Ρωσία: «Σφίγγει» κι άλλο ο κλοιός για μεταφορές σε ξένο νόμισμα
Διαβάστε σχετικά
- Αποχώρησε από την Πλεύση Ελευθερίας η βουλευτής Aρετή Παπαϊωάννου
- Επίδομα Θέρμανσης: Nέo κοινωνικό τιμολόγιο με μεγάλη έκπτωση και νέοι δικαιούχοι
Τι ψάχνεις;
Πρόσθετους περιορισμούς θέτει η Ρωσία στις δυτικές εταιρείες όταν πωλούν περιουσιακά στοιχεία που έχουν στη χώρα, να αποσύρουν τα χρήματα σε σκληρό νόμισμα, σε μια προσπάθεια να στηρίξει το εξασθενημένο ρούβλι.
Οι δυτικές εταιρείες που αποσύρονται από τη Ρωσία θα πρέπει να συμφωνήσουν σε τιμή πώλησης σε ρούβλια ή, εάν επιμείνουν να πληρωθούν σε ξένο νόμισμα, θα αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις, ακόμη και απώλειες, από τα ποσά που μπορούν να μεταφερθούν στο εξωτερικό, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία επικαλούνται οι FT.
Πούτιν: Traders και τράπεζες «σπάνε» το ταμπού με τη Ρωσία
Οι νέοι περιορισμοί μαρτυρούν τις ανησυχίες της Μόσχας σχετικά με το ρούβλι που συνεχίζει να εξακολουθεί να αποδυναμώνεται ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επιβάλλει η Δύση στη ρωσική οικονομία.
Το ρούβλι έχει σημειώσει απώλεια πάνω από 20% έναντι του δολαρίου μέσα στο έτος, ξεπερνώντας μέσα στον Αύγουστο το ψυχολογικό όριο των 100 ρουβλίων/δολάριο.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους Financial Times ότι είναι καθήκον κάθε κυβέρνησης να υποστηρίξει το νόμισμά της και αυτό κάνει και η Ρωσία για το ρούβλι, δημιουργώντας τις πιο ευνοϊκές συνθήκες που μπορεί.
«Το ρούβλι έχει απόλυτη προτεραιότητα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι όταν ετέθη θέμα εξόδου ξένων εταιρειών, η Ρωσία όφειλε να φροντίσει για τα δικά της συμφέροντα.
Όταν το ρούβλι άρχισε να αποδυναμώνεται τον Ιούλιο, οι ρωσικές αρχές επέβαλαν κατ’ αρχήν όρια στους τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες που εξέρχονται από τη χώρα θα μπορούσαν να μεταφέρουν τα έσοδα από την πώληση.
Οι δυτικές εταιρείες είχαν δύο επιλογές κατά την πώληση των περιουσιακών τους στοιχείων σε ξένα νομίσματα: τη μεταφορά των χρημάτων σε έναν προθεσμιακό λογαριασμό τύπου “C” σε μια ρωσική τράπεζα ή έχοντας τα έσοδα συνδεδεμένα με λογαριασμό στο εξωτερικό – οπότε το ποσό επρόκειτο να πληρωθεί σε δόσεις. Εναλλακτικά, ο πωλητής θα μπορούσε να εξαργυρώσει σε ρούβλια και να λάβει ολόκληρο το ποσό αμέσως σε έναν κανονικό ρωσικό τραπεζικό λογαριασμό.
Ωστόσο, οι δύο πρώτες επιλογές περιορίστηκαν περαιτέρω σε όγκο και συχνότητα πληρωμών στο εξωτερικό, καθώς οι αρχές επεδίωξαν να αναγκάσουν τις εταιρείες να έχουν συναλλάσσονται σε ρούβλια.
Καθώς το ρούβλι συνέχισε να πέφτει, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το επιτόκιό της τέσσερις φορές από τον Αύγουστο, οδηγώντας το στο 15 % την Παρασκευή.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν ο Πούτιν υπέγραψε ένα διάταγμα αναγκάζοντας 43 εταιρείες να πουλήσουν ορισμένα από τα έσοδά τους σε ξένο νόμισμα στην εγχώρια αγορά.
Η κεντρική τράπεζα δεν υποστήριξε αυτή την απόφαση, με την επικεφαλής της, Elvira Nabiullina , να διαφωνεί δημόσια με το Κρεμλίνο. Χαρακτήρισε το μέτρο «ασήμαντο» και περιορισμένου αντίκτυπου
Το ρωσικό εθνικό νόμισμα έχει σταθεροποιηθεί γύρω από τα 95 ρούβλια/δολάριο, αλλά παραμένει πολύ πάνω από τα προ του πολέμου στην Ουκρανία επίπεδα και σαφώς υψηλότερα από τον στόχο του Πούτιν για πολεμικό προϋπολογισμό.
Οι νέες δεσμεύσεις για να εγκριθούν οι μεταφορές ξένου νομίσματος περιλαμβάνουν μια «εθελοντική» συνεισφορά στον ρωσικό προϋπολογισμό, που πρόσφατα αυξήθηκε από 10% σε 15% της αξίας της συναλλαγής και πώληση με έκπτωση τουλάχιστον 50% στην εύλογη αξία των περιουσιακών στοιχείων.
Ένας τραπεζίτης που συμμετείχε πρόσφατα στο κλείσιμο μιας συμφωνίας ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων δήλωσε, σύμφωνα με τους FT, ότι η Επιτροπή είχε θέσει επταήμερη προθεσμία για την ολοκλήρωση της πώλησης σε ξένο λογαριασμό, αλλά ότι ο αγοραστής δεν μπόρεσε να μεταφέρει περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα. «Τα απλά μαθηματικά δείχνουν ότι είναι αδύνατο για τον πωλητή να λάβει όλα τα έσοδα από τη συμφωνία», πρόσθεσε.
Μια δυτική εταιρεία αντιμετώπισε όλες τις διαδοχικές αλλαγές κανόνων της Ρωσίας στη διαδικασία μιας συμφωνίας.
Πρώτα, έκανε αίτηση και πήρε άδεια πώλησης σε ευρώ, αλλά ο αγοραστής έκανε πίσω την τελευταία στιγμή.
Όταν έκανε αίτηση για την ίδια συμφωνία με νέο αγοραστή τον Ιούλιο, έλαβε την απάντηση ότι μόνο το 50% των εσόδων σε ευρώ θα μπορούσε να ληφθεί αμέσως και το υπόλοιπο θα το έπαιρνε αργότερα. Ωστόσο, εάν ο πωλητής συμφωνούσε σε μια συμφωνία σε ρούβλια, θα μπορούσε να λάβει ολόκληρο το ποσό αμέσως.
Αφού πληρωθεί σε ρούβλια, ο πωλητής μπορεί είτε να ανταλλάξει το ποσό στη Ρωσία είτε να προσπαθήσει να αγοράσει ξένο νόμισμα στο εξωτερικό.
«Και οι δύο επιλογές είναι κακές», είπε πηγή προσκείμενη στη συναλλαγή. «Στην πρώτη περίπτωση, η ισοτιμία είναι πολύ κακή και είναι δύσκολο να ανταλλάξουμε μεγάλα ποσά. Στη δεύτερη περίπτωση, είναι δύσκολο να βρεις τράπεζα που θα δεχτεί τα χρήματα».
Πηγή: ot.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα τελεταία νέα, απευθείας στο email σας