UEFA: Η καταστροφική σεζόν των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη και το... δυσοίωνο μέλλον

Metrosport Team02 Ιανουαρίου 2023

Έπειτα από την επανέναρξη των εθνικών πρωταθλημάτων, το ποδοσφαιρικό κοινό της Γηραιάς Ηπείρου αναμένει και εκείνη των ευρωπαϊκών Κυπέλλων, μετά τη διακοπή για το Μουντιάλ του Κατάρ αλλά και την καθιερωμένη «χειμερία νάρκη».

Στην ανατολή του 2023, οι τρεις διοργανώσεις της UEFA επιστρέφουν, με τους Έλληνες φιλάθλους να τις παρακολουθούν στο σύνολό τους από τις τηλεοράσεις, αφού η χώρα μας δεν θα έχει εκπρόσωπο στα νοκ άουτ.
Ο Ολυμπιακός ήταν η μοναδική ελληνική ομάδα που συμμετείχε σε όμιλο την τρέχουσα σεζόν, καθώς Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Άρης, αποχαιρέτησαν το Europa Conference League στα καλοκαιρινά προκριματικά.

Η αποκαρδιωτική συγκομιδή των ελληνικών ομάδων στα φετινά Κύπελλα Ευρώπης αποτυπώνεται σε μόλις 2.125 βαθμούς στη σχετική κατάταξη της UEFA. Δεν θα μπορούσε να είναι και πολύ διαφορετικά, από τη στιγμή που η μοναδική ομάδα που γεύτηκε τη χαρά της νίκης φέτος για λογαριασμό της Ελλάδας, ήταν ο Άρης.

Οι Θεσσαλονικείς πανηγύρισαν δύο φορές κόντρα στην Γκομέλ από τη Λευκορωσία και άλλη μία κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ, που όμως δεν ήταν αρκετή για να τους δώσει και την πρόκριση στα play off της διοργάνωσης.

Βαθμολογία UEFA: Η Ελλάδα κάτω από τα Νησιά Φερόε

Οι 2.125 βαθμοί φέρνουν την Ελλάδα 19η στη σχετική λίστα, κάτω από τα Νησιά Φερόε, τη Λιθουανία, την Μάλτα και τη Μολδαβία. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ζημιά αυτής της αγωνιστικής περιόδου θα συνοδεύει τις ελληνικές ομάδες για την επόμενη πενταετία. Αυτό διότι η εν λόγω λίστα μετράει τη συγκομιδή της κάθε χώρας κατά τις 5 πιο πρόσφατες περιόδους.

Για να γίνει καλύτερa αντιληπτό το παραπάνω, αρκεί να αναφέρουμε ότι η επόμενη συγκομιδή που «βγάζει» η Ελλάδα είναι αυτή της περιόδου 2017/2018 που αντιστοιχεί σε 5.100 βαθμούς. Περιττό να αναφερθεί πως οι 2.125 βαθμοί της τρέχουσας χρονιάς αποτελούν αρνητικό ρεκόρ της πενταετίας.

Απέχει, μάλιστα, πολύ από το περσινό αντίστοιχο νούμερο, που λόγω της αξιοπρεπούς παρουσίας του Ολυμπιακού στον όμιλο του Europa League, αλλά πολύ περισσότερο της πολύ καλής πορείας του ΠΑΟΚ έως και τα προημιτελικά του Europa Conference League, ήταν 8.000 βαθμοί.

Αναλυτικά η βαθμολογική συγκομιδή της Ελλάδας την τελευταία πενταετία:

2022/2023 2.125

2021/2022 8.000

2020/2021 5.100

2019/2020 4.900

2018/2019 5.100

Για να βρει κανείς ανάλογη επίδοση σε επίπεδο βαθμών για τις ελληνικές ομάδες στα Κύπελλα Ευρώπης θα πρέπει να πάει πολλά χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Στο ξεκίνημα της χρονιάς και με δεδομένο ότι η χώρα μας είχε τέσσερις εκπροσώπους και άρα οι συνολικοί βαθμοί διαιρούνταν με μικρότερο συντελεστή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχαν προσδοκίες ακόμα και για επιστροφή στην πρώτη δωδεκάδα. Κάτι τέτοιο, όχι μόνο δεν συνέβη, αλλά ενώ η Ελλάδα ξεκίνησε από τη 16η θέση, πλέον, ενόψει της περιόδου 2024/2025, βρίσκεται στη 19η. Παράλληλα, το σενάριο να κατρακυλήσει ακόμα περισσότερο μοιάζει διόλου απίθανο.

Αυτό διότι κάτω από την Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκονται οκτώ χώρες που έχουν τουλάχιστον μία ομάδα να συνεχίζει σε κάποια από τις διοργανώσεις της UEFA. Μεγαλύτερη φαντάζει η απειλή από την πλευρά της Κύπρου (ΑΕΚ Λάρνακας) και της Σουηδίας (Τζουργκάρντεν). Για τις υπόλοιπες θα χρειαστεί κάποια υπέρβαση, προκειμένου να μπορέσουν να προσπεράσουν την Ελλάδα φέτος.

Ασφαλώς και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως η καταστροφική σεζόν καθιστά ακόμα δυσκολότερη την αναρρίχηση, ακόμα και σε περίπτωση που οι επόμενες χρονιές αποδειχθούν καλύτερες.

Κατάταξη UEFA: Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στα Κύπελλα Ευρώπης

Τι σημαίνει όμως αυτή η ελεύθερη πτώση για τη χώρα μας στη βαθμολογία της UEFA; Αρχικά, ότι η επόμενη σεζόν, όταν και θα υπάρξουν και πάλι πέντε εκπρόσωποι στα Κύπελλα Ευρώπης, θα αποτελέσει απλά και μόνο μία παρένθεση. Την αγωνιστική περίοδο 2024/25, η Ελλάδα θα χάσει και πάλι ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, ενώ μόνο ο πρωταθλητής θα συμμετάσχει στα προκριματικά του Champions League και συγκεκριμένα στον δεύτερο γύρο.

Ο Κυπελλούχος ή ο δεύτερος του πρωταθλήματος, λόγω της αλλαγής του format, θα συμμετάσχουν στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League, ενώ ο τρίτος και ο τέταρτος στον αντίστοιχο γύρο του Europa Conference League.

Πηγή:www.gazzetta.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.