Με μεγάλη επιτυχία σε μια κατάμεστη αίθουσα έγινε η εκδήλωση για την κοπή της πίτας του συνδέσμου διαιτητών ποδοσφαίρου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα περιλάμβανε και βραβεύσεις διαιτητών που αποχώρησαν από την ενεργό δράση αλλά και προσώπων με προσφορά στον χώρο.
Ο πρόεδρος του συνδέσμου Χαράλαμπος Κωστούδης για την εκδήλωση αλλά και θέματα της διαιτησίας γενικότερα επισήμανε στο metrosport.gr:
«Ο σύνδεσμος συμπληρώνει 81 χρόνια συνεχούς και παρουσίας, αποτελώντας τον πρώτο σε αριθμό μελών πανελλαδικά με 260 ενεργά μέλη.
Προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε με διάφορες δραστηριότητες την εκπαίδευση των διαιτητών και για παράδειγμα φέραμε την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας να κάνει μάθημα και συγκεκριμένα τους Στεφάν Λανουά, Πάολο Βαλέρι, Ρομπέρτο Αλόνσο Φερνάντες και Δαμιανό Ευθυμιάδη, τον Κύρο Βασσάρα που είναι μια μεγάλη προσωπικότητα και παγκόσμια για να διδάξει στους διαιτητές μας.
Παράλληλα, φέραμε ψυχολόγο, έχουμε δύο γήπεδα ανατολικά και δυτικά και δύο γυμναστές για τις προπονήσεις των διαιτητών, πραγματοποιώντας διάφορες δράσεις με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης των διαιτητών,
Είμαστε ο μοναδικός Σύνδεσμος που πραγματοποιεί κάθε Δευτέρα μάθημα, με διαφορετικό εκπαιδευτή, προσφέροντας συνεχή και ποιοτική επιμόρφωση. Τα παιδιά μας συμμετέχουν στο καλύτερο πρωτάθλημα σε πανελλαδικό επίπεδο, γεγονός που τους βοηθά να εξελίσσονται. Στέλνουμε σε πάρα πολλά γήπεδα παρατηρητές διαιτησίας εκτός από τη δική μας παρουσία.
Στο 50% των γηπέδων υπάρχει άνθρωπος μας που βλέπει τους διαιτητές, τους συμβουλεύει και αξιολογεί την απόδοση τους.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι στη νέα σχολή διαιτησίας εντάχθηκαν 65 νέα άτομα, αριθμός τεράστιος για την εποχή, όταν σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα οι συμμετοχές έφτασαν συνολικά τις 50. Πρόκειται για νέα παιδιά που είναι το μέλλον της διαιτησίας. Εφόσον βρούμε τον τρόπο να τα κρατήσουμε κοντά μας θα έχουμε στο μέλλον πολλούς και καλούς διαιτητές σε ανώτερες κατηγορίες. Αυτός είναι ο στόχος μας να έχουμε περισσότερους διαιτητές και βοηθούς σε ανώτερες κατηγορίες όπως και η διεξαγωγή των πρωταθλημάτων χωρίς διαμαρτυρίες, να υπάρχει καλή απόδοση από τα παιδιά και να είναι ευχαριστημένοι και οι φίλαθλοι και οι παράγοντες».
Για την πετυχημένη εκδήλωση επισήμανε: «Η εκδήλωση σημείωσε τεράστια επιτυχία, με παρουσία πάνω από 250 ατόμων. Φέτος κάναμε πρωτοποριακά πράγματα, τιμώντας για πρώτη φορά εκτός από διαιτητές που αποσύρθηκαν, ανθρώπους που πρόσφεραν επί χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο όπως ο επί σειρά ετών Πρόεδρος της ΕΠΣΜ και Πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Γραμμένος Ευάγγελος, ο Πρόεδρος των προπονητών Ανδριόπουλος Λάμπρος, από την επιτροπή Παρατηρητών της ΕΠΣΜ ο Τσίφκας Στέφανος, Ο Γιώργος Φεστερίδης Πρόεδρος της Λεσχης Αστυνομικών. Ακόμη παλαιοί διαιτητές όπως ο Κυριάκος Βουτσαλάς, ο Στέφανος Τσιρικίδης που δεν χάνει μάθημα κάθε Δευτέρα επί 56 χρόνια και είναι πάντα σε κοπές πίτας και οι Φαναρτζής και Κων Παγώνης που αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση. Ασχολούμαστε πάρα πολλές ώρες ώστε να βελτιώσουμε τη διαιτησία και τις συνθήκες που τα παιδιά αγωνίζονται.
Για περιστατικά βίας ανέφερε: «Τα περιστατικά βίας δεν είναι πολλά αλλά κάποια είναι πάρα πολύ άσχημα. Εχει συνδράμει ο σύνδεσμος νομικά και όλες οι περιπτώσεις οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη. Εγιναν οι απαραίτητες ενέργειες από τον σύνδεσμο με τη νομική κάλυψη αλλά ξέρετε σε αυτές τις περιπτώσεις κινείται αυτεπάγγελτά η αστυνομία και η αθλητική βία».
Για παράπονα ομάδων επισήμανε:
Παράπονα θα υπάρχουν πάντα. Οπως ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να κάνει λάθος, μπορεί να κάνει και ο διαιτητής, όμως τα λάθη είναι ελάχιστα. Πολλές φορές τα παράπονα δεν είναι δίκαια ή σε κάποιες περιπτώσεις τα λάθη μεγεθύνονται. Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι των λαθών και στατιστικά θα υπάρχει κάποιο λάθος, αλλά δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόθεση».
Είστε ευχαριστημένος από την απόδοση των διαιτητών; «Είμαστε ευχαριστημένοι αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, όμως γενικά είμαστε ευχαριστημένοι. Υπάρχει και το αισιόδοξο ότι και τα παιδιά της νέας σχολής έχουν ξεκινήσει με πολλή όρεξη οπότε θα βγουν και νέοι διαιτητές που θα μας βοηθήσουν στα πρωταθλήματα».
Λαζαρίδης: «Μείωση των εξόδων των διαιτητών»
Τεράστια επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση για την κοπή της πίτας του συνδέσμου διαιτητών ποδοσφαίρου Θεσσαλονίκης.
Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του συνδέσμου Κυριάκος Λαζαρίδης επισήμανε: «Χρόνια πολλά σε όλους. Είναι μια εκδήλωση που μας χαροποιεί και την περιμένουμε. Αυτή η παρουσία μας δίνει πολύ μεγάλη χαρά και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε». Ο Κυριάκος Λαζαρίδης έκανε αναφορά στη μείωση των εξόδων των διαιτητών κατά 30% αναλυτικά: «Οι διαιτητές έχουν ομοιόμορφες στολές (από τρεις στολές ο καθένας), μπουφάν που θα δοθεί σε 15 μέρες και θα ακολουθήσουν και τσάντες χορηγών που μας στηρίζουν. Βοηθάμε τον διαιτητή να επιβιώσει οικονομικά στον χώρο. Ελαφρύναμε κατά 30% τα έξοδα του διαιτητή».
Aισιόδοξος ο Νίκος Φιλιππιάδης για τις νέες αξιολογήσεις των διαιτητών της Θεσσαλονίκης
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο τέως πρόεδρος της Ε.Δ/Ε.Π.Σ.Μ και τέως διεθνής διαιτητής Nίκος Φιλιππιάδης , ευχήθηκε στους διαιτητές και στους καλεσμένους χρόνια πολλά, ελπιδοφόρα και ειρηνική τη νέα χρονιά. Απευθυνόμενος δε στους νέους διαιτητές τους αποκάλεσε αυριανή ελπίδα της διαιτησίας της πόλης μας, φάνηκε δε αισιόδοξος για τις νέες αξιολογήσεις των διαιτητών της Θεσσαλονίκης που θα ακολουθήσουν καθώς όπως είπε το είδε το διάβασε πριν από λίγο στα χείλη, στο χαμόγελο του προέδρου της Ε.Π.Σ. Μακεδονίας.
Φαναρτζής και Καραγιαννίδης
O Δημ. Προδαφίκας
Τικόζογλου, Φιλιππιάδης και Καραγιαννίδης
Στους βραβευθέντες ο Κυριάκος Βουτσαλάς
Βράβευση Γιώργου Φεστερίδη
Γραμμένος και Κωστούδης
Ανδριόπουλος και Τζίκας
Ζαχαριάδης και Φιλιππιάδης
Ο Βασίλης Ράπτης
Βράβευση Στέφανου Τσίφκα