Βαλέντσια: «Δεν ήθελε ο Μπατατούδης να φύγω από τον ΠΑΟΚ, φοβιτσιάρης προπονητής ο Τραπατόνι»

Πέτρος Χαριζακλής12 Απριλίου 2022

Συνέντευξη στον Πέτρο Χαριζακλή

Είναι ο πρώτος Κολομβιανός που έπαιξε στον ΠΑΟΚ. Την άνοιξη του 1999 πήρε μεταγραφή από την Ιντεπιέντε Μεντεγίν για λογαριασμό του Δικεφάλου του Βορρά. Ο λόγος για τον Αντόλφο Βαλέντσια, γνωστό και ως «Τρένο». Ο 54χρονος-πλέον- Κολομβιανός με καριέρα σε Μπάγερν Μονάχου και Ατλέτικο Μαδρίτης μεταξύ άλλων, μίλησε στο Metrosport.gr από την Μπογκοτά και θυμήθηκε τον ένα χρόνο που πέρασε στη Θεσσαλονίκη. Πρόλαβε να παίξει σε 31 παιχνίδια και βρήκε δίχτυα 11 φορές.

Ο Βαλέντσια μας εξήγησε με τι ασχολείται μετά το ποδόσφαιρο, κάναμε μια αναδρομή στις σπουδαίες ευρωπαϊκές ομάδες που πέρασε (σ.σ. Μπάγερν και Ατλέτικο) και τόνισε πως δεν του άρεσε το πλάνο του Τραπατόνι, τον οποίο είχε ως προπονητή στη Μπάγερν Μονάχου. Επίσης, τον ρωτήσαμε για τον γιο του που παίζει επίσης, ποδόσφαιρο, για την Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ και τις αναμνήσεις του, θυμήθηκε τον πρόεδρο του Δικεφάλου τότε, Γιώργο Μπατατούδη ενώ παραδέχθηκε πως μαθαίνει πως ο ΠΑΟΚ έχει μεγαλώσει ως σύλλογος τα τελευταία χρόνια.

-Καλησπέρα Αδόλφο. Τι κάνεις; Με τι ασχολείσαι αυτό το διάστημα;

«Εχω μια ακαδημία με έναν φίλο εδώ στη Μπογκοτά. Κάνω σκάουτινγκ εδώ και 4-5 χρόνια, κυρίως ασχολούμαι με νεαρούς ποδοσφαιριστές, 15 έως 19 ετών».

-Μετά από τόσα χρόνια ποδοσφαιρικής καριέρας, δεν σκέφτηκες να συνεχίσεις να ασχολείσαι επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο από άλλο πόστο;

«Όχι δεν ήθελα να γίνω προπονητής ή κάτι άλλο σε μια ομάδα. Είναι καλύτερα έτσι, πιο ήρεμα».

-Πάμε να θυμηθούμε μερικά πράγματα από το παρελθόν. Το 1993 σε ηλικία 25 ετών πήρες μεταγραφή στη Μπάγερν Μονάχου και στη συνέχεια έπαιξες στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Τι θυμάσαι από εκείνες τις μεταγραφές;

«Είχα υπογράψει ένα συμβόλαιο και μου έλεγαν άλλα, δεν ήταν καλή η οργάνωση στη Μπάγερν μονάχου τότε. Ημουν βασικός αλλά ο Τραπατόνι ήθελε να αλλάξει τις ιδέες του Μπεκενμπάουερ και δεν μου άρεσε, ήθελε να παίξει πιο αμυντικά και έτσι αποφάσισα να φύγω. Ενώ σκέψου πως ήμασταν πρωταθλητές την προηγούμενη χρονιά. Πήγα στο Μουντιάλ λόγω της χρονιάς μου στη Μπάγερν. Ο Τραπατόνι ήταν ένας αμυντικογενής, δειλός και φοβιτσιάρης προπονητής. Είχα βαρεθεί να παίζουμε τόσο αμυντικά, ήθελα να παίζω πιο ελεύθερα και έτσι έφυγα. Στην Ατλέτικο μετά ήταν αρκετά καλά τα πράγματα, αν και υπάρχουν πράγματα που δεν μπορώ να πω δημοσίως. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι πως από καμία ομάδα στην Ευρώπη δεν με έδιωξαν, μόνος μου έφυγα».



-Πού ήταν πιο δύσκολη η προσαρμογή σου; Ισως στη Γερμανία λίγο γλώσσας;

«Δεν είχα πρόβλημα προσαρμογής, ήμουν πολύ δυνατός παίκτης, ήξερα πως θα έπρεπε να θυσιάσω πολλά και το έκανα. Eγώ έπαιζα καλά και έβαζα γκολ. Αυτή ήταν η δουλειά μου».

-Πού απόλαυσες περισσότερο το ποδόσφαιρο;

«Σε όλες τις ομάδες, γιατί είχα καλούς συμπαίκτες και έβαλα πολλά γκολ. Καμία ομάδα δεν μου είπε πως δεν ήταν ευχαριστημένη από μένα, από το ποδόσφαιρο μου, από τον επαγγελματισμό μου».

-Σε ποια ομάδα σου έβγαλαν το παρατσούκλι το «Τρένο»; Φαντάζομαι βγήκε λόγω του ύψους σου και της σωματοδομής σου.

«Σε όλες τις ομάδες μου  το έλεγαν, στη Σάντα Φε μου το είπαν πρώτη φορά όταν πέτυχα πολλά γκολ και κλήθηκα στην Εθνική Κολομβίας».


«Εχω καλές αναμνήσεις από τον ΠΑΟΚ»


-Εχεις έναν γιο, τον Χοσέ, ο οποίος παίζει ποδόσφαιρο και ξεκίνησε να παίζει από την ίδια ομάδα με σένα. Περίμενες πως περίπου στην ίδια ηλικία με σένα θα πήγαινε να παίξει στην Ευρώπη (Φεϊρένσε);

«Είχαμε διαφορετικά χαρακτηριστικά, είναι ένας διαφορετικός επιθετικός από μένα, έπαιξε σε πολλές ομάδες και τώρα κάνει καριέρα στη Λατινική Αμερική».

-Τι έφταιξε και γύρισε στη Λατινική Αμερική; Σκέφτηκες ποτέ να του προτείνεις να πάρει μεταγραφή στην Ελλάδα;

«Πολλοί ποδοσφαιριστές δεν μπόρεσαν να παίξουν στην Ευρώπη, του είπα πως κάποιες ομάδες δεν είναι σε καλή οικονομική κατάσταση. Όχι δεν μιλήσαμε για κάποια μεταγραφή στην Ελλάδα».

-Ησουν ο πρώτος Κολομβιανός ποδοσφαιριστής που πήρε μεταγραφή στον ΠΑΟΚ. Τι θυμάσαι; Πως έγινε η επαφή;

«Δεν θυμάμαι είναι η αλήθεια. Στην ομάδα ήμουν φίλος με τον Πέρσι Ολιβάρες, επίσης θυμάμαι τον μεταφραστή της ομάδας».

-Τι αναμνήσεις έχεις από την Τούμπα στον ένα χρόνο που έπαιξες; Τι αναμνήσεις έχεις;

«Εχω καλές αναμνήσεις από τον ΠΑΟΚ, πάντα θέλω να θυμάμαι τις καλές αναμνήσεις από το ποδόσφαιρο. Πλέον σκέφτομαι διαφορετικά από όταν ήμουν ποδοσφαιριστής. Ημασταν μια καλή ομάδα, με καλούς ποδοσφαιριστές, είχαμε καλές σχέσεις με τους οπαδούς. Μου φέρθηκαν πολύ καλά στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη».

Στο 0.28 το γκολ του Βαλέντσια στο 4-4 με την ΑΕΚ

Στο 0.40 το γκολ του Βαλέντσια στο ΠΑΟΚ-Καλαμάτα 4-2

-Τι έφταιξε και δεν έμεινες παραπάνω στη Θεσσαλονίκη;

«Επειδή είχα καλή πρόταση από τις ΗΠΑ, σκεφτόμουν την οικογένειά μου. Οι ΗΠΑ είναι πιο κοντά στην πατρίδα μου, ήταν διαφορετικό το ποδόσφαιρο εκεί, πιο ήρεμο, οπότε αποδέχθηκα αυτή την πρόκληση».

«Ο Μπατατούδης δεν ήθελε να φύγω, βλέπω πως ο ΠΑΟΚ έχει μεγαλώσει»




-Το 2011 ήρθες στην Ελλάδα και βρέθηκες σε ένα φιλικό του ΠΑΟΚ κόντρα στην Καβάλα. Εκτοτε έχεις ξαναέρθει ποτέ στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη;

«Ηρθα για βόλτα, ήταν η περίοδος που έπαιζε ο Αρίας στον ΠΑΟΚ, είδα τον φίλο μου τον Σαράφη και τον μεταφραστή, τον Αναστάσιο. Όχι από τότε δεν έχω έρθει ξανά στην Ελλάδα».

-Τι θυμάσαι από τον πρόεδρο που σε έφερε στον ΠΑΟΚ, τον Γιώργο Μπατατούδη;

«Αυτός με έφερε στον ΠΑΟΚ, με βοήθησε, ήμουν χαρούμενος. Εχω καλές αναμνήσεις από εκείνον, μου φέρθηκε καλά, δεν είχα προβλήματα. Μάλιστα μου είπε να μην φύγω γιατί με χρειάζεται η ομάδα, αλλά έφυγα γιατί είχα καλή πρόταση».

Στο 0.43 το γκολ του Βαλέντσια στο 3-0 με τον Πανιώνιο

Στο 0.25 το γκολ του Βαλέντσια στο 5-0 κόντρα στη Παναχαϊκή

-Εχεις παρακολουθήσει την πορεία του ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια; Εχεις δει πόσο έχει μεγαλώσει ως σύλλογος με την συμβολή του Σαββίδη αλλά και τους τίτλους που έχει κατακτήσει;

«Παρακολουθώ τα αποτελέσματα, βλέπω πως η ομάδα έχει μεγαλώσει. Αλλά δεν έχω την ευκαιρία να δω τα παιχνίδια εδώ στην Κολομβία».

-Είχες κάποια επικοινωνία ποτέ με ανθρώπους του ΠΑΟΚ για να φέρεις ποδοσφαιριστές από την πατρίδα σου να αγωνιστούν εδώ;

«Το είχα συζητήσει με τον φίλο μου τον Αναστάσιο, αλλά δεν είναι στο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια οπότε έμεινε σαν ιδέα».


-Τι θυμάσαι από τον κόσμο του ΠΑΟΚ;

«Τι να σου πω. Εχω πολύ ωραίες αναμνήσεις, πανηγύριζαν έντονα τα γκολ μου, σε όλες τις χώρες που έχω παίξει είχα καλές σχέσεις με τον κόσμο. Και στον ΠΑΟΚ φυσικά».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.