Ποιος είναι ο βασιλιάς των ντέρμπι; Ποια ομάδα μπαίνει στα playoffs ως φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου; Το MetroAnalysis δίνει απαντήσεις και σας παρουσιάζει τις επιδόσεις του Big-4 στα μεταξύ τους ντέρμπι στην κανονική περίοδο της Stoiximan Super League.
Το ελληνικό πρωτάθλημα μπαίνει στην τελική ευθεία, με τρεις ομάδες να διεκδικούν τον τίτλο του φετινού πρωταθλητή, στα πιο συναρπαστικά playoffs των τελευταίων ετών, καθώς οι αποστάσεις μεταξύ τους μπορούν να ανατραπούν από αγωνιστική σε αγωνιστική.
Το MetroAnalysis επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα πριν την έναρξη των αγώνων που θα κρίνουν τον πρωταθλητή της σεζόν 2025/26.
Ο βασιλιάς των ντέρμπι
Τις περισσότερες φορές (αν όχι πάντα) οι αριθμοί έρχονται για να επιβεβαιώσουν αυτό που βλέπουμε μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου και τη φετινή σεζόν οι επιδόσεις των ομάδων του Big-4 στα μεταξύ τους ντέρμπι, στο ελληνικό πρωτάθλημα, επιβεβαιώνουν πλήρως τα συμπεράσματα που έχουμε βγάλει για τους τέσσερις «μεγάλους».
Η συγκομιδή του Big-4 στα ντέρμπι της regular season:
|
ΠΑΟΚ |
ΟΣΦΠ |
ΑΕΚ |
ΠΑΟ |
ΠΑΟΚ |
- |
1 |
1 |
3 |
ΟΣΦΠ |
4 |
- |
1 |
4 |
ΑΕΚ |
4 |
4 |
- |
0 |
ΠΑΟ |
3 |
1 |
6 |
- |
Σύνολο: |
11 β. |
6 β. |
8 β. |
7 β. |
Ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική ομάδα που είναι αήττητη στα ντέρμπι, έχοντας μάλιστα εξαιρετική συγκομιδή βαθμών. Ακολουθεί η ΑΕΚ, η οποία εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την κάκιστη σεζόν του Παναθηναϊκού και τον κέρδισε δύο φορές, ενώ ο Ολυμπιακός μετράει, μόλις, μία νίκη στα ντέρμπι.
Τελευταίο αφήσαμε τον Παναθηναϊκό, οποίος παρά τα όσα πέρασε φέτος, με τις αλλαγές προπονητών, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς από τους ερυθρόλευκους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει θέλξει με την απόδοση του ούτε στα ντέρμπι, ούτε συνολικά στη σεζόν, με αποτέλεσμα να είναι εκτός διεκδίκησης του πρωταθλήματος.
Οι επιδόσεις των ομάδων στα ντέρμπι
Ωστόσο, η συγκομιδή βαθμών δεν φανερώνει όλη την αλήθεια, καθώς μια νίκη ή μια ήττα πολλές φορές δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα των ομάδων στο χορτάρι.
Οπότε πάμε να δούμε τι έχουν κάνει οι ομάδες του Big-4 στα μεταξύ τους ντέρμπι στην κανονική περίοδο του ελληνικού πρωταθλήματος.
Οι επιδόσεις του Big-4 στα ντέρμπι στην regular season:
|
ΑΕΚ |
ΟΣΦΠ |
ΠΑΟΚ |
ΠΑΟ |
xG |
5.98 |
7.29 |
6.56 |
4.87 |
xGA |
6.2 |
5.3 |
5.3 |
7.9 |
xGD |
-0.22 |
+1.99 |
+1.36 |
-3.03 |
xG/ματς |
0.99 |
1.21 |
1.09 |
0.81 |
xGA/ματς |
1.03 |
0.88 |
0.88 |
1.31 |
xGD/ματς |
-0.04 |
+0.33 |
+0.22 |
-0.5 |
*Στις επιδόσεις των ομάδων εξαιρούνται οι εκτελέσεις πέναλτι.
Η πρωτοπόρος των playoffs, ΑΕΚ, έχει τους χειρότερους δείκτες, από τους τρεις διεκδικητές του τίτλου, καθώς απειλεί λιγότερο, με 0.99 xGoals
ανά ματς, ενώ ταυτόχρονα απειλείται περισσότερο, με 1.03 xGoals Against ανά αγώνα.
Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα με τις καλύτερες επιδόσεις στα ντέρμπι των Big-4, καθώς είναι πρώτη σε απειλή, με 1.21 xGoals ανά ματς
και παράλληλα δεν επιτρέπει στον αντίπαλό της πολλές μεγάλες ευκαιρίες, με 0.88 xGoals Against ανά αγώνα.
Ο ΠΑΟΚ, από την πλευρά του, έχει να καμαρώνει για το γεγονός ότι, μαζί με τους ερυθρόλευκους, έχει την καλύτερη επίδοση στην απειλή που δέχεται, με 0.88 xGoals Against ανά ματς, ενώ επιθετικά με 1.09 xGoals
ανά αγώνα, έχει την δεύτερη καλύτερη επίδοση στα ντέρμπι των Big-4.
Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός, παρότι έχει συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς από τον Ολυμπιακό στα ντέρμπι, είναι δίκαια εκτός διεκδίκησης πρωταθλήματος, καθώς είναι η ομάδα με τους χειρότερους δείκτες, αφού απειλεί λιγότερους απ’ όλους, ενώ ταυτόχρονα απειλείται περισσότερο από τις υπόλοιπες ομάδες στα playoffs.
Η Ένωση μπορεί να κατάφερε, με το σπαθί της, να τερματίσει στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου και να μπει στα playoffs με διαφορά δύο βαθμών, αλλά οι εμφανίσεις στα ντέρμπι προβληματίζουν. Ωστόσο, στα τελευταία παιχνίδια με τις ομάδες Big-4 έδειξε βελτίωση και μένει να φανεί αν αυτό θα συνεχιστεί και στους κρίσιμους αγώνες των playoffs.
Από την άλλη Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ παλεύουν στήθος με στήθος για το τίτλο του βασιλιά των ντέρμπι, καθώς οι ερυθρόλευκοι έχουν τις καλύτερες επιδόσεις, αλλά οι ασπρόμαυροι έχουν δείξει χαρακτήρα πρωταθλητή, συγκεντρώνοντας τους περισσότερους βαθμούς στα ντέρμπι.
Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός μόνο αδιάφορος δεν θα μπει στα playoffs, καθώς θα διεκδικήσει ένα καλύτερο πλασάρισμα, με όσες πιθανότητες έχει, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να γλυκάνει τους φιλάθλους του για μια σεζόν με πολλές κακές στιγμές και ελάχιστες καλές.
Τελικά, ποιος θα είναι ο πρωταθλητής; Μπορεί τα expected να δίνουν ένα προβάδισμα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, αλλά η ΑΕΚ είναι πρωτοπόρος και παρότι έχει χειρότερους δείκτες από τους άλλους δύο μπορεί να κάνει το unexpected.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube
Βρείτε μας και στο spotify