Ο τίτλος της συνέντευξης, «Γιάννης Σμαραγδής: Ποιοι πολέμησαν την ταινία μου», δεν είναι τυχαίος. Ο δημιουργός περιέγραψε μια δύσκολη και συχνά επώδυνη διαδρομή, κατά την οποία ήρθε αντιμέτωπος με έντονη κριτική από διαφορετικά κέντρα, όχι μόνο καλλιτεχνικά αλλά και ιδεολογικά. Όπως τόνισε, η ταινία δεν αμφισβητήθηκε απλώς ως κινηματογραφικό έργο, αλλά ως αφήγηση της ίδιας της ιστορικής ταυτότητας της χώρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντίδραση που προκάλεσε η ταινία οφείλεται στο γεγονός ότι αγγίζει ευαίσθητες πτυχές της περιόδου μετά την Επανάσταση του 1821, φωτίζοντας τις συγκρούσεις, τα συμφέροντα και τις βαθιές πληγές που συνόδευσαν τη γέννηση του νεοελληνικού κράτους. Ο Καποδίστριας, όπως παρουσιάζεται στο έργο, δεν είναι απλώς ένα ιστορικό πρόσωπο, αλλά σύμβολο μιας Ελλάδας που προσπάθησε να σταθεί όρθια απέναντι σε εσωτερικούς και εξωτερικούς μηχανισμούς πίεσης.
Ο Σμαραγδής υποστήριξε ότι η σύγκρουση γύρω από την ταινία ξεπερνά τον χώρο του σινεμά και αγγίζει βαθύτερα ζητήματα αξιών και εθνικής αυτοσυνειδησίας. «Δεν ήταν μια μάχη για μια ταινία», ανέφερε χαρακτηριστικά, «αλλά για την ψυχή της χώρας, για το πώς αντιλαμβανόμαστε την ελληνικότητα και την ιστορική μας συνέχεια».