Τσάμης: «Αυτά ισχύουν με την επαγγελματική διαιτησία στην Αγγλία, δεν υπάρχει θέληση για να αλλάξει κάτι στην Ελλάδα»

Metrosport Team20 Οκτωβρίου 2022

Στο Metropolis 95,5 και στην εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» φιλοξενήθηκε ο δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών, Σπύρος Τσάμης, και μίλησε για την επαγγελματική διαιτησία στην Αγγλία και τις διαφορές που υπάρχουν με την Ελλάδα.

Για την επαγγελματική διαιτησία στην Αγγλία: «Τον Ιούνιο τροποποιήθηκε ο αθλητικός νόμος και ο Υφυπουργός εξουσιοδοτήθηκε να κάνει την διαιτησία επαγγελματική. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει συμφωνία της Σούπερ Λιγκ και της ΕΠΟ, είναι μια άγονη αντιπαράθεση. Το θέμα είναι να γίνει αυτάρκης η ελληνική διαιτησία. Η αγγλική επαγγελματική διαιτησία συγκροτείται από μια ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική εταιρεία με τριμελή επιτροπή, χωρίς μετόχους, μόνο χρηματοδότες, έχει όλες τις εθνικές κατηγορίες, οι 79 από τους 117 διαιτητές είναι full time απασχόληση, κάθε παιχνίδι επανεξετάζεται για την πιστή τήρηση των κανονισμών, αξιολογούν τις αποφάσεις των διαιτητών, οι ίδιοι διαιτητές που σφύριξαν έχουν δικαίωμα να εκφράσουν αντιρρήσεις στο συμπέρασμα που βγάζει η επιτροπή αξιολόγησης. 

Η εταιρεία που έχει την επαγγελματική διαιτησία έχει συνεργασία με τις λίγκες, έχει χορηγούς και έχει σταθερό ταμείο για να πληρώνει τους διαιτητές. Υπάρχει μια πάγια χρηματοδότηση από την διοργανώτρια αρχή. Αυτή η εταιρεία ορίζει διαιτητές για τα παιχνίδια και εκπαιδεύει διαιτητές. H FIFA και η UEFA δεν απαγορεύουν την σύσταση παρόμοιων διαιτητικών αρχών όπως στην Αγγλία. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει η θέληση να αλλάξουν την κατάσταση στην διαιτησία. Είναι μια πραγματικότητα που εξυπηρετεί λίγους, πρώτο βήμα για να αλλάξει η κατάσταση είναι να υπάρχει ξένος αρχιδιαιτητής».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.