όποια διέλευση θα είναι οριοθετημένη και χαμηλής όχλησης. Τα δύο αυτά τμήματα, δεξιά και αριστερά της Εγνατίας θα διαμορφωθούν με παγκάκια και παρτέρια εντός των οποίων θα είναι και τα μεγάλα πλατάνια. «Τα δύο μεγάλα τμήματα της πλατείας αποκτούν μια οντότητα, μεγαλώνουν και θα έχουν μια άλλη, νέα εικόνα. Βάζουμε τέλος στην εγκατάλειψη και την περιθωριοποίηση της περιοχής», υπογράμμισε ο κ. Νικηφορίδης, ξεκαθαρίζοντας οτι δεν θα υπάρχουν παρεμβάσεις κυκλοφοριακά.
«Αποφύγαμε τις οποιαδήποτε κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, τις οποίες δεν θεωρήσαμε αναγκαίες δεδομένου αυτού του είδους οι εγκρίσεις είναι μακροχρόνιες. Δεν υπήρχε περίπτωση ο δήμος να κόψει τα μεγάλα πλατάνια για να κάνει μια άδεια πλατεία», σημείωσε. Η ανάπλαση της πλατείας Δημοκρατίας εκτιμάται ότι μπορεί να δημοπρατηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2026. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο το οποίο όμως δεν είναι δύσκολο και οι οχλήσεις στην πόλη δεν θα είναι μεγάλες.
Δύο επίπεδα στην πλατεία Διοικητηρίου
Με δύο επίπεδα και διαδρομή ανάδειξης των αρχαίων προχωρά η ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου από το Δήμο Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για μια «ανοικτή πληγή» του κέντρου εδώ και περίπου 35 χρόνια, καθώς καταστράφηκε στις αρχές του 1990. Η ανάδειξη της πλατείας Διοικητηρίου βρίσκεται στο στάδιο της προμελέτης.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα είναι δύο επίπεδα, ενώ ενδιάμεσα θα υπάρχει μια ράμπα – διαδρομή μεγάλης κλίμακας η οποία θα διασχίζει τον αρχαιολογικό χώρο. Μέσω αυτής της διαδρομής, η οποία θα ενώνει τα δύο τμήματα των πλατειών, ο επισκέπτης θα βλέπει τον αρχαιολογικό χώρο.
Όπως εξήγησε ο κ. Νικηφορίδης, στο μεγάλο επίπεδο στο βόρειο τμήμα (στο ύψος της Αγίου Δημητρίου) θα είναι ένα είδος αμφιθεάτρου με κερκίδες – μεγάλα σκαλοπάτια, όπου ο κόσμος θα μπορεί να συγκεντρωθεί εκεί και να καθίσει. Το κάτω τμήμα (στο ύψος της Ολύμπου) δεν θα έχει ιδιαίτερη διαμόρφωση παρά κάποιες φυτεύσεις: «Η πλατεία Διοικητηρίου θα είναι μια πολύ ωραία πλατεία. Τα 2/3 του χώρου θα είναι πλατεία και το υπόλοιπο τμήμα θα είναι αρχαιολογικός χώρος, ο οποίος θα αποκατασταθεί και θα αναδειχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού με ξεχωριστή εργολαβία»,
τόνισε. Το έργο εκτιμάται ότι μπορεί να δημοπρατηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2026.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube
Βρείτε μας και στο spotify