Ζάγκας: «Έβρεξε τον χειμώνα άρα δεν θα έχουμε πυρκαγιές; Ακριβώς το αντίθετο!»

Metrosport Team21 Ιουλίου 2022

Ο καθηγητής Γεωπονίας-Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ, Θεόδωρος Ζάγκας, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» και τον Metropolis 95.5 τονίζοντας την σημασία της πρόληψης όσον αφορά το «παραδοσιακό» πλέον θέμα των θερινών πυρκαγιών, ενώ ανέφερε και τους λόγους 

Για τις λανθασμένες εκτιμήσεις των επιστημόνων σχετικά με το ότι οι φετινές βροχές θα βοηθούσαν στο να μην υπάρξουν πυρκαγιές
: «Δέχτηκα τηλεφώνημα από δημοσιογράφο, για να παραθέσω την άποψή μου σχετικά με την εκτίμηση κάποιων επιστημόνων, κορυφαίων μάλιστα, που προέβλεπαν πως φέτος θα είχαμε ελάχιστες έως και καθόλου πυρκαγιές επειδή έβρεξε έντονα τον χειμώνα. Διαφωνούσα και διαφωνώ κάθετα, αφού οι βροχές βοηθούν στο να δημιουργηθούν εστίες φωτιάς λόγω του ότι η βλάστηση φουντώνει και η καύσιμη ύλη αυξάνεται.Επομένως περιμένω ανάλογο ή και χειρότερο καλοκαίρι από το περσινό.»

Για την σημασία της πρόληψης και το πως επιτυγχάνεται: 
«Πρόληψη, πρόληψη και ξανά πρόληψη. Αυτή είναι η μαγική λέξη. Πρέπει να εξαντλήσουμε τα όρια, αλλιώς θα έιμαστε στο ίδιο έργο θεατές κάθε χρόνο. Δημιουργείται βιομάζα από τα νεκρά δέντρα η οποία είναι εύφλεκτο υλικό. Πρέπει να αφαιρούμε τα νεκρά δέντρα, ακόμα και κάποια ζωντανά αφού σε κάποια δημιουργούνται μύκητες οι οποίοι βοηθούν και αυτοί στην εξάπλωση της φωτιάς. Πρέπει να αφουγκραζόμαστε τα δάση, να τα καλλιεργούμε και να τα παρακολουθούμε. Οφείλουμε να αφαιρούμε την βιομάζα και να τα επιτηρούμε 24 ώρες το 24ωρο και στον πρώτο καπνό να επεμβαίνουμε άμεσα και αν χρειαστεί να καλούμε ενισχύσεις, ώστε να προλάβουμε την φωτιά σε στάδιο που μπορούμε να την σβήσουμε μόνο με μάνικες, πριν ξεπεράσει τα 1,5-2 μέτρα δηλαδή.

Για το πόσο παρατημένα είναι τα ελληνικά δάση και πόσο επικίνδυνο είναι αυτό
: «Κάναμε μια έρευνα στο Σέιχ Σου πέρσι. Υπήρχαν 53 δέντρα ενώ κανονικά έπρεπε να υπάρχουν μόλις 5. Το 90% ήταν νεκρά δέντρα, ξεραμένα. Μόνο κλαδιά. Δεν προσφέρουν δηλαδή τίποτα, αλλά αποτελούν πολύ σημαντικό κίνδυνο σε περίπτωση που ξεσπάσει φωτιά.  Εδώ πέρσι ξέσπασε πυρκαγιά, δίπλα στον Περιφερειακό, δίπλα στην πυροσβεστική και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα.»

Τέλος, για την πρότασή του όσον αφορά τα μέτρα προστασίας:
«Εγώ έχω προετίνει έδω και 35 χρόνια με κάθε επισημότητα να υιοθετήσουμε το μοντέλο της Κύπρου. Διαρκής επιτήρηση. Άμεση επέμβαση με μικρές ειδικευμένες ομάδες των 4 ατόμων που θα έχουν στην κατοχή τους δεξαμενές χωρητικότητας 1000 λίτρων και κατάλληλο εξοπλισμό. Να πέφτουν να σβήνουν τη φωτιά, να έρχεται ενίσχυση σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουν και σε 15-20 λεπτά να σβήνει. Αν ξεπεράσει αυτό το χρονικό όριο, δεν σβήνει με τίποτα. Είναι δηλαδή πολύ σημαντική η ταχύτητα και η εγρήγορση.»

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.