Stoiximan Superleague: Γιατί «Goal Line Cameras» και όχι «Goal Line Technology»
Όπως έγινε κι επίσημα γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, η Stoiximan Super League προχωράει στην εφαρμογή των «Goal Line Cameras», με το νέο σύστημα να αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος.
Πρόκειται για μία προσθήκη που αποσκοπεί στη διευκόλυνση του ελέγχου των φάσεων στις οποίες υπάρχει αμφιβολία για το αν η μπάλα έχει περάσει ολόκληρη τη γραμμή της εστίας, ζήτημα που έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις στο παρελθόν. Η συγκεκριμένη λύση είχε εξεταστεί από τη διοργανώτρια αρχή ως μία οικονομικότερη εναλλακτική σε σχέση με την τεχνολογία Goal Line Technology. Το σύστημα βασίζεται στην εγκατάσταση επιπλέον καμερών στις εστίες των γηπέδων, παρέχοντας πρόσθετες εικόνες για τον έλεγχο των επίμαχων φάσεων. Η σχετική εισήγηση είχε λάβει έγκριση ήδη από το καλοκαίρι, με τον αρχικό προγραμματισμό να προβλέπει την ενεργοποίησή της από την 8η αγωνιστική. Περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή του συστήματος αναμένεται να δοθούν κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Super League, μεθαύριο Παρασκευή.
Η μεγάλη διαφορά πέρα από το οικονομικό κομμάτι της τοποθέτησης και χρησιμοποίησης των δύο συστημάτων, έχει να κάνει και με το μικροτσίπ που χρησιμοποιείται στην μπάλα όταν θα περάσει την γραμμή του τέρματος, με το σύστημα να ειδοποιεί ταυτόχρονα τον διαιτητή, με ένα χτύπημα στο ειδικό ρολόι χειρός του. Όλη αυτή η διαδικασία εκτός από κοστοβόρα είναι και χρονοβόρα και κρίθηκε ότι δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί με το πρωτάθλημα να είναι ήδη σε εξέλιξη. Δεν αποκλείεται βέβαια το «όλο σύστημα» να μπει από το επόμενο πρωτάθλημα, ωστόσο προς το παρόν θα… βολευτούμε απλά με τις επιπλέον κάμερες στις εστίες και στις οποίες θα έχουν πρόσβαση ο VAR και ο AVAR σε κάθε παιχνίδι.