Βάζει τη σφραγίδα του ο Ενινγκ στον Αρη

Metrosport Team10 Ιανουαρίου 2020

Επιβλητικός, σοβαρός και ξέροντας τι θέλει και πώς θα το πάρει στο γήπεδο, ο Αρης νίκησε (και) στην Ξάνθη και απέκτησε προβάδισμα πρόκρισης για τη φάση των “8” του Κυπέλλου Ελλάδας. Μία νίκη η οποία έρχεται ως συνέχεια αυτής απέναντι στον ΠΑΟΚ και η γένει παρουσία της ομάδας στα τελευταία παιχνίδια επιβεβαιώνει την αγωνιστική της άνοδο.

Το πρόσημο για τον Αρη με τον Ένινγκ στον πάγκο είναι άκρως θετικό. Σε 12 αγώνες με τον γερμανό τεχνικό ηττήθηκε μόνο στο Ηράκλειο, έδειξε ότι διαθέτει μέταλλο στα λεγόμενα “μεγάλα παιχνίδια” (βλ. ΠΑΟΚ, αήττητος στο Λεκανοπέδιο), πείθει τον κόσμο του πως μπορεί να ξαναγίνει… Αρης και αρχίζει να αποκτά τη σφραγίδα του προπονητή. Ο ίδιος μπορεί μετά τα παιχνίδια να εμφανίζεται ρεαλιστής και να απαιτεί ακόμα περισσότερα από την ομάδα του, αλλά είναι προφανές πλέον, τόσο από την εικόνα της όσο και από τα αποτελέσματα, πως φέρει τη σφραγίδα του. Μάλιστα, παρ’ όλο που το ρόστερ έχεις τις ελλείψεις του και χρειάζεται ενίσχυση με συγκεκριμένες θέσεις, είναι ευδιάκριτα τα στοιχεία που δείχνουν πως αρχίζει ήδη να δημιουργείται ένας Αρης ανταγωνιστικός, που ανταποκρίνεται στις υψηλές προσδοκίες, και ένας Αρης ο οποίος επιτέλους μαθαίνει να μην αδικεί τον εαυτό του.

Η “Μ” παραθέτει τα πέντε σημάδια που αποδεικνύουν την αγωνιστική μετάλλαξη του Αρη και έχουν να κάνουν με τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το παιχνίδι και τη φιλοσοφία του Ένινγκ.

1. Επιθετική λειτουργία 

Ο Αρης έχει αποκτήσει άκρως αποδοτική επιθετική λειτουργία, άμεσα συνυφασμένη με την ποιότητα που διακρίνει μεσοεπιθετικά το κιτρινόμαυρο ρόστερ. Ο Ένινγκ φαίνεται πως έχει βρει την απαραίτητη χημεία και προσπαθεί με τη χρησιμοποίηση όλων των ποιοτικών παικτών να δημιουργήσει μια επίθεση-φωτιά. Ο Αρης αποδεικνύει στα τελευταία ματς την αποτελεσματικότητά του στις τελικές που δημιουργεί, απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίζει τους αγώνες, με δεδομένο ότι στο ξεκίνημα της σεζόν η μη αξιοποίηση της τελικής προσπάθειας τον “πλήγωσε”. Σε 12 αγώνες με τον Ένινγκ στον πάγκο ο Αρης έχει πετύχει 20 γκολ και δεν τυχαίο ότι είναι πλέον η 3η πιο παραγωγική ομάδα της Super League.

2. Αμυντική λειτουργία

Στην εκκίνηση της φετινής Super League ο Αρης έδειξε να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην αμυντική λειτουργία, σε μεγάλο βαθμό όμως αυτά τα προβλήματα έχουν ελαχιστοποιηθεί και μεσοαμυντικά οι κιτρινόμαυροι βγάζουν ένα πιο στιβαρό πρόσωπο. Μπορεί αυτό να μην αποτυπώνεται σε τόσο μεγάλο βαθμό από το πόσες φορές η ομάδα έχει κρατήσει το “μηδέν” στην εστία της, σε κάθε περίπτωση όμως αποτυπώνεται από τις τελικές προσπάθειες των αντιπάλων οι οποίες έχουν ελαχιστοποιηθεί. Σε αυτό έχουν συμβάλει ποδοσφαιριστές-κλειδιά, όπως είναι ο Σάσα στον κεντρικό άξονα, η παρουσία του Δεληζήση στο κέντρο της άμυνας και το… κόλπο, που έπιασε, με τον Ρόουζ στα άκρα. Σε κάθε περίπτωση βέβαια και το γεγονός ότι έχει βελτιωθεί η συνολική αμυντική λειτουργία, η οποία ξεκινά από την επίθεση.

3. Αγωνιστική πειθαρχία 

Επειτα από πολύ καιρό ο Αρης εκπέμπει πειθαρχία εντός γηπέδου. Ένα στοιχεία που ζητά διαρκώς ο Ένινγκ και προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να μεταδώσει. Είναι γεγονός πως πλέον οι κιτρινόμαυροι επιδιώκουν να διατηρούν τις γραμμές και τις θέσεις τους μέσα στο γήπεδο, να θυσιάζονται για την ομάδα και να προσαρμόζονται στο σύστημα. Συν το αποδοτικό πρέσινγκ που ασκείται μεσοεπιθετικά. Είναι χαρακτηριστικό πως στο τελευταίο 20άλεπτο του προχθεσινού αγώνα, όταν η Ξάνθη πήρε μέτρα, οι κιτρινόμαυροι ανταποκρίθηκαν τόσο σωστά που δεν επέτρεψαν στον αντίπαλο να δημιουργήσει φάσεις.

4. Χαρακτήρας νικητή

Η αγωνιστική μετάλλαξη του Αρη οφείλεται φυσικά σε μεγάλο βαθμό και στο γεγονός πως η ομάδα, πλην της αγωνιστικής σταθερότητας, δείχνει να αποκτά πλέον χαρακτήρα. Το σερί νικών και οι καλές εμφανίσεις έχουν αλλάξει την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών. Οι κιτρινόμαυροι δείχνουν να ξέρουν πλέον πώς να διαχειριστούν κάθε ματς, ακόμα και την κάθε απρόβλεπτη κατάσταση. Με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα φυσικά το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και την εξυπνάδα με την οποία διαχειρίστηκε τόσο το κρύο γκολ στο ξεκίνημα ο Αρης όσο και την πίεση-απαιτήσεις της συγκεκριμένης αναμέτρησης.

5. Αξιοποίηση του ρόστερ 

Ο Αρης όχι μόνο δείχνει πλέον να ρολάρει, αλλά με τις εμφανίσεις του πείθει πως θα είναι άνετα μέσα στον στόχο των πλέι οφ και μπορεί να διεκδικήσει τη διάκριση στο Κύπελλο. Κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο αξιοποίησης του ρόστερ από τον Ένινγκ. Ο Γερμανός είναι λογικό, όταν ήρθε στον Αρη, να ήθελε τον χρόνο του για να βρει τα κατάλληλα… πατήματα, να μάθει το Πρωτάθλημα και κυρίως την ομάδα του. Εχοντας ξεπεράσει τους δύο μήνες είναι φανερό ότι πλέον ξέρει και γι’ αυτό διαχειρίζεται ορθολογικά το ρόστερ, είτε για τις ανάγκες των εκάστοτε αγώνων, είτε στην εξέλιξη. Χρησιμοποιεί όλους τους παίκτες τους οποίους υπολογίζει, αποδεικνύοντας πως όποιος προσπαθεί μπορεί να βρει θέση στα πλάνα του. Το βασικότερο δε, είναι ότι με την παρουσία του έχει καταφέρει να κερδίσει παίκτες. Κι όταν λέμε “κέρδισε παίκτες” εννοούμε την αλλαγή διάθεσης που δείχνουν βασικά γρανάζια για την ομάδα, όπως ο Λάρσον και ο Φετφατζίδης.

*Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (10/1)

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.