Υπεύθυνος Ακαδημιών Γυναικών: «Ο ΠΑΟΚ πάντα θα είναι πιο μπροστά από όλους»

Κωστής Παναγιώτου28 Φεβρουαρίου 2022

Η άνοδος του γυναικείου ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια, τα επαγγελματικά πρότυπα που ακολουθεί η ακαδημία του ΠΑΟΚ στις γυναίκες, η σωστή ενημέρωση που πρέπει να έχουν οι γονείς ώστε να προστατεύουν τα παιδιά τους, αλλά και η ευθύνη των υπεύθυνων των ακαδημιών ως την ενημέρωσή τους.

Για όλα αυτά και άλλα πολλά μίλησε αποκλειστικά στο Metrosport.gr και στον Κωστή Παναγιώτου ο Υπεύθυνος των Ακαδημιών του ΠΑΟΚ στις γυναίκες, Αντώνης Κιουρεξίδης.

Η ακαδημία γυναικών του ΠΑΟΚ πήρε φέτος σάρκα και οστά και λειτουργεί για πρώτη φορά κάτω από την ασπρόμαυρη ομπρέλα και τη τεχνογνωσία των παραγόντων που στελεχώνουν τη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου του Δικεφάλου.

«Η ακαδημία ως ΠΑΟΚ είναι καινούρια, μέχρι τώρα δεν ήμασταν ΠΑΟΚ υπήρχαν συνεργαζόμενες ακαδημίες με τους Λέοντες, τους Αετούς, πρώτη χρονιά κάνουμε ακαδημίες ΠΑΟΚ στις γυναίκες. Η ακαδημία ανήκει στον ΑΣ.

Ξεκινήσαμε από τις 6 Σεπτεμβρίου 2021 αυτή την προσπάθεια. Αυτή τη στιγμή έχουμε στη δύναμη μας περίπου 35 κορίτσια, τα περισσότερα είναι στην ηλικία των 13-14 ετών. Τόσο η Κ-16, όσο και η Κ-12 συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΜ.

Τα τμήματα ξεκινούν από 8 έως 16 ετών, με τα παιδιά να κάνουν το επόμενο βήμα στην πρώτη ομάδα ή πηγαίνουν κάπου να παίξουν δανεικές, όπως λειτουργεί η ακαδημία του ΠΑΟΚ στους άνδρες.

Οι προπονήσεις γίνονται στα γήπεδα του κ. Μούντα στους Κανονιέρηδες, έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τον ιδιοκτήτη. Μάλιστα, πρόσφατα μας έδωσε και γυμναστήριο, στο οποίο τα παιδία κάνουν με ειδικό γυμναστή, ανάλογα με την ηλικία τους.

Η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ καλή, αν αναλογιστούμε πως ζούμε στην εποχή του κορονοϊού».

*Ο Αντώνης Κιουρεξίδης


«Από την αρχή της χρονιάς έχουμε τεχνικό διευθυντή»

Το γυναίκειο ποδόσφαιρο παγκοσμίως ζει τη δική του άνθιση. Στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ υπάρχουν κορίτσια που τα επόμενα χρόνια μπορούν να γίνουν διεθνείς και να βοηθήσουν την Εθνική Ελλάδας.

«Υπάρχει φοβερό ταλέντο και το μέλλον του ποδοσφαίρου τα επόμενα 6-7 χρόνια, σύμφωνα με την FIFA, θα είναι στο γυναικείο ποδόσφαιρο, γιατί το ζητάνε διαφημιστές και οι πάντες. Εκεί που διαφήμιζαν τον Ρονάλντο και το Μέσι, θα διαφημίζουν γυναικεία προϊόντα, με τις αντίστοιχες αθλήτριες του ποδοσφαίρου».

Η λειτουργία των ακαδημιών και της γυναικείας ομάδας του Δικεφάλου δεν είναι υπόθεση ενός ανθρώπου, όλοι μαζί εργάζονται ώστε να λειτουργούν όλα σε επαγγελματικά πρότυπα.

«Ο έφορος του γυναικείου ποδοσφαίρου στον ΠΑΟΚ είναι ο Κώστας Βαρδαλής, οποίος ασχολείται ενεργά και με την ακαδημία. Ο πρόεδρος του ΑΣ, Θανάσης Κατσαρής, μας βοηθάει πάρα πολύ, το ίδιο ο αντιπρόεδρος ο Δημοκράτης Παπαδόπουλος και ο Άκης Πεκιάρης. Επίσης, έχουμε άψογη συνεργασία με την πρώτη ομάδα, με τον προπονητή της, Λευτέρη Κανάτα, και τον τεχνικό διευθυντή Διαμαντή Διαμαντή, οποίος είναι και τεχνικός διευθυντής στην ακαδημία.

Από την αρχή της χρονιάς έχουμε τεχνικό διευθυντή, οποίος έχει ενεργό ρόλο όπως σας είπα και με την ακαδημία. Την ακαδημία την τρέχουμε όλοι μαζί, δεν είμαι μόνος μου. Είμαι εγώ, ο τεχνικός διευθυντής, ο πρώτος προπονητής, ο έφορος, οι προπονητές των ακαδημίων.

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας έρχεται και παρακολουθεί προπονήσεις των ακαδημιών, μαζί με τον προπονητή της Κ-16, Ευάγγελο Κλείτσα, και την Νένα Τερζοπούλου, η οποία είναι στην Κ-12, υπάρχει μεγάλο προπονητικό επιτελείο»

*Αριστερά η Νένα Τερζοπούλου, στο κέντρο ο Λευτέρης Κανάτας, δεξιά ο Ευάγγελος Κλείτσας 

«Οι ακαδημίες λειτουργούν με επαγγελματικά πρότυπα, με προσωπικές θυσίες και αμισθί»

Ο ΠΑΟΚ έχει συνολικά 15 διεθνείς αθλήτριες, από την Εθνική Νεανίδων και Κορασίδων μέχρι την Εθνική ομάδα των γυναικών. Ο μεγάλος στόχος των ακαδημιών, πέρα από το να ετοιμάσει τις αυριανές πρωταθλήτριες, είναι να μάθει στα παιδιά το ευ αγωνίζεσθε.

«Ο στόχος μας είναι να βγάλουμε καλά παιδιά, να αγωνίζονται και να μάθουν να λειτουργούν με το ευ αγωνίζεσθε. Στη συνέχεια θέλουμε να ετοιμάσουμε και τις επόμενες πρωταθλήτριες τόσο για τον ΠΑΟΚ, που στο γυναικείο ποδόσφαιρο είναι μόνιμος πρωταθλητής, όσο και για τις Εθνικές ομάδες.

Έχουμε την τεχνογνωσία από τη συμμετοχή μας στο Champions League πάρα πολλά χρόνια. Συνέχεια εξελισσόμαστε. Παρότι είμαστε ερασιτεχνική ομάδα, είμαστε η μοναδική ομάδα που από την πρώτη ομάδα μέχρι τις ακαδημίες λειτουργεί με επαγγελματικά πρότυπα, με προσωπικές θυσίες και αμισθί. Εγώ δεν αμείβομαι, ο τεχνικός διευθυντής το ίδιο. Ο προπονητής για αυτά που αμείβεται κάνει τα διπλάσια και τριπλάσια. Ο έφορος και ο ΑΣ είναι χορηγός μας.

Εγώ προσωπικά το απολαμβάνω, από παιδί είμαι μέσα στον ΠΑΟΚ, δεν με νοιάζει πόσα θα χάσω, δεν αισθάνομαι πως χάνω, γιατί κανείς δεν χάνει από τον ΠΑΟΚ.

Το κάνω με αγάπη και ειδικά για τα παιδιά, έχω μια αδυναμία ως πατέρας, με συγκινεί αυτή τη στιγμή πολύ περισσότερο από το αντρικό, γιατί είναι πιο γνήσιο, δεν είναι τόσο επαγγελματικό όπως είναι με τα αγόρια και τους άντρες, ακόμα και η βία που υπάρχει».

«Ο ΠΑΟΚ πάντα θα είναι πιο μπροστά από όλους»

Η γυναικεία ομάδα του ΠΑΟΚ στο ποδόσφαιρο είναι το τμήμα που έχει φέρει τους περισσότερος τίτλους στο σύλλογο από το πρώτο έτος της ίδρυσής του. Έχει κατακτήσει συνολικά 16 πρωταθλήματα και 6 Κύπελλά από το 2002 μέχρι σήμερα.

«Αυτή η ομάδα είναι το τμήμα που έχει πάρει τους περισσότερους τίτλους ο ΠΑΟΚ, σε όλα τα αθλήματα. Πολλοί λένε πως εύκολα κατακτάς το πρωτάθλημα, επειδή δεν υπάρχει ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός ή η ΑΕΚ. Υπάρχουν, όμως, άλλες πάρα πολύ καλές ομάδες από τη Νότια Ελλάδα, ο Εργοτέλης, ο ΟΦΗ, η Χαλκίδα. Οι τίτλοι οφείλονται στη δουλειά που γίνεται και αυτό θα φανεί και στην εξέλιξη των επόμενων ετών ακόμα περισσότερο. Ήδη ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ ξεκίνησαν, ο Ολυμπιακός το πιθανότερο είναι να μπει άμεσα.

Αλλά θα είμαστε πάντα πιο έτοιμοι και πιο μπροστά από όλους αυτούς, γιατί ασχολούμαστε πολλά άτομα με άψογη συνεργασία. Το τονίζω αυτό, γιατί είναι δύσκολο όταν εμπλέκονται πολλοί άνθρωποι να υπάρχει άψογη συνεργασία».

«Το χειρότερο πράγμα στις ακαδημίες, σε όλα τα αθλήματα, είναι το κυλικείο, γιατί εκεί μαζεύονται οι γονείς»

Ο φανατισμός και η βία πάντα ήταν και είναι ακόμη το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός αθλητισμός.

«Εμείς και πριν από το δυσάρεστο γεγονός, με τη δολοφονία του Άλκη, προσπαθούσαμε να μάθουμε στα παιδιά το ευ αγωνίζεσθε. Μας ενδιαφέρει τα παιδιά να μην φανατίζονται, από τη διοίκηση μέχρι και το τελευταίο άνθρωπο που είναι μέσα στην ομάδα.

Δεν μας αρέσει ο φανατισμός, ειδικά στα παιδιά. Δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι, όλοι υποστηρίζουμε κάποια ομάδα. Σε δικούς μας αγώνες δεν υπήρξε ποτέ κάποιο περιστατικό βίας».

Στο τέλος της συζήτησής μας ανοίξαμε το κεφάλαιο γονείς και ακαδημίες. Η ενημέρωση των γονέων είναι το πιο σημαντικό και το δύσκολο κομμάτι μιας ακαδημίας και στον ΠΑΟΚ έχουν τη δική τους φιλοσοφία πάνω σε αυτό.

«Το χειρότερο πράγμα στις ακαδημίες, σε όλα τα αθλήματα, είναι το κυλικείο, γιατί εκεί μαζεύονται οι γονείς, ενώ οι γονείς κάνουν τόσες θυσίες για τα παιδιά τους, πολλές φορές άθελα τους ψάχνουν δικαιολογίες.

Οι γονείς είναι οι ήρωες, ειδικά με τα σημερινά δεδομένα, μερικές φορές όμως κάνουν κάποια λάθη και επεμβαίνουν, αλλά για αυτό είμαστε εδώ εμείς. Στον ΠΑΟΚ θέλουμε να περάσουμε τη δική μας φιλοσοφία.

Απλά ορισμένοι γονείς είναι ανενημέρωτοι, φταίμε και εμείς οι υπεύθυνοι που δεν ενημερώνουμε τους γονείς. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι αυτό με τους γονείς.

Πιστεύω πως αν όλοι υπεύθυνοι των ακαδημιών ενημερώναμε τους γονείς που αρχίζουν και που τελειώνουν οι δικές τους υποχρεώσεις, ώστε να καταλάβουν ποιος είναι ο ρόλος τους όταν φέρνουν το παιδί τους σε μια ακαδημία, τότε θα άλλαζαν πολλά προς την αντιμετώπιση τους.

Τα περιστατικά έφερε το παιδί του ο φίλος του τάδε και βάζουν το δικό του παιδί αντί για το δικό μου, δεν υπάρχουν σε εμάς και για αυτό ο ΠΑΟΚ πάει μπροστά, δεν είναι τυχαίο. Αυτό που αξίζεις αυτό θα πάρεις, γιατί αλλιώς χαλάει το παιδί, μαθαίνει το παιδί να έχει μια δικαιολογία και να νομίζει πως το αδίκησαν, ενώ στην ουσία δεν το έβαλες στη διαδικασία να δουλέψει παραπάνω. Στις δικές μας ακαδημίες κάθε δύο εβδομάδες έρχεται ο τεχνικός διευθυντής και μπορεί να μιλήσει με τους γονείς.

Και εμείς ερασιτέχνες παράγοντες είμαστε, αλλά πρώτα φτιάχνουμε το δικό μας μυαλό και μετά το παρουσιάζουμε με τέτοιο τρόπο στους γονείς, ώστε να καταλάβουν το πλαίσιο και τις γραμμές που λειτουργούμε.

Ο προπονητής που έχουμε στην ακαδημία είναι καθηγητής ψυχολογίας σε τέσσερα σχολεία. Έχει σπουδάσει ψυχολογία αθλητισμού με αντικείμενο το ποδόσφαιρο. Δύσκολα βρίσκεις τέτοιο προπονητή. Ο κ.Κλείτσας εκτός από καλός προπονητής ο είναι και φοβερός παιδαγωγός.

Η κ. Νένα είναι καλή προπονήτρια και πολύ εξελίξιμη, ήταν αθλήτρια στο γυναικείο ποδόσφαιρο επί σειρά ετών και χρόνια τώρα βρίσκεται στις ακαδημίες. Ο κ. Κανάτας που είναι προπονητής στη γυναικεία ομάδα του ΠΑΟΚ, οποίος είχε κάνει τρομερή δουλειά στους Λέοντες, βγάζοντας 9-10 διεθνείς αθλήτριες. Ο κ. Διαμαντής τρέχει την ακαδημία και το γυναικείο τμήμα της ομάδας.

Μετά είναι ο έφορος μας και τελευταίος εγώ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι τεχνοκράτες και όλοι στον ΠΑΟΚ έχουμε την τεχνογνωσία. Είμαστε ένα καλοκουρδισμένο ρολόι και αυτό βγαίνει προς τα έξω και θα βγει ακόμα πιο πολύ τα επόμενα χρόνια».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.