Τσιόδρας: «Ο κορωνοϊός δεν ταξιδεύει στον αέρα»

Metrosport Team15 Μαρτίου 2020

Χρήσιμες πληροφορίες για τον τρόπο διάδοσης του κορωνοϊού έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο ιός δεν ταξιδεύει στον αέρα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις μεταφέρεται με αεροσταγονίδια.

«Σε 2 με 3 εβδομάδες θα γνωρίζουμε αν η καμπύλη αύξησης νέων κρουσμάτων θα ακολουθήσει τον υπόλοιπο κόσμο ή αν θα αρχίσει να γίνεται επίπεδη, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες», ανέφερε αρχικά, ενώ επεσήμανε ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς που είναι διασωληνομένοι, αλλά και αυτοί που έχασαν τη ζωή τους, τέσσερις στο σύνολο μέχρι σήμερα, είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα πριν νοσήσουν με βαριά πνευμονία από κορωνοϊό.

Όσον αφορά τη μετάδοση του ιού ήταν ξεκάθαρος διαψεύδοντας σχετικές αναφορές ότι ο ιός μεταδίδεται αερογενώς: «Δεν υπάρχουν δεδομένα για αερογενή μετάδοση του ιού. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η μετάδοση γίνεται μέσω σταγονιδίων από τη μύτη και από το στόμα».

Επανέλαβε, ακόμη, τις αυστηρές συστάσεις για τις ευπαθείς ομάδες που τις κάλεσε να αυτοπεριοριστούν και αναφέρθηκε και σε όσους επιστρέφουν στην Ελλάδα, από χώρες της Ευρώπης, λέγοντας:

«Απευθύνω ισχυρή σύσταση σε όλους όσους επιστρέφουν από ταξίδι να παραμένουν στο σπίτι τους και να περιορίσουν τις επαφές τους για τουλάχιστον 14 ημέρες. Επίσης θα πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και να ενημερώσουν τον γιατρό τους αν εμφανίσουν συμπτώματα ίωσης».

Για την χρήση φαρμάκων υπογράμμισε: «Η χρήση της παρακεταμόλης είναι ασφαλέστερη, ενώ για τα αντιφλεγμονώδη δεν υπάρχουν προς το παρόν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι επιδεινώνουν την ίωση».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.