Βελτίωση έχει, σταθερότητα θέλει

Γιώργος Στράντζαλης15 Δεκεμβρίου 2021

Αύριο, με τον αγώνα εναντίον του ΟΦΗ, στο Ηράκλειο, ο Αρης μπαίνει στον δεύτερο γύρο της κανονικής διάρκειας του Πρωταθλήματος. 

Ενας γύρος όπου κάθε 90άλεπτο μετράει και κρίνει τους στόχους μίας ολόκληρης χρονιάς. Παιχνίδι που φεύγει, δεν ξανά έρχεται. Συνεπώς, το κάθε 90άλεπτο από εδώ και στο εξής μετράει παραπάνω.

Ο α’ γύρος ολοκληρώθηκε με τον εκτός έδρας αγώνα στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” και οι 13 αγώνες αποτελούν ένα ικανό δείγμα για τα πεπραγμένα της ομάδας του Άκη Μάντζιου, η οποία μπορεί να μπήκε στο φετινό μαραθώνιο του Πρωταθλήματος με το βάρος των μείον έξι βαθμών, αλλά κοιτάζοντας κανείς τους αριθμούς της καταλήγει στο συμπέρασμα ότι (σε πολλούς τομείς) είναι βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι. Σε σχέση με πέρυσι, ο Αρης παρουσιάζει επιθετική βελτίωση. 

Αν και δεν έχει βρει ακόμη τη λύση στο εύκολο γκολ, παραμένει μία επικίνδυνη ομάδα στο δημιουργικό κομμάτι. Αυτό αποτυπώνεται μέσα από τις 157 τελικές προσπάθειες, στατιστικό που την κατατάσσει στη 2η θέση με επτά λιγότερες προσπάθειες από τον Ολυμπιακό, μια φύσει επιθετική ομάδα. Βέβαια, από αυτές τις 157 τελικές έχει αξιοποιήσει ελάχιστες κι εδώ αναδεικνύεται το μεγάλο του πρόβλημα, το γκολ. 

Δεν έχει την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα, κάτι το οποίο πρέπει να βελτιώσει στον δεύτερο γύρο. Είναι επίσης μια ομάδα που κυκλοφορεί την μπάλα στο γήπεδο, έχει κυριαρχικές τάσεις και επιδιώκει μέσα από το passing game να επιβάλει τον ρυθμό της. Αυτό είναι και ενδεικτικό στοιχείο της ποιότητας που διαθέτει ως σύνολο. 

Εχει 840 μεταβιβάσεις, 75 λιγότερες από τον ΠΑΟΚ που βρίσκεται στην πρώτη θέση της συγκεκριμένης στατιστικής κατηγορίας. Όσο περισσότερο έχεις την μπάλα στα πόδια σου βέβαια, σε τόσα περισσότερα λάθη μπορεί να υποπέσεις. Και ο Αρης είναι η αλήθεια ότι κάνει πολλά καθώς έχει μόλις έξι λιγότερα (582) από τον Παναθηναϊκό. 

Αυτό που μας δίδαξε επίσης ο α’ γύρος, είναι πως οι Κιτρινόμαυροι στηρίζουν το πλάνο τους και κυρίως τον τρόπο ανάπτυξης στο τρανζίσιον παιχνίδι μέσα την πίεση και από τα πολλά κλεψίματα ψηλά. Για την ακρίβεια, έχουν τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα της Super League με 364 στον αριθμό. Στοιχείο στο οποίο ξεχώρισαν και την περσινή σεζόν.

Αμυντικά μπορεί να μην δέχονται πολλές τελικές, αλλά βάσει στατιστικής δέχονται πολλές επικίνδυνες φάσεις και μάλιστα πολλές από αυτές καταλήγουν στα δίχτυα.

Βαθμολογικά δεν μπορεί να προκύψει σύγκριση με πέρυσι, διότι εκκρεμεί η απόφαση του CAS για τους μείον έξι βαθμούς. Ακόμη και με αυτούς στην πλάτη του όμως, ο Αρης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα play off. Αυτό το κατάφερε μέσα από τον χαρακτήρα που έδειξε σε καταστάσεις κρίσης και την αντίδραση που έβγαλε ως ομάδα στα δύσκολα. 

Ασφαλώς “πέταξε” βαθμούς… εκτός προγράμματος, αλλά το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει (και μέσα από τους αριθμούς) είναι ότι ο Αρης παρουσιάζει συνεχώς βελτίωση και πατάει πάνω στην περσινή του δομή, που τον έκανε να ξεχωρίσει, αλλά αυτό που χρειάζεται να έχει στον β’ γύρο είναι σταθερότητα και περισσότερη διάρκεια.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.