Βαρσάμης: «Ο Ιούλιος που πέρασε ήταν ο χειρότερος των τελευταίων 15 χρόνων για τις φωτιές»

Metrosport Team24 Αυγούστου 2023

Στο Metropolis 95,5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο αντιστράτηγος πυροσβεστικού σώματος εν αποστρατεία, Σπύρος Βαρσάμης , μιλώντας για τις πυρκαγιές σε όλη χώρα, τις πιθανές αιτίες που τις έχουν προκαλέσει αλλά και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την αντιμετώπιση του χρόνιου και αλλεπάλληλου αυτού προβλήματος.

Διαβάστε αναλυτικά όσα είπε στον αέρα του Metropolis 95,5: «Σε σχέση με τα αίτια των πυρκαγιών στην Ελλάδα μια σημαντική πλειοψηφία προκαλείται από ανθρώπινη αμέλεια και όχι από πρόθεση. 

Σίγουρα υπάρχει και ένα ικανό ποσοστό που έχουμε και εμπρησμούς από αμέλεια. Βέβαια, με αυτές τις καιρικές συνθήκες οι λόγοι που μπορούν αν προκαλέσουν μια πυρκαγιά είναι πολλοί. Γι' αυτήν  την πυρκαγιά στην Έβρο, αρχική αιτία είναι ο κεραυνός. Το πως εξελίχθηκε είναι άλλο θέμα.

Όταν πάμε σε τέτοιου μεγέθους καταστροφές, δεν αρκεί το φιλότιμο. Όλοι κάποια στιγμή θα πάρουμε το ρίσκο και θα σώσουμε έναν άνθρωπο, αλλά εδώ μιλάμε για μια πανελλαδική καταστροφή. Έχουμε μια τεράστια οικολογική καταστροφή με 770 χιλιάδες καμένα στρέμματα. Έχει ξεπεράσει κατά πολύ την Εύβοια που θεωρούταν η μεγαλύτερη φωτιά για το 2021.

Ο Ιούλιος που πέρασε ήταν ο χειρότερος από άποψη επικινδυνότητας τα τελευταία 15 χρόνια. Δυστυχώς, δεν υπήρχε κανένα βοηθητικό στοιχείο, ούτε μια σταγόνα βροχής στην Ελλάδα. Γενικότερα, υπάρχουν δομικά προβλήματα, που δεν μπορούμε να τα βάζουμε κάτω από το χαλί. 

Τα τελευταία 20 χρόνια υπήρχε μια αναταραχή και ανακατωσούρα. Ακολουθούσανε 3-4 καλά καλοκαίρια και ξεχνούσαμε όσα έχουν γίνει. Μετά, ερχόταν το επόμενο χαστούκι. Τώρα βλέπουμε ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα με τις πυρκαγιές. 

Αυτό είναι το τελικό μήνυμα , ότι πρέπει να αναβαθμισθεί η δασική υπηρεσία, να πάρει το κομμάτι που της αναλογεί. Να αναστηλωθεί το πυροσβεστικό σώμα και μετά πρέπει να πάμε σπίτι σπίτι , βήμα βήμα και να εντοπίσουμε τις οικίες που κινδυνεύουν. Χρειάζεται να γίνουν πολλά πράγματα και θα πρέπει να γίνουν με τη σειρά».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.


Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.