Δημητριάδης: «Επρεπε να είναι περισσότερα σωματεία στη γενική συνέλευση»

«Είδαμε που είχαμε αρρυθμίες»
Δημητριάδης: «Επρεπε να είναι περισσότερα σωματεία στη γενική συνέλευση»

Ομόφωνα εγκρίθηκαν από τα σωματεία ο διοικητικός απολογισμός (5/5/2025 – 26/5/2026), ο οικονομικός απολογισμός (1/1/2025 – 31/12/2025) και ο προϋπολογισμός 2027 της ΕΠΣ Μακεδονίας, στην ετήσια γενική της συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας, Σάββας Δημητριάδης στο χαιρετισμό του προς τα σωματεία, ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω τα σωματεία που ήρθαν στη γενική συνέλευση, αν και θα έπρεπε να ήταν περισσότερα, καθώς ενημερώθηκαν αρκετές φορές είτε προσωπικά, είτε μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, είτε από τους συμβούλους της Ένωσης.

Δεν έχουν καταλάβει κάποια σωματεία, το να βγαίνουν στα ΜΜΕ και να διαμαρτύρονται δεν βοηθάει πουθενά. Αυτό που βοηθάει είναι να έρχονται στις γενικές συνελεύσεις και να παίρνουμε όλοι μαζί αποφάσεις για την Ενωση μας.

Ξέχωρα από τους απολογισμούς και τον προϋπολογισμό, θα συζητήσουμε και κάποια σημαντικά θέματα που αφορούν στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Ένωσής μας. Διαπιστώσαμε ότι είχαμε αρρυθμίες και θα προσπαθήσουμε στα επόμενα διοικητικά συμβούλια να τις διορθώσουμε.

Κρατάμε την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα. Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος γυρίζει στις ρίζες του που είναι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και στηρίζει τις ομάδες της γειτονιάς του και του χωριού του, κάτι που αυτό από μόνο του είναι κίνητρο για να βελτιωθούμε όλοι μας.

Για εμάς που είμαστε διοίκηση, ευελπιστούμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο κάποιες ενέργειές μας, έτσι ώστε τα σωματεία μας να έχουν περισσότερα οφέλη και αυτά να φέρουν και άλλους ανθρώπους κοντά στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο».

Εσοδα για τα σωματεία

Σχετικά με τους στόχους της ΕΠΣΜ ο Σάββας Δημητριάδης σημείωσε: «Στόχος μας είναι να αποκτήσουν έσοδα τα σωματεία από καινούργιες δράσεις που θα εκπονήσουμε. Για παράδειγμα μπορούμε να δημιουργήσουμε eshop (ηλεκτρονικές αγορές) με αθλητικές εταιρείες και τα σωματεία μας να έχουν οικονομικά οφέλη. Να μεταφέρουμε τα γραφεία μας στη Μίκρα αξιοποιώντας τα υπάρχοντα ιδιόκτητα γραφεία μας, ώστε να μας επιφέρουν κάποια έσοδα και υπό μορφή παροχών να ενισχύσουμε τα σωματεία μας. Να αξιοποιήσουμε την επισκεψιμότητα του site μας που σε ετήσια βάση έχει περισσότερους από 3.300.000 μοναδικούς επισκέπτες προς όφελος των σωματείων. Ζητάμε τη συνδρομή σας, ώστε αν υπάρχουν κάποια από τα μέλη μας (σωματείων) να μας βοηθήσουν. Είμαστε ανοικτοί σε κάθε είδους προτάσεις για να συνδιαμορφώσουμε προς το καλύτερο την επόμενη μέρα για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Θεσσαλονίκης».

Απολογισμός της αγωνιστικής περιόδου που τελείωσε

Για τα πεπραγμένα του διοικητικού συμβουλίου και τα αριθμητικά δεδομένα των πρωταθλημάτων που διοργάνωσε η ΕΠΣ Μακεδονίας, ο κ. Δημητριάδης τόνισε:

«Στα πρωταθλήματα ανδρών (Α1, Α’, Β’ & Γ’ κατηγορία) δήλωσαν συμμετοχή 153 σωματεία, διεξήχθησαν 1794 αγώνες (1702 την κανονική διάρκεια και 92 play off και play out) και επανορίστηκαν 122 αναβολές αγώνων. Φέτος υπήρξαν play off & play out για 30ή χρονιά, καθώς για πρώτη φορά καθιερώθηκαν στα πρωταθλήματα την περίοδο 1996 – 1997.

Στο κύπελλο δήλωσαν συμμετοχή 100 σωματεία και διεξήχθησαν 101 αγώνες.

Στη 42η διοργάνωση των πρωταθλημάτων Υποδομών της Ένωσης δήλωσαν συμμετοχή 1089 τμήματα σωματείων από Κ 6 έως Κ 17 και διεξήχθησαν περισσότεροι από 4000 αγώνες.

Στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο παλαίμαχων ποδοσφαιριστών δήλωσαν συμμετοχή 13 ομάδες και διεξήχθησαν συνολικά 170 αγώνες».

Ο Πρόεδρος της ΕΠΣΜ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην εκπόνηση για 8η συνεχή χρονιά του προγράμματος ορθοπεδικών επεμβάσεων τραυματισθέντων ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, καθώς υποβλήθηκαν 18 ποδοσφαιριστές σε ορθοπεδικές χειρουργικές επεμβάσεις, η ΕΠΣΜ κατέβαλε το ποσό των 37.269,80 € και, αντίστοιχα, εισέπραξε από τα σωματεία τα ποσοστό τους των 9.281,50 € και προέτρεψε να συμμετέχουν στο πρόγραμμα όλα τα σωματεία γιατί είναι πραγματικά ευεργετικό για τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές και υπάρχουν πολλά οφέλη με πολύ μικρό κόστος.

Φέτος, όπως τόνισε, για πρώτη φορά υπήρξε εκπόνηση προγράμματος σε συνεργασία με ΣΕΦΑΑ / ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ και την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για ταχεία αποκατάσταση τραυματισθέντων ποδοσφαιριστών, ολοκληρώνοντας τις παροχές προς τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, ενώ ανανεώθηκε η συνεργασία με ορθοπεδικούς ιατρούς, φυσικοθεραπευτή και το Ιατρικό Κέντρο «Πλάτων» για τις εξετάσεις τους μετά τους αγώνες.

Υπήρξε συνεργασία με το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης για υποστήριξη του προγράμματος παροχής α’ βοηθειών σ’ όλους τους αγώνες και σ’ όλα τα πρωταθλήματα της ΕΠΣΜ. Η Υγεία των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών ήταν πάντα στις προτεραιότητές μας.

Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αγωνιστική παρουσία των μικτών ομάδων Κ 16, Κ 14 και Κ 15 κορασίδων και στο γεγονός ότι αποφοίτησαν 65 νέοι διαιτητές από τη νέα σχολή διαιτησίας και ότι λειτούργησαν 9 σχολές προπονητών σε συνεργασία με την ΕΠΟ.

Κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου επιβλήθηκαν ποινές σε 21 σωματεία, σε 63 αξιωματούχους, σε 42 προπονητές και σε 481 ποδοσφαιριστές, ενώ υπήρξε θέσπιση της «μπάλας διοργάνωσης» στην Α1 και την Α’ κατηγορία σε συνεργασία με την TW SPORTS.

ΕΠΣΜ και Μίκρα

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Σάββας Δημητριάδης υποστήριξε με έμφαση ότι η διοίκηση έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανακατασκευή των γηπέδων του Αθλητικού Κέντρου στη Μίκρα σε συνεργασία με το Υπουργείο Αθλητισμού και με τα ΕΑΚ Θεσσαλονίκης, όπου σε πρώτη φάση κατά την περσινή περίοδο είχαν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά.

Η Περιφέρεια και η ΕΠΟ

«Ευελπιστούμε και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να συνδράμει σε αυτήν μας την προσπάθεια, προκειμένου να γίνουν περισσότερα έργα» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΠΣΜ Σάββας Δημητριάδης, ενώ σχετικά με την ΕΠΟ επισήμανε: «Σε συνεργασία με την ΕΠΟ φιλοξενήσαμε τη διοργάνωση του τελικού κυπέλλου Ερασιτεχνών και το FIFA Women’s Football Campaign στην Μίκρα, όπου συμμετείχαν 300 κορίτσια 9-16 ετών από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Τον Ιούνιο φιλοξενήσαμε τους αγώνες του 6ου ομίλου της προκριματικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νέων (U19) της UEFA με τη συμμετοχή των εθνικών ομάδων νέων της Ελλάδας, Καζακστάν, Πορτογαλίας και Σερβίας, όπου η εθνική μας εξασφάλισε την πρόκρισή της στη β’ φάση των αγώνων.

Τον Σεπτέμβριο η ΕΠΟ θα γιορτάσει τα 100 χρόνια της από την ίδρυσή της στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συνεδριάσει και η UEFA και τον Οκτώβριο θα αγωνιστεί η Εθνική ομάδα Ανδρών στην πόλη μας, ύστερα από πολλά χρόνια, αντιμετωπίζοντας τους σπουδαίους αντιπάλους Ολλανδία και Γερμανία στην Τούμπα».

Επίσης, συμπλήρωσε ότι υπήρξε αγαστή συνεργασία της ΕΠΣΜ με όλους τους φορείς και απηύθυνε θερμές ευχαριστίες σε όλους τους διευθυντές και αθλητικούς συντάκτες του έντυπου, του ηλεκτρονικού Τύπου, των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών για τη συνεχή κάλυψη και προβολή των αγώνων, των δραστηριοτήτων και των πρωτοβουλιών της Ένωσης και των σωματείων της.

Ο οικονομικός απολογισμός της ΕΠΣΜ

Η λογίστρια της ΕΠΣΜ, Μαρία Ασλάνη παρουσίασε τον οικονομικό απολογισμό και τον προϋπολογισμό του 2027.

Ακολούθησε διάλογος με τους εκπροσώπους των σωματείων όσον αφορά στον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων, της συμμετοχής των νεαρών ποδοσφαιριστών, τις συνθήκες διεξαγωγής των αγώνων, της συνέχισης των συναντήσεων με τα σωματεία, ανά όμιλο ή ανά κατηγορία και υπήρξε ενημέρωση ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα προγραμματιστούν ενημερωτικές συναντήσεις με τα σωματεία για τις μετεγγραφές και για την έγκαιρη εγγραφή των σωματείων στο ηλεκτρονικό μητρώο (e-kouros) της Γ.Γ. Αθλητισμού για το έτος 2026.

Οι ημερομηνίες έναρξης των πρωταθλημάτων και του κυπέλλου της ΕΠΣ Μακεδονίας

Από την ΕΠΣ Μακεδονίας ανακοινώνονται οι ημερομηνίες του Super Cup, της έναρξης των πρωταθλημάτων και του κυπέλλου. Συγκεκριμένα:

Α. SUPER CUP: Φοίνικας Πολίχνης – Δόξα Ασσήρου το Σάββατο 29 Αυγούστου 2026.

Β. ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Α1 Ερασιτεχνική κατηγορία: Σαββατοκύριακο 5 – 6 Σεπτεμβρίου 2026.

Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία: Σαββατοκύριακο 26 – 27 Σεπτεμβρίου 2026.

Β’ και Γ’ Ερασιτεχνική κατηγορία: Σαββατοκύριακο 10 – 11 Οκτωβρίου 2026.

Οι δηλώσεις συμμετοχής στην Α1 Ερασιτεχνική κατηγορία πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2026.

Γ. ΚΥΠΕΛΛΟ

Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία (Υποχρεωτική συμμετοχή): Α’ ΦΑΣΗ: Σαββατοκύριακο 12 – 13 Σεπτεμβρίου 2026. Β΄ΦΑΣΗ: Σαββατοκύριακο 19 – 20 Σεπτεμβρίου 2026.

Β’ & Γ’ Ερασιτεχνική κατηγορία (προαιρετική συμμετοχή): Α’ ΦΑΣΗ: Σαββατοκύριακο 19 – 20 Σεπτεμβρίου 2026. Β’ ΦΑΣΗ: Σαββατοκύριακο 26 – 27 Σεπτεμβρίου 2026

Α1 Ερασιτεχνική κατηγορία (υποχρεωτική συμμετοχή): Εισέρχεται στην Γ’ ΦΑΣΗ των αγώνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ