Ζέρβας-Εργαζόμενοι: Τι απαντούν για το πρόβλημα καθαριότητας

Metrosport Team30 Νοεμβρίου 2022

Στο Metropolis 95,5 και στην εκπομπή “Στη Σέντρα” μίλησαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας αλλά και ο πρόεδρος των εργαζομένων του Δήμου, Κώστας Φουντούκης, για το θέμα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες με την αποκομιδή των σκουπιδιών στον Δήμο και την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων τις τελευταίες ημέρες. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν μπουφάν, σκουφιά, γάντια.

Ο κ. Ζέρβας στις δηλώσεις του στο κορυφαίο αθλητικό ραδιόφωνο είπε τα εξής: “Δεν είμαι καλά με όλα όσα συμβαίνουν. Είναι μία αποχή, δεν είναι καν απεργία, πηγαίνουν στους χώρους εργασίας, δεν εργάζονται και αμείβονται. Επικαλούνται την έλλειψη μέσω ατομικής προστασίας. Ας δούμε τι συμβαίνει. Οι εργαζόμενοι στον δήμο όπως και σε πολλές υπηρεσίες πρέπει να έχουν μέσα που να τους προστατεύουν. Μπότες, γάντια, γυαλιά, γιλέκα. Είναι υποχρέωση να τους παρέχει τα πάντα ο εργοδότης. Όταν είχαμε παραλάβει το 2019 δεν τα είχαν. Τα περισσότερα τα έχουν, κάποια τα οποία δεν υπήρχαν κάναμε ένα τεράστιο διαγωνισμό που δεν είναι εύκολος να γίνει. Εντούτοις έχει λήξει ο διαγωνισμός, μιλάμε για δέκα προμηθευτές που θα αναλάβουν να τα δώσουν για προϊόντα που αντιστοιχούν σε εκατοντάδες κωδικούς. Υπογράφουν οι ανάδοχοι και από την άλλη εβδομάδα θα πάρουν οι εργαζόμενοι τα μέσα ατομικής προστασίας. Για κάποια, τα οποία δεν τα είχαν στο παρελθόν, τους αναγνωρίσαμε και τα χρήματα που είχαν βάλει από την τσέπη τους. Και είπαμε ότι ο δήμος είναι σε θέση να καταβάλει εντός του Δεκεμβρίου ένα ποσό της τάξεως των 200 ευρώ για κάθε εργαζόμενο. Επειδή εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερα, τους είπαμε: Πηγαίνετε δικαστικά και εάν προκύψει διαφορετική δαπάνη, εμείς ευχαρίστως θα καταβάλουμε τα ποσά, για τα οποία θα αποφασίσει η δικαιοσύνη.

Υπήρξε αντίρρηση για τις αμοιβές τις Κυριακές. Εγώ είμαι δίκαιος. Τις Κυριακές όποιος δουλεύει πρέπει να αμείβεται. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα εργάζονται 365 ημέρες τον χρόνο. Όποιος δουλεύει Κυριακή θα δουλεύει με απολαβές της τάξεως του 75%.

Ο πυρήνας των δίκαιων διεκδικήσεων, είναι αυτός. Τους τα κάλυψα. Κάποιοι πήραν από την τσέπη τους τα εξαρτήματα. Το κομμάτι που είναι σημαντικό, τα καλύπτουμε. Εγώ τα εγκρίνω και τα επαυξάνω. Εδώ και πολύ καιρό, είχαμε τις αποχές. Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου όσοι απείχαν, πληρώνονταν με 75%. Αυτό δεν αντέχει σε καμία λογική. Θέλω να είμαι εντάξει απέναντί τους. Έκαναν αποχή την Κυριακή και ακολούθησαν και την Δευτέρα και την Τρίτη. Και με 124 ψήφους σε σύνολο 2000 μελών, πήραν μία απόφαση να συνεχιστεί η αποχή έως την Παρασκευή. Λένε πως ο Ζέρβας δεν είναι αξιόπιστος, αλλά αυτό είναι λάθος. Εγώ τιμώ κάθε εργαζόμενο, εμείς σαν διοίκηση προμηθευτήκαμε 90 νέα οχήματα. Προμηθεύσαμε σακούλες, σκούπες. Το να παίζεται παραμονές Χριστουγέννων αυτό το παιχνίδι είναι λάθος. Μπορεί να θέλουν να πλήξουν τον Ζέρβα. Μπορεί να θέλουν να κάνουν αντιπολίτευση. Κάποιοι έρχονται και λένε πως ο Ζέρβας δεν είναι ικανός να μαζέψει τα σκουπίδια. Υπήρξα δίκαιος και σαφής. Απέφυγα πωλώσεις. Παραβιάζονται όμως κόκκινες γραμμές, με αυτή την συμπεριφορά.

Τα μπουφάν θα το έχουν σε μία εβδομάδα, ένα μήνα. Το δικαίωμα της απεργίας είναι ιερό. Αν απεργείς γιατί δεν θεωρείς αξιόπιστο τον απέναντί του, αυτό είναι τραβηγμένο.

- Υπάρχει πολιτικός δάκτυλος πίσω από αυτή την κίνηση;

“Εγώ παρουσιάζω τα γεγονότα. Προσπαθούν να πλήξουν ένα δήμαρχο, έγινε και σε προκατόχους μου. Αυτό είναι πολύ άσχημο, στο επιχειρείν. Δεν μπορεί ο δήμαρχος να δίνει λύσεις για βασικά θέματα και για ένα μπουφάν που θα έρθει σε λίγο καιρό, να γίνετε αποχή. Εγώ κάνω την έκκληση να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Αν δεν τα καταφέρω να είμαι συνεπής, ας έρθουμε εδώ να συζητήσουμε ξανά.

124 άτομα αποφάσισαν χθες να είναι η Θεσσαλονίκη με αυτή την εικόνα. Η διοίκησή μου προσέφυγε στα δικαστήρια. Αυτά που τους είπα κατίδίαν, όλα αυτά, θα πρέπει να καταλήξουμε πως δεν πρέπει να γίνονται σε βάρος της πόλης. Το να λογοδοτώ για πράγματα που έχω κάνει είναι αδιανόητο”.

Στη συνέχεια ο Κώστας Φουντούκης πρόσθεσε: «Αυτή η κατάσταση συμβαίνει εδώ και τρία χρόνια και συνεχίζεται και όχι μόνο δεν έχουν καταλήξει οι περιβόητοι διαγωνισμοί αλλά υπάρχουν και χρωστούμενα από το 2020 και μετά. Τελευταία είχαμε δύο συνεχόμενες στάσεις εργασίας για θέματα βασικά των εργαζομένων. Εμείς από θέση υπευθυνότητας απέναντι στην πόλη, θα συνεδριάσουμε για να μπορέσουμε να συμμαζέψουμε την κατάσταση γιατί υπάρχουν έκτακτα καιρικά φαινόμενα και στο πλαίσιο αυτό θέλουμε να καλύψουμε την πόλη και τους δημότες. 

Ο δήμαρχος ρίχνει λάδι στη φωτιά και το μόνο που κάνει ο κύριος Ζέρβας είναι να γυρίζει στα κανάλια. Οι κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει από πριν το καλοκαίρι και από τον Σεπτέμβριο κάναμε τις απεργίες την Κυριακή και περιμέναμε κάποιες δεσμεύσεις. Εμείς δεν παρεμποδίσαμε ποτέ κανέναν να εργαστεί, δεν εξυπηρετούμε μικροπολιτικές. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. ζήτησε να σταματήσουν οι αποχές. Η καθαρή πόλη είναι ευθύνη του Δημάρχου, η διοίκηση του Δήμου είναι υπεύθυνη για τις παροχές που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι και όχι να τα βάζουν από την τσέπη τους οι εργαζόμενοι. Εμείς την πόλη δεν θα την αφήσουμε γυμνή».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.