Βία: Επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης

Κυριάκος Θωμαϊδης13 Φεβρουαρίου 2022

Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για αυστηροποίηση των ποινών στα κρούσματα οπαδικής και νεανικής βίας, αντιμετωπίστηκαν δικαιολογημένα με επιφύλαξη.

Αλλωστε υπάρχει και το προηγούμενο: Η κυβέρνηση Καραμανλή προ δεκαπενταετίας εφάρμοσε το πιο αυστηρό πλαίσιο ποινών για τους χούλιγκανς. Το αυστηρότερο εκείνη την εποχή στην Ευρώπη.

Υφυπουργός Αθλητισμού ήταν ο Γιώργος Ορφανός, ο οποίος έφερε το ιδιώνυμο στον αθλητισμό. Δηλαδή καμία τιμωρία, όσο μικρή και να είναι, ούτε αναστέλλεται ούτε μετατρέπεται ούτε εξαγοράζεται. Κατευθείαν στη φυλακή.

Μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, τους επόμενους μήνες τα κρούσματα βίας στα γήπεδα μειώθηκαν τόσο πολύ που εντυπωσιάστηκαν ακόμη και εκείνοι, οι οποίοι αντιμετώπισαν με επιφυλάξεις το μέτρο.

Πριν την εκπνοή της θητείας της κυβέρνησης Καραμανλή, η σκυτάλη στο υφυπουργείο Αθλητισμού άλλαξε. Ανέλαβε ο Γιάννης Ιωαννίδης. Υπό την σκιά των αντιδράσεων των συνδέσμων φιλάθλων, κατάργησε το νόμο Ορφανού και επανέφερε σε ισχύ το νόμο που προϋπήρχε. Δηλαδή να υπάρχει δυνατότητα αναστολής για όποιον κατηγορείται για επεισόδια.

Στις εκλογές του 2009 ο Γιώργος Ορφανός και ο Γιάννης Ιωαννίδης κατήλθαν στην ίδια εκλογική περιφέρεια, στην Α’ Θεσσαλονίκης. Ο Ορφανός δεν εξελέγη και ο Ιωαννίδης εξελέγη. Τι μήνυμα πήραν οι πολιτικοί από την κοινωνία; Ο αυστηρός Ορφανός πήγε σπίτι του και ο επιεικής Ιωαννίδης υπερψηφίστηκε! Θέλετε κι άλλο παράδειγμα;

Ο Γιάννης Πανούσης είναι ο πλέον καταξιωμένος καθηγητής Εγκληματολογίας στην Ελλάδα. Η επιστημονική επάρκειά του και μόνο, αρκεί για να προσεγγίσει το πρόβλημα της οπαδικής βίας καλύτερα από τον καθένα.

Σε αυτή τη λογική, πριν από μία δεκαετία, ανέλαβε πρόεδρος της ανώτατης κρατικής αρχής για τη βία, της ΔΕΑΒ (Διαρκής Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Βίας).

Όταν τον ρώτησαν αν θα μπορέσει να πετύχει στο έργο του, απάντησε αφοπλιστικά: «Θα το επιδιώξω. Δίνω στον εαυτό μου προθεσμία έξι μηνών. Αν δεν τα καταφέρω, θα παραιτηθώ».

Ο Γιάννης Πανούσης σε έξι μήνες παραιτήθηκε από τη ΔΕΑΒ.

Προ επταετίας, ο κ. Πανούσης ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Όταν είδε τα γηπεδικά κρούσματα βίας, πρόβλεψε ότι σύντομα «θα έχουμε φόνο». Δυστυχώς δικαιώθηκε.

Τον ρώτησαν προχτές αν είναι αισιόδοξος ότι κάτι θα γίνει. Μήπως και το αίμα του Αλκη αλλάξει την κατάσταση.

Απάντησε: «Πρόκειται για λερναία ύδρα. Κόβεις το ένα κεφάλι και εμφανίζονται 25. Κάθαρση εν κινήσει δεν γίνεται. Όλα αυτά τα μέτρα είναι της στιγμής πυροτεχνήματα για να ηρεμήσει ο κόσμος. Λυπάμαι, αλλά δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος πως θα γίνει κάτι».

Οι περιπέτειες του Γιώργου Ορφανού και του Γιάννη Πανούση δίνουν απαντήσεις σε όσους πιστεύουν ότι τα επικοινωνιακά σόου με τις καταδρομικές αστυνομικές επιχειρήσεις σε συνδέσμους φιλάθλων, θα είναι η αρχή του τέλους για τον χουλιγκανισμό.

Δυστυχώς πλανώνται πλάνην οικτράν γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση, παρότι το ιδιώνυμο επανήλθε από τον Σεπτέμβριο του 2021. Μέχρι να ξανακαταργηθεί.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.