VIRAL: «Προφητικό» βίντεο του Μπάιντεν από το 1997 για Ρωσία και ΝΑΤΟ

Metrosport Team08 Μαρτίου 2022

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα «προφητικό» βίντεο του Τζο Μπάιντεν από το 1997 όπου προειδοποιούσε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πει ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ για χώρες της Βαλτικής, όπως η Εσθονία, Λετονία και η Λιθουανία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιθετικότητα από τη Ρωσία.

«Πιστεύω ότι ένα μέρος όπου θα μπορούσε να προκληθεί η μεγαλύτερη αναστάτωση βραχυπρόθεσμα όσον αφορά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που δεν έχει να κάνει με την ικανότητα ή την ετοιμότητα της χώρας να ενταχθεί, θα ήταν η αποδοχή των κρατών της Βαλτικής, από άποψη σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ΗΠΑ-Ρωσίας» είπε μεταξύ άλλων ο Μπάιντεν στην ομιλία του.

Ωστόσο, ο τότε γερουσιαστής του Ντέλαγουερ έλεγε ότι δεν εννοεί στρατιωτικά αντίποινα.

«Αν υπήρχε ποτέ κάτι που θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία, εάν επρόκειτο να ανατραπεί, από την άποψη μιας εχθρικής αντίδρασης της Ρωσίας, δεν εννοώ στρατιωτική, θα ήταν αυτό» τόνισε τότε ο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πολιτικός είχε εκφράσει την αισιοδοξία του λέγοντας ότι η Ρωσία θα έβλεπε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ ήταν προς το συμφέρον της στην ουσία, όσον αφορά στην ασφάλεια.

«Θα το λύσουμε το θέμα σε βαθμό που η Ρωσία θα αισθάνεται άνετα και θα έχει αποδειχθεί ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι τελικά προς το συμφέρον της για την επέκταση της σταθερότητας» υπογράμμισε.

Κλείνοντας, ο Μπάιντεν προέβλεψε ότι οι χώρες της Βαλτικής θα μπορούσαν να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ.

«Προσδοκώ και ελπίζω στο εγγύς μέλλον, δηλαδή μέχρι το τέλος του αιώνα ή και λίγο αργότερα, οι χώρες της Βαλτικής να γίνουν δεκτές στο ΝΑΤΟ. Αν ακόμη θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, πιστεύω ότι θα γίνει» ανέφερε ο Μπάιντεν.

Το βίντεο που έχει γίνει viral είναι από ομιλία του Τζο Μπάιντεν στο Ατλαντικό Συμβούλιο των ΗΠΑ στις 18 Ιουνίου 1997. Από τη στιγμή που ανέβηκε στο twitter τη Δευτέρα (7/3) έχει καταγράψει περισσότερες από 1,8 εκατ. θεάσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΤΖΟ ΜΠΑΪΝΤΕΝ

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.