Αναψυκτικά, γλυκά, συσκευασμένα σνακ και ενεργειακά ποτά περιέχουν συχνά σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (HFCS), ένα συστατικό που, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον (Nature), μπορεί να ενισχύει την ανάπτυξη όγκων. Τα πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η φρουκτόζη δεν «ταΐζει» άμεσα τα καρκινικά κύτταρα· το ήπαρ όμως τη μετατρέπει σε λιπίδια, τα οποία χρησιμοποιούν οι όγκοι για να αναπτυχθούν.
Στα ζώα που έλαβαν διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη, οι όγκοι μεγάλωσαν ταχύτερα χωρίς να επηρεαστούν βάρος, γλυκόζη ή ινσουλίνη. Οι επιστήμονες περίμεναν ότι η φρουκτόζη θα μεταβολιζόταν από τα καρκινικά κύτταρα όπως η γλυκόζη, αλλά διαπίστωσαν ότι αυτά τη χρησιμοποιούσαν ελάχιστα. Η πραγματική «τροφοδότηση» γινόταν μέσω της ηπατικής επεξεργασίας και της αύξησης των κυκλοφορούντων λιπιδίων.
Η εκτεταμένη χρήση HFCS στη βιομηχανία τροφίμων σημαίνει ότι η φρουκτόζη βρίσκεται σε μεγάλο εύρος προϊόντων, από γλυκά μέχρι σάλτσες και έτοιμα τρόφιμα. «Αν δεν προσπαθείτε συνειδητά να το αποφύγετε, πιθανότατα καταναλώνετε φρουκτόζη καθημερινά», αναφέρει ο καθηγητής Gary Patti, τονίζοντας ότι για όσους έχουν καρκίνο, η αποφυγή της είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube
Βρείτε μας και στο spotify