VIDEO

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Νεκρός εντοπίστηκε ο αγνοούμενος κτηνοτρόφος

Νεκρός εντοπίστηκε ο κτηνοτρόφος που αγνοούνταν από το βράδυ της Τετάρτης στην Κρήτη
Κακοκαιρία στην Κρήτη: Νεκρός εντοπίστηκε ο αγνοούμενος κτηνοτρόφος

Νεκρός εντοπίστηκε ο κτηνοτρόφος, που αγνοούνταν από το βράδυ της Τετάρτης (30/9) στην Κρήτη, ενώ την ίδια ώρα το νησί βρίσκεται στο επίκεντρο ισχυρής κακοκαιρίας, με έντονες βροχοπτώσεις, πλημμυρικά φαινόμενα και προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Ο άνδρας είχε μεταβεί το βράδυ της Τετάρτης στο ποιμνιοστάσιό του στην ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου. Ωστόσο, δεν επέστρεψε και έκτοτε δεν είχε δώσει σημεία ζωής.

Η εξαφάνισή του δηλώθηκε αργά το πρωί της Πέμπτης (1/10) και άμεσα ξεκίνησε επιχείρηση αναζήτησης, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικές δυνάμεις και η Πυροσβεστική.

krit1.jpg?v=0

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, καθώς η περιοχή του Μυλοποτάμου είχε ήδη δεχθεί ισχυρές βροχοπτώσεις.

Ο διοικητής των πυροσβεστικών δυνάμεων Ρεθύμνου, Νικόλαος Τζανιδάκης, είχε περιγράψει νωρίτερα την κατάσταση ως ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω της έντασης των φαινομένων.

Προβλήματα σε Ηράκλειο και Λασίθι

Σοβαρά προβλήματα έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, με τις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ο ποταμός Δρακουλιάρης υπερχείλισε στις περιοχές Μαλάδες και Φοινικιά, με ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Στην Άνω Φοινικιά, δύο άτομα απεγκλωβίστηκαν από ακινητοποιημένο όχημα και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο, καθώς η κυκλοφορία είχε καταστεί δύσκολη λόγω φερτών υλικών στο οδόστρωμα.

Την ίδια ώρα, συνεργεία επιχειρούν για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και μεταφορές πολιτών σε ασφαλή σημεία, ενώ ο Δήμος Ηρακλείου έχει διαθέσει μηχανήματα έργου για την υποστήριξη της Πυροσβεστικής.

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης έχουν καταγραφεί αυξημένες στάθμες υδάτων και προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Για την προστασία των πολιτών, έχουν εκδοθεί διαδοχικά μηνύματα από το 112. Στις 09:34 ζητήθηκε ο περιορισμός των μετακινήσεων στον οικισμό Μινώα Πεδιάδας, στις 10:02 στον Δήμο Αγίου Νικολάου και στις 11:09 στις περιοχές Μαλάδες και Φοινικιά.

Απαγόρευση πρόσβασης σε επικίνδυνες περιοχές

Σε προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας προχώρησε η Περιφέρεια Κρήτης, λόγω του κινδύνου κατολισθήσεων, καταπτώσεων βράχων και πλημμυρικών φαινομένων.

Η απόφαση, που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αφορά το σύνολο του νησιού και βασίζεται στο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ, καθώς και στην κήρυξη της Κρήτης σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού (Red Code).

Η απαγόρευση αφορά, μεταξύ άλλων, φαράγγια, φυσιολατρικά μονοπάτια, ορειβατικές και περιπατητικές διαδρομές, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου Ε4, καθώς και περιοχές με έντονο ανάγλυφο.

Το μέτρο ισχύει από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 30 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026.

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Οι αρμόδιες υπηρεσίες παραμένουν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να επιχειρούν όπου απαιτείται.

Παράλληλα, συνεδριάζουν τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας Ηρακλείου και Λασιθίου, με αντικείμενο την αποτίμηση της κατάστασης και τον συντονισμό των ενεργειών για την αντιμετώπιση των φαινομένων.

Οι Αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές όπου έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ