To pyroshow, o… Παπάς και ο Κλάους

Γιώργος Ζαΐρης19 Απριλίου 2022

Στις 19:30 την Μεγάλη Πέμπτη ο ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί στην Τούμπα τον Ολυμπιακό για την 1η αναμέτρηση της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου. 

Θα είναι η 5η φορά που οι δυο ομάδες θα μονομαχήσουν με έπαθλο το εισιτήριο για τον τελικό. Στις προηγούενες πέντε είχαμε έναν μονό αγώνα το μακρινό 1974 και ως συνήθως στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. 

Ο ΠΑΟΚ το 2014 είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό με πρωταγωνιστή τον Κλάους Αθανασιάδη ενώ την περίοδο 2015-16 πρωταγωνιστής ήταν ο Παπάς στο ματς της Τούμπας που δεν ολοκληρώθηκε και με γενναία απόφαση του Σαββίδη ο ΠΑΟΚ δεν κατέβηκε στο δεύτερο παιχνίδι. 

Τελευταία φορά που οι δυο ομάδες αναμετρήθηκαν στους «4» ήταν την περίοδο 2019-20 όταν ο Δικέφαλος πήρε νίκη με ανατροπή στην Τούμπα με 3-2 αλλά ηττήθηκε στο Γ. Καραϊσκάκης με 2-0. Η «Μ» θυμάται τις τελευταίες τέσσερις μονομαχίες αφού σημειώσουμε πως στην πρώτη και στον μονό ημιτελικό την σεζόν 1974-75 οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν μπροστά σε 45.000 θεατές με το ευρύ και άνετο 4-0 των «ασπρόμαυρων», που είχαν στερηθεί των υπηρεσιών του Γιώργου Κούδα και είχαν σε κακή ημέρα τον Ελβετό τερματοφύλακα, Ρενέ Ντεκ.

To «δακτυλίδι της φωτιάς» και η πύρρειος πρόκριση

Ο ΠΑΟΚ αρχίζει και αλλάζει με τον Ιβάν Σαββίδη στην ηγεσία του. Φτάνει στους «4» και στο πρώτο ματς ο Ολυμπιακός κερδίζει με 2-1. Για τους γηπέδούχος σκοράρουν οι Ντομίνγκες, Φουστέρ και για τον ΠΑΟΚ ο Αθανασιάδης. Στις 16 Απριλίου του 2014 έγινε στην Τούμπα το δεύτερο ματς. 

Σημείο αναφοράς το «δακτυλίδι της φωτιάς» που δημιούργησαν οι φίλοι του ΠΑΟΚ και που ακόμη είναι σημείο αναφοράς. Ένα γκολ του Στέφανου Αθανασιάδη στο 47ο λεπτό έφτανε για να δώσει στον «Δικέφαλο» τη νίκη (1-0) και την πρόκριση στον τελικό, όμως πλήρωσε ακριβά, καθώς τιμωρήθηκε από την ΕΠΟ με αφαίρεση τριών βαθμών από τα πλέι οφ του πρωταθλήματος και είδε τον Σταύρο Μάνταλο να αποβάλλει τον Νάτχο και να δείχνει κίτρινη στον Κατσουράνη (στον πάγκο) με αποτέλεσμα να απουσιάσουν από τον τελικό με τον Παναθηναϊκό όπως και ο Αθανασιάδης.

Ο Παπάς ένας ακόμη φύλακας-άγγελος του Ολυμπιακού

Ο τρίτος ημιτελικός ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό κρίθηκε στα… χαρτιά, τη σεζόν 2015-16. Το πρώτο ματς έγινε και τότε στην Τούμπα και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς υπήρξε εισβολή των οπαδών στο γήπεδο λίγο πριν το φινάλε. Αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν ο διαιτητής Παπάς που αρνήθηκε πέναλτι στον Μακ από την ανατροπή του Καπίνο και ενώ το σκορ ήταν 2-1 για τον Ολυμπιακό. Ακολούθησε η ιστορική απόφαση που πήρε εκείνο το βράδυ ο Ιβάν Σαββίδης να μην κατέβει ο ΠΑΟΚ στον δεύτερο ημιτελικό σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι «ασπρόμαυροι» δεν εμφανίστηκαν στις 27 Απριλίου του 2016 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης και έχασαν τα δύο παιχνίδια με 3-0 στα χαρτιά.

Επική ανατροπή και «σόου» στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Με τον Αμπέλ Φερέιρα στον πάγκο ο ΠΑΟΚ την σεζόν 2019-20 υποδέχεται στην Τούμπα τον Ολυμπιακό. Στις 4 Απριλίου και μόλις στο 8’ η Τούμπα έχει παγώσει καθώς οι ερυθρόλευκοι είχαν σκοράρει δυο φορές! Στο 3’ αρχικά ο Χασάν και στο 8’ ο Γκιγιέρμε.

 Ομως η αντίδραση του ΠΑΟΚ ήταν άμεση! Στο 10' ο Πέλκας επωφελήθηκε από τις κόντρες και με κοντινό πλασέ προ κενής εστίας σκόραρε για το 1-2. Και δύο λεπτά αργότερα ο Μίσιτς με σουτ έξω από την περιοχή έστειλε τη μπάλα στην δεξιά γωνία του Τζολάκη, φέρνοντας στα ίσια το ματς. Η απόλυτη ανατροπή ήρθε στο 67’. Ο Σεμέδο έκανε χέρι μετά τη γυριστή κεφαλιά του Ίνγκασον και δύο λεπτά αργότερα ο Πέλκας ευστόχησε από το σημείο του πέναλτι, διαμορφώνοντας το 3-2. 

Αυτό ήταν και το τελευταίο παιχνίδι με κόσμο προ πανδημίας. Το δεύτερο ματς άργησε αφού είχε προηγηθεί η αναστολή όλων των αγωνιστικών δραστηριοτήτων. Ετσι η σέντρα έγινε τον Ιούνιο και μέχρι το 60 ’ ο ΠΑΟΚ κρατούσε εύκολα το μηδέν. Αδικαιολόγητα ο Φερέιρα κάνει τρεις αλλαγές και ο ΠΑΟΚ χάνει τη συνοχή του.

 Δέχεται αρχικά το γκολ από τον Μασούρα στο 65’ και χάνει μεγάλη ευκαιρία ο Βαρέλα να ισοφαρίσει με τον Σα να κάνει την απόκρουση του αγώνα! Στο 85’ ο τέταρτος διαιτητής Διαμαντόπουλος σπρώχνει τον Φορτούνη να μπει στον αγωνιστικό χώρο (είχε βγει για λίγο έξω) σε αντεπίθεση της ομάδας του! Εκλεψε την μπάλα από τον Γιαννούλη, έδωσε στον Καμαρά και ο Αφρικανός χαφ του Ολυμπιακού διαμόρφωσε το τελικό 2-0.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.