Μπούτσκος: «Το μπάσκετ είναι ένα ατελείωτο βιβλίο»

Ο Παντελής Μπούτσκος συμμετέχει ως ομιλητής στο Διεθνές Σεμινάριο Προπονητικής «Θεσσαλονίκη 2026»
Μπούτσκος: «Το μπάσκετ είναι ένα ατελείωτο βιβλίο»

Στο Διεθνές Σεμινάριο Προπονητικής «Θεσσαλονίκη 2026» συμμετέχει ως ομιλητής ο Παντελής Μπούτσκος, σε μια κορυφαία επιμορφωτική διοργάνωση για την ελληνική και ευρωπαϊκή προπονητική κοινότητα, που θα διεξαχθεί από τις 12 έως τις 14 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, υπό τη διοργάνωση του Σ.Ε.Π.Κ.

Το σεμινάριο συγκεντρώνει σημαντικές προσωπικότητες του ευρωπαϊκού μπάσκετ, με ομιλητές εγνωσμένου κύρους όπως οι Γιάννης Σφαιρόπουλος, Γκόρντον Χέρμπερτ, Δημήτρης Πρίφτης και Φραντσέσκο Ταμπελίνι, προσδίδοντας ιδιαίτερο βάρος στη φετινή διοργάνωση.

Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, μιλώντας στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, στάθηκε στη διαρκή εξέλιξη του αθλήματος και στη σημασία της δια βίου μάθησης για έναν προπονητή, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το μπάσκετ είναι ένα ατελείωτο βιβλίο» και πως η μεγαλύτερη νίκη για έναν προπονητή είναι να παραμένει μαθητής, ακόμη και όταν κάποιοι τον αντιμετωπίζουν ως δάσκαλο.

Η παρουσία του στο σεμινάριο εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής γνώσης και εμπειριών μεταξύ κορυφαίων προπονητών, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναλυτικά όσα είπε:

Πόσο σημαντική είναι η ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών μεταξύ προπονητών από διαφορετικές χώρες και μπασκετικές κουλτούρες;

«Αυτό είναι ένα από τα πιο υπέροχα πράγματα που μπορούν να συμβούν. Το μπάσκετ είναι μια παγκόσμια γλώσσα. Κάθε χώρα μπορεί να έχει μια διαφορετική κουλτούρα, αλλά στο τέλος της ημέρας όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για την ανάπτυξη των παικτών και την εξέλιξη του παιχνιδιού».

Πώς προσεγγίζετε την παρουσία σας ως ομιλητής στο Διεθνές Σεμινάριο «Θεσσαλονίκη 2026»;

«Είναι πάρα πολύ όμορφο, γιατί προσπαθούμε να εμπνεύσουμε όλους τους προπονητές ότι οι γνώσεις στον αθλητισμό και ειδικότερα στο μπάσκετ δεν είναι κτήμα, αλλά μια διαρκής διαδικασία αναθεώρησης και αναζήτησης. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι η προπονητική είναι το μοναδικό επάγγελμα στο οποίο η σοφία αρχίζει να γίνεται κτήμα τη στιγμή που αντιλαμβάνεσαι πόσα ακόμη έχεις να διανύσεις και πόσα πράγματα έχεις ακόμη να μάθεις. Για έναν προπονητή, η μεγαλύτερη νίκη είναι να νιώθει μαθητής, ενώ κάποιοι τον θεωρούν δάσκαλο. Το μπάσκετ είναι ένα ατελείωτο βιβλίο».

Τι θα θέλατε να αποκομίσουν οι συμμετέχοντες στο Διεθνές Σεμινάριο «Θεσσαλονίκη 2026», τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο;

«Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα σεμινάριο με καταπληκτικούς προπονητές. Ανυπομονώ κι εγώ να ακούσω τις εισηγήσεις τους. Έχουν αφήσει το στίγμα τους στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η “αύρα”, ο τρόπος σκέψης που θα καταθέσει κάθε προπονητής. Η εξέλιξη της προπονητικής έχει γραφτεί από ανθρώπους που γενναιόδωρα μοιράστηκαν τις σκέψεις τους. Περιμένουμε πραγματικά ένα πολύ ποιοτικό σεμινάριο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ