Άρη, πρόσεξε λίγο την άμυνα σου

Παναγιώτα Χαλκιά25 Φεβρουαρίου 2020

Ο Άρης έφυγε με το βαθμό της ισοπαλίας από τη Λαμία. Αποτέλεσμα το οποίο εν τέλει δεν τον έβαλε σε περιπέτειες αφού ναι μεν άφησε και πάλι βαθμούς εκτός έδρας αλλά χάρη στην νίκη του Ατρομήτου επί της Ξάνθης «κλείδωσε» τη θέση του στα πλέι οφ του πρωταθλήματος.

Οι παίκτες του Μίκαελ Ένινγκ φάνηκε πως ξέχασαν να μπουν στο γήπεδο. Ειδικά στο πρώτο μέρος είναι αδύνατον να βρεις έναν παίκτη που να ανταποκρίθηκε στα λεγόμενα του προπονητή. Ούτε μια σωστή πάσα, ούτε μια ενέργεια καλή και πολλές χαμένες προσωπικές μονομαχίες. Οι «κίτρινοι έμοιαζαν να έχουν πετάξει λευκή πετσέτα όμως ξαφνικά ανέβασαν στροφές και με ένα τρίλεπτο φωτιά απέδειξαν την ποιότητα τους στο χορτάρι, ισοφάρισαν και θα μπορούσαν να έχουν φύγει με το διπλό.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε και πάλι η άμυνα. Η Λαμία πάτησε 13 φορές στην περιοχή και βρήκε δύο εύκολα γκολ. Κάτι που δεν γίνεται πρώτη φορά και ιδίως στα παιχνίδια μακριά από το «Κλεάνθης Βικελίδης». Το πρόσωπο του Άρη συχνά είναι αντίθετο όταν αγωνίζεται μακριά από το «σπίτι» του και ο προβληματισμός για τις αμυντικές του αδυναμίες είναι λογικός.

Τον έχουν μυριστεί οι αντίπαλοι

Ο ερχομός του Μίκαελ Ένινγκ άλλαξε τον Άρη, ο οποίος από καλή ομάδα έγινε μια σοβαρή ομάδα που ξέρει τι ζητά στον αγωνιστικό χώρο. Ο Γερμανός τεχνικός ξεκαθάρισε από την αρχή ότι είναι λάτρης του γρήγορου και όμορφου ποδοσφαίρου και δε δίστασε να πει ότι προτιμά το 5-4 από το 1-0. Μείωσε τις αποστάσεις μεταξύ των γραμμών και κατάφερε να πείσει τους παίκτες του ότι η άμυνα είναι αναγκαίο κακό.

Η αμυντική λειτουργία βελτιώθηκε αλλά τρωτά σημεία υπάρχουν. Οι «κίτρινοι» αιμορραγούν στην καρδιά της άμυνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις στημένες φάσεις ο αντίπαλος βρίσκει κενό χώρο ανάμεσα στα δύο στόπερ και ιδίως στο πρώτο δοκάρι.

Το 2-3 από τη Λάρισα

Το 2-1 του ΟΦΗ στο Ηράκλειο

Το 1-0 και το 2-0 του Ολυμπιακού

Το 2-0 της Λαμίας


Ένα ακόμη πρόβλημα είναι η απουσία συχνά παίκτη στο ύψος της μεγάλης περιοχής, ο οποίος θα υποδεχθεί την μπάλα και θα την βγάλει από την άμυνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αντίπαλοι να βρίσκουν ελεύθερο πεδίο και να σουτάρουν.

Το γκολ του ΟΦΗ

Το προβάδισμα του Πανιωνίου

Το 1-0 του Παναιτωλικού

Ένα ακόμη μειονέκτημα της άμυνας των «κιτρίνων» είναι το αριστερό άκρο. Ο Μιχάι Κόρχουτ δείχνει πως χρειάζεται βοήθεια, μετρά συνεχόμενα λεπτά και κάποια στιγμή θα «σκάσει».

Το γκολ της ισοφάρισης της Λάρισας

Το γκολ της ισοφάρισης του Ολυμπιακού

Το 2-1 από τον Αστέρα Τρίπολης

Το 1-1 του ΟΦΗ στο Ηράκλειο

Γίνεται ευάλωτος μακριά από το «σπίτι» του

Ο αριθμός των τελικών του αντιπάλου στα εκτός έδρας παιχνίδια τρομάζει. ΑΕΚ και ΟΦΗ απείλησαν 14 φορές την εστία, επίδοση που είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής. Η Λαμία έφτασε στην εστία του Κουέστα 13 φορές ενώ ακολουθούν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ με 11 και ο Παναθηναϊκός με 10. Ατρόμητος και ΝΠΣ Βόλος μέτρησαν εννέα τελικές, οχτώ η Ξάνθη και ο Αστέρας, επτά η Λάρισα, έξι ο Πανιώνιος και μια λιγότερη ο Παναιτωλικός. Συνολικά οι αντίπαλοι του Άρη έχουν σημειώσει 19 τέρματα, έχουν καταγράψει 125 τελικές και χρειάζονται μόλις 6.5 προσπάθειες για να βρουν δίχτυα.

Οι 85 εντός περιοχής

Οι αντίπαλοι πατούν εύκολα στην περιοχή. Σε 13 παιχνίδια οι αντίπαλες ομάδες έχουν 60 σουτ εντός μεγάλης περιοχής και 25 κεφαλιές.

Δύναμη του το «Κλεάνθης Βικελίδης»

Στο «σπίτι» του τα δεδομένα αλλάζουν. Οι αντίπαλοι απομακρύνονται από την περιοχή και βρίσκουν πιο δύσκολα το δρόμο προς τα δίχτυα. Ο ΠΑΟΚ απείλησε 12 φορές την εστία, 11 ο Παναθηναϊκός και 10 ο ΝΠΣ Βόλος και ο Αστέρας Τρίπολης. Οχτώ τελικές μέτρησε ο Ολυμπιακός, έξι Λάρισα και ΟΦΗ και πέντε Παναιτωλικός, Λαμία και ΑΕΚ ενώ μία λιγότερη είχε ο Πανιώνιος. Συνολικά οι αντίπαλοι του Άρη έχουν παραβιάσει 11 φορές την εστία, έχουν καταγράψει 86 τελικές και χρειάζονται 7.8 προσπάθειες για να σημειώσουν κάποιο τέρμα.

Οι 48 εκτός περιοχής

Οι αντίπαλοι πατούν δύσκολα περιοχή. Η άμυνα είναι πιο συμπαθής, οι ελεύθεροι χώροι περιορίζονται και οι αντίπαλες ομάδες προσπαθούν να βρουν το δρόμο προς τα δίχτυα με σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν επιχειρήσει 48 σουτ εκτός περιοχής ενώ μόλις 20 εντός.

Ανέπαφη εστία

Η αμυντική βελτίωση στα εντός έδρας παιχνίδια είναι αισθητή. Οι αντίπαλοι δυσκολεύονται να ανοίξουν την άμυνα, να βρουν κενούς χώρους και να σημειώσουν κάποιο τέρμα. Στα παιχνίδια του στο «Κλ. Βικελίδης» ο Άρης έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία του στα πέντε από τα 12. Παναθηναϊκός, Παναιτωλικός, ΝΠΣ Βόλος, Ξάνθη και Πανιώνιος δεν έχουν βρει δίχτυα.

Του έχει δώσει τους περισσότερους βαθμούς

Το Χαριλάου είναι η δύναμη του και τον κρατά στην πρώτη πεντάδα. Εντός έδρας οι «κίτρινοι» έχουν συγκεντρώσει 23 βαθμούς μετρώντας επτά νίκες και δύο ισοπαλίες ενώ εκτός έχουν συγκεντρώσει 11 βαθμούς έχοντας μια νίκη και oχτώ ισοπαλίες.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.