Υπάρχει ακόμη χρόνος για να αλλάξει ο ΠΑΟΚ με ποιοτικές μεταγραφές...

Στέλιος Γρηγοριάδης05 Αυγούστου 2021

Με ένα μόνο επίσημο ματς είναι πολύ νωρίς για να προδικάσουμε πώς θα εξελιχθεί η σεζόν για τον ΠΑΟΚ, αλλά καθόλου νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα, με παρονόμαστη πάντα το γεγονός ότι η ομάδα βρίσκεται ακόμη σε φάση προετοιμασίας.

1. Θα έρθουν αγώνες που θα θαυμάσουμε τον Πασχαλάκη για τις εξαιρετικές επεμβάσεις του, δύσκολα, όμως, θα έρθει μια μεγάλη χρονική περίοδος για να αισθανθούμε εμείς και, πολύ περισσότερο, οι συμπαίκτες του, σιγουριά. Μάλλον βιάστηκε να πει ο Λουτσέσκου ότι δεν χρειάζεται τερματοφύλακα, γνωστού όντος άλλωστε ότι ο Ζίβκοβιτς δεν είναι καλύτερος του Πασχαλάκη.

2. Δεξιό μπακ-χαφ ο ΠΑΟΚ δεν έχει. Είναι φως φανάρι ότι ούτε ο Ροντρίγκο, ούτε ο Τέιλορ μπορούν να ανταποκριθούν σε υψηλές απαιτήσεις.

3. Δεν έχει, όμως, ούτε αριστερό. Οση ποιότητα και εμπειρία κι αν διαθέτει ο Βιειρίνια, είναι ανθρωπίνως αδύνατο πλέον να ανεβοκατεβαίνει συνεχώς την πλευρά.

4. Μάταια περιμένει ποιοτικά στοιχεία στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ από τον Εσίτι ο Λουτσέσκου. Ξέρουμε όλοι ότι όσο φιλότιμο και θέληση να “βγάλει”, δεν είναι ο χαφ μιας ομάδας που φιλοδοξεί να πετύχει το νταμπλ.

5. Στη μεσαία γραμμή δεν υπάρχει ούτε ίχνος δημιουργίας. Μόνο ο Σβαμπ είναι ικανός να βγάλει αξιόλογες πάσες. Εν αναμονή του “κανονικού” Κούρτιτς, που προχθές, με την είσοδό του “συμμάζεψε” την ομάδα, φαίνεται ότι είναι ματαιπονία να περιμένει κανείς από τον Καγκάβα κάτι που προ πολλού έπαψε να μπορεί, αλλά και από τον Μπίσεσβαρ να δίνει τις λύσεις στις δύσκολες στιγμές. Ο Μπίσεσβαρ δεν ήταν βασικός ούτε καν στη διετία των νταμπλ. Και έχουν περάσει από τότε δύο χρόνια και πάμε στην πορεία για τρίτο.

6. Οι δύο κορυφαίοι παίκτες του περισνού ΠΑΟΚ, ο Ζίβκοβιτς και ο Τζόλης, δεν έχουν καμία σχέση με τους καλούς εαυτούς τους. Ο Σέρβος ξέρουμε ποιος είναι και κάποια στιγμή είναι σίγουρο ότι θα αρχίσει πάλι να δείχνει την αξία του. Ο πιτσιρικάς, όμως, φαίνεται πνιγμένος από το άγχος. Πέρσι που δεν περίμενε κανείς να αποδείξει τίποτε και έπαιζε ανέμελα και με ενθουσιασμό, “πετούσε”. Από τη στιγμή που, λόγω των προσόντων του, φορτώθηκε ευθύνες δυσανάλογες της ηλικίας και της εμπειρίας του, “λύγισε”. Ευθύνη του Λουτσέσκου είναι να βρει τρόπο να τους “ανεβάσει”, γιατί χωρίς αυτούς τους δύο ο ΠΑΟΚ επιθετικά θα είναι περίπου ανύπαρκτος.

7. Ανύπαρκτος, στην κυριολεξία, όμως, είναι μέχρι στιγμής ο Ελ Καντουρί. Προχθές, σε ρόλο πλάγιου, εξαφανίστηκε από το γήπεδο. Στις λίγες φορές που κάτι προσπάθησε να κάνει, έμοιαζε να είχε παίξει δύο ματς σερί και συνέχιζε απ’ ευθείας σε ένα τρίτο. Ισως πρέπει να καταλάβει ο Λουτσέσκου, ότι κάποιοι παίκτες τον βοήθησαν να πάρει τα δύο νταμπλ, αλλά ο χρόνος δεν λυπήθηκε κανέναν.

8. Ακούσαμε πολλές φορές μέχρι σήμερα από τον Ρουμάνο τεχνικό ότι θα γίνουν μεταγραφές που θα προσθέσουν ποιοτικά χαρακτηριστικά που λείπουν από την ομάδα. Για τον Κούρτιτς, θα δούμε. Αλλά μέχρι τώρα μόνο ο Ολιβέιρα είναι ο παίκτης που έβαλε στο ρόστερ κάτι διαφορετικό από αυτά που διαθέτει ο άλλος φορ, ο Σφιντέρσκι. Κατά τα άλλα, δεν φαίνεται πουθενά ότι ο ΠΑΟΚ έχει ενισχυθεί και έχει αλλάξει πρόσωπο.

Το πιο βασικό απ’ όλα, που λες και γίνεται επίτηδες, είναι ότι δεν αποκτώνται χαφ δημιουργικοί. Χαφ που να “δένουν” την άμυνα με την επίθεση, που να έχουν ανασταλτικά προσόντα, αλλά ταυτόχρονα να μπορούν να κάνουν παιχνίδι. Πώς θα παίξεις κυριαρχικό ποδόσφαιρο, αν δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις την μπάλα; Πώς θα φτάσεις στο γκολ αν δεν μπορείς να δημιουργήσεις ευκαιρίες με ωραίους συνδυασμούς;

Υπάρχει χρόνος για να αποδεθχεί ο Λουτσέσκου όλα όσα βλέπουμε. Αυτός σίγουρα βλέπει (και ζει, καθημερινά) περισσότερα. Μπορεί, λοιπόν, να “γεμίσει” το ρόστερ του ΠΑΟΚ με ποιότητα, εκεί που λείπει, αρκεί να το ζητήσει επιτακτικά από τον Ιβάν Σαββίδη. Δεν είναι η εικόνα της ομάδας στο πρώτο επίσημο ματς που δημιουργεί αυτή την αναγκαιότητα. Είναι οι αυτονόητες διαπιστώσεις για τις μειωμένες δυνατότητες αρκετών από τους παίκτες στους οποίους αρχικά είχε αποφάσισει να ποντάρει με κλειστά μάτια...

ΥΓ. Μακάρι να διαψευστούν στην πορεία όλες αυτές οι επισημάνσεις. Πρέπει, όμως, να κατατίθενται τώρα, όσο είναι νωρίς. Τώρα που υπάρχει ακόμη η δυνατότητα για διορθωτικές κινήσεις. Τώρα που δεν είναι αργά για δάκρυα...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.