NBA Europe: Το πλάνο και η επένδυση 3 δις για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού μπάσκετ
Το NBA Europe σχεδιάζει δυναμικό μπάσιμο στο ευρωπαϊκό μπασκετικό στερέωμα. Το Metrosport.gr επικοινώνησε με την διοργανώτρια αρχή, μετά τη δημοσίευση της ισπανικής έρευνας που αφορούσε τα πλάνα της υπό ίδρυσης λίγκας και διαπιστώθηκε ότι η πραγματικότητα -σε σχέση με όσα προέβαλλε η ισπανική ιστοσελίδα- είναι διαφορετική.
Κατ' αρχήν, το νέο πρωτάθλημα δεν θα λειτουργεί προς όφελος αποκλειστικά του NBA και των ιδιοκτητών του, αλλά με στόχο τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Όπως επισημαίνεται, το NBA και η FIBA θα κατέχουν αρχικά το 52% της διοργάνωσης, ποσοστό που προβλέπεται να μειώνεται σταδιακά με την ένταξη νέων συλλόγων.
Καμία διανομή κερδών προς το NBA και τους ιδιοκτήτες του, το πρώτο διάστημα
Παράλληλα, κατά την πρώτη περίοδο ανάπτυξης δεν θα υπάρχουν διανομές κερδών προς το NBA ή τους ιδιοκτήτες του, καθώς τα έσοδα θα επανεπενδύονται στο πρωτάθλημα, στις ομάδες και συνολικά στο οικοσύστημα του αθλήματος.
Όσον αφορά τις αιτιάσεις περί ελέγχου χωρίς αντίστοιχη οικονομική συμμετοχή, σχεδιάζεται να επενδυθούν πάνω από 3 δισ. δολάρια για τη στήριξη της διοργάνωσης. Η χρηματοδότηση θα καλύψει δράσεις μάρκετινγκ, λειτουργικές ανάγκες, πιθανές αρχικές ζημιές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, ενώ οι ομάδες θα λαμβάνουν εγγυημένες ετήσιες πληρωμές συμμετοχής από την πρώτη κιόλας σεζόν.
Δεν ισχύει, επίσης, ο χαρακτηρισμός του πρωταθλήματος ως «δεύτερης κατηγορίας». Τονίζεται, ότι στόχος είναι η συγκέντρωση των κορυφαίων παικτών που αγωνίζονται στην Ευρώπη και η διατήρηση νεαρών ταλέντων στην ήπειρο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για να αναδείξουν τις ικανότητες σε μια πραγματικά παγκόσμια σκηνή.
Ευκαιρίες συμμετοχής με 4-6 θέσεις πρόκρισης μέσω του BCL ή προκριματικών
Τέλος, οι διοργανωτές απορρίπτουν και την κριτική περί «κλειστού» μοντέλου. Το νέο σύστημα θα προβλέπει 4 έως 6 ετήσιες θέσεις πρόκρισης μέσω του Basketball Champions League ή προκριματικών διοργανώσεων, δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες πρόσβασης σε συλλόγους από όλη την Ευρώπη σε σχέση με το ισχύον μοντέλο.