ΥΠΕΞ: Συνεχής διαστρέβλωση της πραγματικότητας από Τσαβούσογλου, για τα περί «τουρκικής μειονότητας»

Metrosport Team30 Μαΐου 2021

Η ιδιωτική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Κομοτηνή, ολοκληρώθηκε σε πλαίσιο προκλήσεων και επιμονής περί «τουρκικής μειονότητας».

Ο κ. Τσαβούσογλου επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο, το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο «Τζελάλ Μπαγιάρ», γευμάτισε με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας στον οικισμό Θάμνα και επισκέφθηκε τον τάφο του πρώην βουλευτή Ροδόπης, Αχμέτ Σαδίκ, όπου κατέθεσε στεφάνι, τελέστηκε προσευχή και φύτεψε ένα πλατάνι.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, σε σχήμα περιορισμένης σύνθεσης, αύριο στις 11:00. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Οι δηλώσεις στον Τύπο αναμένεται να λάβουν χώρα γύρω στις 13:15.

«Η Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες της συνθήκης της Λωζάννης που υπέγραψε»


Μετά τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου για «τουρκικά μειονοτικά Γυμνάσια», το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε υπογραμμίζοντας: «Η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη. Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους. Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους. Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

Τσαβούσογλου: «Επισκεφθήκαμε Τουρκικό γυμνάσιο»

Δείχνοντας εξ αρχής τις προθέσεις του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου λίγο μετά τις 10:00 όταν και προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη, έκανε μία προκλητική αναφορά μέσω Twitter κάνοντας λόγο για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη.

Μετά την Αλεξανδρούπολη, η πολυπληθής ακολουθία του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, κατευθύνθηκε στην Κομοτηνή και το τουρκικό προξενείο της πόλης, όπου ο Τσαβούσογλου είχε επαφές με τον πρόξενο Μουράτ Ομέρογλου και με τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, Ιμπραήμ Σερήφ και Αχμέτ Μετέ. Οι ψευτομουφτήδες αποτελούν την προμετωπίδα των τουρκικών επιδιώξεων και σχεδιασμών στη Θράκη και οι κύριοι εκφραστές της πολιτικής της Άγκυρας μαζί με το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής.

Στα θέματα που έθεσαν οι ψευτομουφτήδες ήταν και αυτό της καθυστέρησης πληρωμών όσων βιοπορίζονται από μυστικά κονδύλια του τουρκικού υπ. Εξωτερικών, για να δηλώνουν δηλαδή «καταπιεσμένοι» από τις ελληνικές Αρχές.

Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας σχολίασε στο Twitter: «Το έργο των Μουφτήδων συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση και ενίσχυση της ενότητας και αλληλεγγύης της τουρκικής μειονότητας».

Μετά τις επαφές του στο τουρκικό προξενείο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, βρέθηκε στο μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο της Κομοτηνής, όπου συνομίλησε με προσωπικό και μαθητές, θέτοντας θέμα αμοιβαίας παρουσίας Τούρκων καθηγητών στην Ελλάδα και Ελλήνων στην Τουρκία.

Στο Twitter ο Τσαβούσογλου έγραψε:

«Επισκεφθήκαμε το Γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ, ένα από τα δύο Τουρκικά μειονοτικά γυμνάσια. Είναι σημαντικό για τα παιδιά μας να λαμβάνουν εκπαίδευση υπό τις καλύτερες συνθήκες στη μητρική τους γλώσσα σε όλες τις ηλικίες. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την επίλυση προβλημάτων τους».

Πηγή: Protothema.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.