Ζίβκοβιτς: «Ο Λουτσέσκου είναι ο προπονητής των τίτλων»

Metrosport Team27 Ιουνίου 2021

Συνέντευξη: Γιώργος Καστάνης – Κώστας Πετρωτός - Γιώργος Ζαϊρης

Ηρθε στην Τούμπα το καλοκαίρι του 2019 μετά από εισήγηση του Ραζβάν Λουτσέσκου. Για την ακρίβεια, ο Ρουμάνος προπονητής είχε «ανάψει» το πράσινο φώς για την απόκτηση του Ζίβκοβιτς πολύ νωρίτερα (όπως είχε αποκαλύψει τον Μάρτιο του 2019 η Metrosport), όμως όταν ολοκληρώθηκε η σεζόν, ενεργοποιήθηκε η συνεργασία του ΠΑΟΚ με τον Σέρβο πολύπειρο τερματοφύλακα.

Ο Ζίβκοβιτς ήρθε τότε στην Τούμπα, ο Λουτσέσκου αποχώρησε και οι δυό τους δεν συνεργάστηκαν στον Δικέφαλο. Ηρθε όμως η ώρα να συναντηθούν.

Ο Λουτσέσκου πρόσφατα δήλωσε πως εμπιστεύευται τους Πασχαλάκη και Ζίβκοβιτς και δεν θέλει άλλο γκολκίπερ. Και αυτή τη δήλωση, κλήθηκε να σχολιάσει ο Σέρβος πορτιέρο.

-Είσαι… στρατιώτης της ομάδας, έχεις αγωνιστεί σε πολλά παιχνίδια, σε άλλα όχι, όμως είσαι εκεί πιστός. Είναι μία στάση ζωής και ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας που σε διακρίνει;

-«Η αλήθεια είναι πως σε όλη την διάρκεια της σεζόν που τελείωσε, δεν πρόσεχα τα στατιστικά στοιχεία. Πόσα ματς έπαιξα και πόσα όχι. Αυτό που με ενδιέφερε ήταν να είμαι έτοιμος σε κάθε ματς, ανεξάρτητα από την συμμετοχή μου. Αυτή είναι μία στάση ζωής που την ακολουθώ από τα πρώτα βήματα της επαγγελματικής μου καριέρας. Και έτσι θέλω να συνεχίσω. Το πιο σημαντικό για εμένα, είναι να κερδίζει η ομάδα μου σε κάθε παιχνίδι. Αυτό έχει την μεγαλύτερη σημασία».

-Στήριξες τον Αντριγια Ζίβκοβιτς από την πρώτη στιγμή που ήρθε στον ΠΑΟΚ. Πόσο σημαντική ήταν αυτή η στήριξη για τον συμπαίκτη σου;

-«Είμαι ένας ποδοσφαιριστής που μου αρέσει να στηρίζω όλους τους συμπαίκτες μου, όσους είναι στην ομάδα. Πράγματι όταν ήρθε ο Αντρίγια, του μίλησα για το κλαμπ, την φιλοσοφία που υπάρχει, το πάθος του κόσμου, όλα όσα έπρεπε να γνωρίζει. Πιστεύω ότι ανταποκρίθηκε όπως και όλοι οι παίκτες της ομάδας. Η φιλοσοφία μας είναι απλή: Ολοι για έναν και ένας για όλους. Είναι ένα «μοτό» που ακούσαμε στην ταινία, οι τρείς σωματοφύλακες. Όμως αυτό εφαρμόζουμε στον ΠΑΟΚ. Είτε αφορά την προσπάθεια που κάνουμε μέσα στο γήπεδο, είτε την προσωπική μας ζωή. Στηρίζουμε ο ένας τον άλλο».



-Είσαι δύο χρόνια στην ομάδα, κατέκτησες ένα τρόπαιο, αλήθεια ποια ηταν η καλύτερη στιγμή σου, αυτά τα δύο χρόνια;

-«Εζω ζήσει πολύ ωραίες στιγμές, νίκες, επιτυχίες, υπήρξαν και αποτυχίες. Δεν μπορώ να αποφασίσω ποια ήταν η καλύτερη στιγμή μου. Ο ΠΑΟΚ είναι η οικογένειά μου. Και σε δύσκολες στιγμές, μείναμε ψύχραιμοι και τις ξεπεράσαμε».

-Θα συνεργαστείς με τον Λουτσέσκου τον οποίο γνωρίζεις από την Ξάνθη, τι σημαινει αυτή η συνεργασία; Και κυρίως τι μπορει να δώσει ο Λουτσέσκου σε αυτή τη δεύτερη συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ;

-«Συνεργάστηκα μαζί του στην Ξάνθη, ύστερα ο κύριος Λουτσέσκου πήγε στον ΠΑΟΚ, μετά πήγε στην ομάδα της Αραβίας, όταν είχα έρθει στην Τούμπα. Πήρε τίτλους με τον ΠΑΟΚ, πήρε τίτλους και στην Αραβία. Πολύ απλά, είναι ο προπονητής των τίτλων. Πιστεύω ότι θα δώσει κάτι καινούργιο στην ομάδα, θα είμαστε επιθετικοί, αλλά θα προσέχουμε και την άμυνά μας».



-Πόσο σημαντική είναι για εσένα και τον Πασχαλάκη, η δήλωση του Λουτσέσκου ότι ο ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται να αποκτήσει τερματοφύλακα; Αυτό σημαίνει ότι σας εμπιστεύεται….

«Μου δίνει μεγάλο κίνητρο αυτή η δήλωση του κόουτς, γιατί απλά θα κάνω τα πάντα για να διεκδικήσουμε στόχους με τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Το ίδιο πιστεύω ότι ισχύει και για τον Πασχαλάκη. Ολοι είμαστε σαν οικογένεια. Το πιο σημαντικό είναι να κερδίζουμε σε κάθε παιχνίδι. Θέλω να προσφέρω, αυτό είναι ξεκάθαρο, το αποτέλεσμα είναι το πιο σηματικό. Ολοι αλληλουποστηριζόμαστε».

«ΠΑΟΚ, το…σπίτι μου και ο 12ος παίκτης μας»

-Σε κάθε παιχνίδι του ΠΑΟΚ έβγαζες πάθος από τον πάγκο. Ησουν ο πιο εκδηλωτικός. Γιατί;

-«Ετσι αισθάνομαι το ποδόσφαιρο, ακόμη κι όταν δεν παίζω. Με αυτές τις εκδηλώσεις, ήθελα να δώσω ενέργεια στην ομάδα. Αυτός είμαι εγώ. Πρέπει να πιστεύεις συνέχεια για την νίκη. Πρακτικά είμαι ο ίδιος, είτε παίζω, είτε δεν παίζω».

-Ποια είναι η μεγαλύτερη επιθυμία σου, εδώ στον ΠΑΟΚ;

-«Πρώτα από όλα, επιθυμώ όλοι να είμαστε υγιείς. Και όσοι παίζουμε στον ΠΑΟΚ να προσφέρουμε χωρίς προβλήματα. Η δεύτερη επιθυμία μου, είναι να επιστρέψει στην Τούμπα ο 12ος παίκτης μας. Οι φίλαθλοι μας, είναι η δύναμή μας».

-Πως αισθάνεσαι στη Θεσσαλονίκη, είσαι ευχαριστημένος από όλα όσα σου προσφέρει η ομάδα;

-«Σαν στο… σπίτι μου, σαν να ειμαι στην πατρίδα μου. Ολοι μου φέρθηκαν τέλεια από την πρώτη στιγμή και τους ευχαριστώ θερμά για αυτό».

-Ξέρουμε ότι έχεις βοηθήσει πολλούς νέους παίκτες της ομάδας, λειτουργείς σαν πατέρας μέσα στα αποδυτήρια για τους νεότερους παίκτες;

-«Πέρασα από αυτή την ηλικία, υπήρξαν συμπαίκτες μου, μεγαλύτεροι σε ηλικία που με βοήθησαν και το εκτίμησα. Για αυτό τον λόγο θέλω να βοηθώ τους νέους παίκτες του ΠΑΟΚ. Ολοι τους, είναι πολύ καλά παιδιά, θέλουν να μάθουν, να βελτιωθούν, πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθεια».

«Ο Universal soldier Αντελίνο Βιεϊρίνια»

Ο Ζίβκοβιτς μίλησε με πάθος για την ομάδα του, για τους συμπαίκτες του, έμπειρους και νέους, χαρακτήρισε με μία «ξεχωριστή φράση» τον Αντρε Βιεϊρίνια και εστίασε κυρίως στο οικογενεικό κλίμα που επικρατούσε στον ΠΑΟΚ και θα εξακολουθήσει να υφίσταται και τη νέα σεζόν:

-Αντρε Βιεϊρίνια. Τι θα έλεγες για τον αρχηγό της ομάδας;

«Ό,τι κι αν πω για τον Βιεϊρίνια, θα είναι λίγο. Με μία λέξη, είναι Leader, είναι ηγέτης. Βλέπετε έχει παίξει σε όλες τις θέσεις, εκτός από αυτή του τερματοφύλακα!!! Αν του ζητηθεί, για να βοηθήσει την ομάδα, είμαι βέβαιος ότι θα το κάνει. Εχει μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα. Προσωπικά θα τον παρομοίαζα, μεταφορικά ως «Παγκόσμιο στρατιώτη», universalsoldier, σαν τον Ζαν Κλοντ Bαν Nτaμ. Είναι δίπλα σε όλους και αυτό μετράει».



-Με αυτό το υλικό που έχει ο ΠΑΟΚ μέχρι που μπορεί να φθάσει τη νέα σεζον; Και πόσες προσθήκες χρειάζεται η ομάδα;

-«Πιστεύω και το λέω με όλη την ειλικρίνεια που διαθέτω, πως ο ΠΑΟΚ έχει τους καλύτερους παίκτες σε κάθε θέση. Εχει τους καλύτερους. Οσο για το αν χρειάζεται ενίσχυση η ομάδα, σε αυτή την ερώτηση δεν μπορώ να σας απαντήσω. Είναι μία ερώτηση που αφορά τον προπονητή και την διοίκηση, όχι εμένα που αγωνίζομαι».

-Βαρέλα, Κρέσπο, Ινγκασον, Μιχαηλίδης, Μιχάι. Εχει ο ΠΑΟΚ μία από τις καλύτερες άμυνες στο Πρωτάθλημα;

«Ολοι τους είναι πολύ καλοί παίκτες, με εμπειρία και πολύ μεγάλες ικανότητες, τις οποίες τις δείχνουν στο γήπεδο. Να είστε βέβαιοι πως όλοι οι παίκτες θα δείξουμε πολλά περισσότερα τη νέα σεζόν. Και οι συμπαίκτες μου, που αναφέρατε, είναι όλοι έμπειροι και πολύ καλοί. Ο ΠΑΟΚ έχει την καλύτερη άμυνα».

-Μέχρι πού μπορει να φθάσει ο ΠΑΟΚ στο Κονφερενς Λιγκ;

-«Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά, είναι πως θα προετοιμαζόμαστε κατάλληλα για κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, ανεξάρτητα από τον αντίπαλό μας. Και στο τέλος της σεζόν θα κάνουμε το ταμείο. Ο στόχος μας είναι να κερδίζουμε κάθε παιχνίδι, στο Πρωτάθλημα, το Κύπελλο και την Ευρώπη. Ο ΠΑΟΚ είναι ένα πολύ μεγάλο κλαμπ και θα διεκδικεί τη νίκη σε κάθε ματς. Το ίδιο ισχύει και για την Ευρώπη».

-Οι απαιτήσεις για τη νέα σεζόν είναι αυξημένες. Ποιες είναι οι σκέψεις σου;

-«Όπως σας είπα και νωρίτερα, ο ΠΑΟΚ είναι πολύ μεγάλο κλαμπ και ο στόχος είναι να διεκδικεί όλα τα τρόπαια στην Ελλάδα και παράλληλα να κάνει μία αξιόλογη πορεία στην Ευρώπη. Δεν ξέρω τι θα συμβεί στο μέλλον, υπόσχομαι όμως ότι θα δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας σε κάθε παιχνίδι».

-Ο ΠΑΟΚ έχει και νέους τερματοφύλακες, όπως τον Ταλιχμανίδη. Τον γνωρίζεις πολύ καλά. Ποια είναι η άποψή σου για τον νεαρό συμπαίκτη σου;

-«Ο ΠΑΟΚ έχει στο ρόστερ του, πολλούς νέους παίκτες σε όλες τις θέσεις. Για τον Ταλιχμανίδη ειδικότερα, αφού με ρωτήσατε, δούλεψα μαζί του πριν από δύο χρόνια και όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε. Ηταν παιδί όταν ήρθα στον ΠΑΟΚ πριν από δύο χρόνια, τώρα πλέον είναι άνδρας, ωρίμασε, έγινε καλύτερος. Και μπορει να γίνει ακόμη καλύτερος. Πρέπει να έχει υπομονή, να περιμένει την ευκαιρία του, ποτέ άλλωστε δεν γνωρίζεις τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Είναι νέος, συνεχώς μαθαίνει, τον υποστηρίξαμε με τον Πασχαλάκη και αυτό πιστεύω ότι αναγνωρίζεται. Ο ΠΑΟΚ έχει νέους γκολκίπερ που μπορούν να παίξουν και να περιμένουν τις ευκαιρίες τους. Αλλωστε ο προπονητής είναι ο αρμόδιος και αποφασίζει για κάθε παίκτη ξεχωριστά».

«Εμαθα από τον Γκαρσία, αξίζει πολλά σαν κόουτς»

Ο Ζίβκοβιτς κλήθηκε να σχολιάσει, μετά από ερώτηση που του έθεσε η Metrosport και την συνεργασία του με τον Πάμπλο Γκαρσία:

- Πάμπλο Γκαρσία. Ανελαβε την ομάδα σε μία δύσκολη περίοδο, κατέκτησε το Κύπελλο, ενώ παράλληλα η ομάδα τερμάτισε στη δευτερη θέση. Πως θα χαρακτήριζες τον Γκαρσία;

-«Τι μπορώ να πω αλήθεια για τον Πάμπλο Γκαρσία. Ότι κι αν αναφέρω θα είναι λίγο. Ηταν ευχαρίστησή μου που δούλεψα μαζί του. Πήρε το Κύπελλο με την ομάδα, μετά τα τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα που είχε κατακτήσει με την ομάδα Νέων του ΠΑΟΚ. Εμαθα πολλά από τον Πάμπλο Γκαρσία, στο χρονικό διάστημα που ήταν στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Η διοίκηση αποφάσισε να γίνουν αλλαγές στην τεχνική ηγεσία. Του εύχομαι ειλικρινά τα καλύτερα, γιατί είναι ένας άνθρωπος και ένας προπονητής που το αξίζει».



Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.