Το ζητούμενο είναι να «νιώσουν» όπως πρέπει με την Μπεσίκτας και να παίξουν σαν ΠΑΟΚ

Στέλιος Γρηγοριάδης25 Αυγούστου 2020

Αγαπητή Metrosport,

Τα χρονικά περιθώρια ανάμεσα στις δύο αγωνιστικές περιόδους ήταν στενά και το “άνοιγμα” στο Financial Fair Play δεν επέτρεπε οικονομικές υπερβάσεις. Ετσι, ο ΠΑΟΚ πηγαίνει στο αυριανό κρίσιμο ματς με την Μπεσίκτας αποδυναμωμένος και όχι ενισχυμένος. Εχει προσθέσει στο ρόστερ του τον Σβαμπ και τον Νινούα, που είναι, λογικά, ανέτοιμοι και δεν μπορεί να υπολογίζει στον Μαουρίσιο, τον Στοχ, τον Λάμπρου και τον Βέρνμπλουμ, αλλά ούτε και στον Βιεϊρίνια, για να μην προσθέσουμε και τον Μίσιτς, που, μέχρι να τραυματιστεί πέρσι, ήταν ο κορυφαίος παίκτης του.

Η Μπεσίκτας δεν είναι Αγιαξ, ούτε προφανώς ο Ιταλός ρέφερι που θα σφυρίξει στο ματς θα δώσει τρία πέναλτι σε βάρος του ΠΑΟΚ. Ποιος, όμως, μπορεί να υποστηρίξει ότι είναι ένα εύκολο παιχνίδι; Κανείς. Είναι δύσκολο και γίνεται ακόμη δυσκολότερο εξ αιτίας του ζημιογόνου για τον ΠΑΟΚ αποτελέσματος που δίνουν οι προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ του. Για να το πούμε απλά, ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει την Μπεσίκτας με λιγότερους παίκτες από αυτούς που αντιμετώπισε τον Αγιαξ και τη Σλόβαν Μπρατισλάβα.

Το παρήγορο είναι ότι η Μπεσίκτας αυτή τη στιγμή είναι μια ομάδα αλαλούμ. Εφυγαν τρεις, αποκτήθηκαν τέσσερις που δεν προλαβαίνουν ούτε καν να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον και η ομάδα δεν έδωσε καν φιλικά παιχνίδια. Είναι γρίφος για τον ΠΑΟΚ η Μπεσίκτας στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, αλλά είναι και πολύ πιθανό να αποδειχτεί εντελώς ανέτοιμη για ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι.

Σε κάθε περίπτωση, το κυρίως ζητούμενο νομίζω ότι είναι… πώς θα πάρουν αυτό το ματς οι παίκτες του ΠΑΟΚ. Θα είναι γι’ αυτούς κάτι σαν φιλικό; Θα είναι μια αγγαρεία; Θα είναι ένας αγώνας στον για τον οποίο θα έχουν εύκολες δικαιολογίες αν χάσουν; Η θα νιώσουν τα κίνητρα που έχουν; Η θα μπουν στη θέση του Ιβάν για να καταλάβουν πόσο κρίσιμο είναι για την ενίσχυση της ομάδας με επιπλέον μεταγραφές; Η θα σκεφτούν πόσο θέλουν την πρόκριση οι οπαδοί του ΠΑΟΚ για να ελπίζουν σ’ αυτή την καταραμένη τη συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ;

Την απάντηση θα μας τη δώσουν οι ίδιοι με την αγωνιστική συμπεριφορά τους. Με το “θέλω” που θα “βγάλουν” στον αγώνα. Με τη σοβαρότητα και την προσήλωση στον στόχο. Και με τον σεβασμό, που, συν τοις άλλοις, θα δείξουν στα ίδια τα δικά τους συμφέροντα. Αν παίξουν για τα σχέδια του Ιβάν, τον κόσμο και τους εαυτούς τους, τότε θα υπάρχουν όντως πολλές ελπίδες για την πρόκριση. Αν δούμε πάλι μια ομάδα πλαδαρή, χωρίς πάθος και χωρίς ενέργεια, τότε φοβάμαι ότι η Μπεσίκτας θα κάνει περίπατο στην άδεια Τούμπα.

Οι σοβαροί προπονητές, που δεν είναι κομπλεξαρισμένοι και δεν αισθάνονται μονίμως την ανάγκη να μεγαλοποιούν τον ρόλο τους, λένε ότι μικρή σημασία έχουν οι δικές τους οδηγίες και ότι εκείνο που “μετράει” περισσότερο πάντα είναι πώς θα συμπεριφερθούν στη διάρκεια ενός αγώνα οι ποδοσφαιριστές. Στην περίπτωση του αυριανού αγώνα αυτό το θεώρημα ταιριάζει γάντι. Οταν είναι εντελώς άγνωστος ο αντίπαλος, καθώς κανείς από τον ΠΑΟΚ δεν τον έχει δει αγωνιζόμενο κι όταν υπάρχουν αρκετές αλλαγές στο ρόστερ του, το πώς και με ποιους θα σκεφτεί να παίξει ο Φερέιρα έχει, αν έχει, μικρή αξία. Από τη στιγμή που θα γίνει η σέντρα, το μεγάλο ζητούμενο θα είναι να παίξουν σαν ΠΑΟΚ οι παίκτες του. Να δείξουν μεγάλη διάθεση, να κάνουν το παιχνίδι τους και να πάρουν την πρόκριση, εύκολα ή δύσκολα. Με άλλα λόγια, να μη μοιάζουν καθόλου με τον ΠΑΟΚ που είδαμε στα περισσότερα από τα περσινά ματς, ούτε βέβαια με τον… κάτι σαν ΠΑΟΚ που είδαμε στα δύο φιλικά παιχνίδια.

ΥΓ. Επειδή αρέσει στους παίκτες του ΠΑΟΚ να λένε ότι θέλουν να γράψουν ιστορία, ας τους θυμίσουμε ότι όντως θα γράψουν ιστορία αν οδηγήσουν την ομάδα για πρώτη φορά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγικ.

Στέλιος Α. Γρηγοριάδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.