Τουρκία: Ο Ερντογάν προκαλεί, η τουρκική λίρα κατρακυλάει

Metrosport Team12 Ιουνίου 2022

Ενόσω ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το κρεσέντο των προκλήσεων κατά της Ελλάδας, η ασταμάτητη κατρακύλα της τουρκικής λίρας προκαλεί έντονους κλυδωνισμούς στην οικονομία της χώρας.

Οι πολιτικοί στην Τουρκία, συνεπικουρούμενοι από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, συνεχίζουν τη ρητορική έντασης κατά της Ελλάδας για να ξεχάσουν οι Τούρκοι πολίτες τα πραγματικά τους προβλήματα, όπως της ακρίβειας.

Το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας οδεύει ολοταχώς προς το ιστορικό χαμηλό του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν η ισοτιμία έφθασε στις 18 τουρκικές λίρες ανά ευρώ. Η δραματική υποτίμηση της τουρκικής λίρας συνδυάζεται με τον καλπάζοντα πληθωρισμό, ο οποίος ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών τον Μάιο, προκαλώντας ασφυξία στην οικονομία της χώρας.

Ενδεικτική είναι η αύξηση στην τιμή της βενζίνης, η οποία ανέβηκε κατά 2,18 λίρες (0,12 ευρώ) χθες Σάββατο (11/6) στις 28,5 λίρες (1,58 ευρώ) το λίτρο κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την εφημερίδα Birgun, ήτοι αύξηση της τάξης του 268% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Μάλιστα μέσα σε όλα αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στο 73%.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.