Το Βερολίνο χωρίζεται στα δυο

Δημήτρης Καλαϊτζής22 Μαΐου 2020

Η 27 αγωνιστική της Bundesliga περιλαμβάνει ένα μεγάλο ντέρμπι. Αυτό ανάμεσα στη Χέρτα και την νεοφώτιστη Ουνιόν Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί απόψε (22/5, 21:30). 

Στην πρώτη μεταξύ τους μάχη σε επίπεδο μεγάλης κατηγορίας νικήτρια αναδείχθηκε η Ουνιόν, η οποία επικράτησε 1-0. 

Η διαφορά στο δεύτερο παιχνίδι είναι ότι θα διεξαχθεί χωρίς παλμό από την εξέδρα, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έβαλε στοπ στους φιλάθλους, οι οποίοι θα μπορούν μόνο από τους τηλεοπτικούς δέκτες να ενισχύσουν τις αγαπημένες τους ομάδες.

Στην επιστροφή τους στην αγωνιστική δράση μετά από δυο μήνες, η Χέρτα με τον Λαμπαντία για πρώτη φορά στον πάγκο της πέρασε σαν σίφουνας από την έδρα της Χόφενχαϊμ, διαλύοντας την ομάδα του Κώστα Σταφυλίδη με 3-0. Αντίθετα, οι νεοφώτιστοι ηττήθηκαν από την πρωταθλήτρια Μπάγερν Μονάχου με 2-0.

Είναι μόλις η 6η φορά που η μία αντιμετωπίζει την άλλη σε επίσημο ματς με την Ουνιόν να έχει απολογισμό δυο νίκες, δυο ήττες και μόλις μία ήττα.

Το παιχνίδι που δεν θα ξεχάσει κανείς!

Νοέμβριο του 1989 έπεσε το τείχος του Βερολίνου και λίγες μέρες μετά και πιο συγκεκριμένα στις 27 Ιανουαρίου του 1990 δόθηκε φιλικό παιχνίδι ανάμεσα στη Χέρτα και την Ουνιόν.

Οι οπαδοί πλήρωσαν από 5 μάρκα (και στα δύο νομίσματα), φόρεσαν τα χρώματα και των δύο ομάδων και τα έσοδα δόθηκαν σε νοσοκομεία της Ανατολικής Γερμανίας.

Στο γήπεδο ακούστηκε για πρώτη φορά ένα νέο σύνθημα, το «Eisern Berlin», παραλλαγή του «Eisern Union». Το ντέρμπι είχε άλλη έννοια, άλλο νόημα. Δεν έμοιαζε και δε θα μοιάσει με κανένα.

Η Χέρτα νίκησε 2-1 με τον Άλεξ Κρούζε να κάνει το ντεμπούτο του, όμως δεν ένοιαζε κανέναν. Και πρωτάθλημα να ήταν, πάλι κανένας δε θα ασχολούνταν. 

Στο γήπεδο βρέθηκαν και 100 οπαδοί της Ντιναμό Βερολίνου, ομάδα που δημιούργησε η στάζι και μέσα σε ένα βράδυ πήρε όλους τους παίκτες της Ντιναμό Δρέσδης, προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική. Οι αντιδράσεις όλων ήταν άμεσες, το σύνθημα «έξω η στάζι!» κυριάρχησε και τελικά χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας.

Το προφίλ της Χέρτα

Η Χέρτα ιδρύθηκε στις 25 Ιουλίου του 1892 και ήταν ιδρυτικό μέλος της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (DFB) και της Μπουντεσλίγκα, ενώ έχει περίπου 32.800 μέλη (από τον Αύγουστο του 2016), γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο αθλητικό σωματείο στο Βερολίνο.

Η Χέρτα έχει στεφθεί δυο φορές πρωταθλήτρια Γερμανίας (1930, 1931) και έχει σηκώσει και ισάριθμες φορές το Κύπελλο Γερμανίας (2001 και 2002), ενώ έχει καταφέρει να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ τη σεζόν 1978-1979.

Το προφίλ της Ουνιόν

Η ομάδα ιδρύθηκε το 1966 στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Συμμετείχε για πάρα πολλά χρόνια στις μικρότερες κατηγορίες της Γερμανίας και έχει ως φυσική της έδρα το «Στάντιον Αν ντερ Άλτεν Φέρστεραϊ». Η ομάδα έχει κερδίσει ένα Κύπελλο Ανατολικής Γερμανίας το 1968 και 5 Κύπελλα Βερολίνου (1947, 1948, 1994, 2007, 2009), ενώ έχει αγωνιστεί και στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ την περίοδο 2001-02.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τη Χέρτα, αλλά η πόλη του Βερολίνου έχει κι άλλες ομάδες. Μία από αυτές είναι η Ουνιόν που έχει τη δική της ιστορία στην πόλη και στο γερμανικό ποδόσφαιρο. 

Η Ουνιόν είναι ομάδα του ανατολικού Βερολίνου και η πορεία της έχει σημαδευτεί από τις πολιτικές εξελίξεις στη διχοτομημένη Γερμανία. Σε εκείνα τα χρόνια η Ντιναμό Βερολίνου ως ομάδα της Στάζι και του κομμουνιστικού καθεστώτος ήταν η μεγάλη της αντίπαλος μέσα και έξω από τα γήπεδα. 

H Ουνιόν ήταν πιο λαϊκή ομάδα με οπαδούς από τα συνδικάτα των εργαζομένων, κυρίως μεταλλουργών. Η Ντιναμό με τη βοήθεια του κράτους έπαιρνε τους καλύτερους παίκτες από την Ουνιόν, αλλά είχε και τη βοήθεια των διαιτητών. 

Έτσι, η έχθρα ήταν πολύ έντονη με τους οπαδούς της Ουνιόν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον της Στάζι αλλά και του τείχους και να είναι αντίθετοι στο καθεστώς. 

Τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά μετά την επανένωση, αλλά η Ουνιόν εξακολουθεί να έχει ένα πολύ φανατικό κοινό.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.